Komoda

26/08/2018 Projekti 5589 Views
Svako ko spava pored spoljašnjeg zida zna kako on može da bude hladan u zimskom periodu. Evo načina kako da se on izoluje bez staklene vune i grubih radova, a istovremeno da se prostor korisno iskoristi.

Svako ko spava pored spoljašnjeg zida zna kako on može da bude hladan u zimskom periodu. Evo načina kako da se on izoluje bez staklene vune i grubih radova, a istovremeno da se prostor korisno iskoristi.


Potreban alat: Metar, šrafilica

Potreban materijal: Univer, šrafovi, nalepnice za šrafove


krevet

Ideja je da se između kreveta i zida napravi uska komoda u koju bi mogla da se odlaže posteljina, jastuci i slično. Time bi se stvorila vazdušna barijera između kreveta i zida i na taj način sprečilo hlađenje prostorije


šematski prikaz komode

Kao i svaki projekat, ove vrste, na početku najpre treba odrediti dimenzije komode, a onda i dimenzije pojedinih elemenata. Ovde treba voditi računa o debljini iverice koji igra ulogu u dimenzionisanju delova. Uobičajna debljina je 1.8 mm. Pored ovoga treba isplanirati koje ivice će biti kantovane (one koje se vide) a koje ne (skrivene). Dobrim planiranjem mogu se sakriti većina ivica i time uštedeti na kantovanju.


iverica

Kada ste završili sa projektovanjem i proverili mere, možete, u specijalizovanim prodavnicama, poručiti univer. Posle sečenja dobijate delove spremne za montažu.


stranice komode

Pre nego što se bacite na šrafljenje, ne bi bilo loše da postavite elemente onako kako će oni biti međusobno spojeni. Ovo vam omogućava da se predvidi prostor u kojem će te raditi i prostor za manipulaciju. Važan detalj, naročito ako radite u skučenom prostoru.


skalpanje komode

Delove komode možete izvršiti na dva načina. Za spajanje iverice šrafovima biće Vam potrebni posebni šrafovi i posebna burgija, ako ste veštiji, možete izvesti spajanje iverice drvenim tiplovima. Prvo spajanje izvršite na podu kao što je prikazano na slici.


sanduk komode

Kada spojite sve stranice uspravite komodu u položaj u kome će da bude postavljena.


klavir šraka

Poklopac, u najjednostavnijoj varijanti može da bude iz jednog dela ili, kao u našem slučaju, iz dva. Kasnije će biti objašnjeno zbog čega smo se odlučili za ovu varijantu. Bilo da se odlučite za prvu ili drugu varijantu, neophodne su vam klavir šarke. Njih možete kupiti u prodavnici koja se bavi prodajom materijala za stolare. Obično su dužine 1,5m a vi ih sečete na potrebnu dužinu.


klavir šarka

Njihovo postavljanje je krajnje jednostavno. Prislonite ih na rub stranice i prikucate malim ekserima ili šrafovima. Isto to uradite i sa drugom stranicom.


poklopac komode

U ovom trenutku dolazimo do objašnjenja zbog čega smo se odlučili za dvodelni poklopac. Na zidu se nalazi prozor koji ima malu klupu. Cilj nam je da se komoda nasloni na zid, odnosno podvuče pod klupu. Kada bi poklopac bio iz jednog dela, njegovo otvaranje bi bilo nemoguće.


poklopac komode

Još jedan detalj. Pošto vrata na komodi nemaju nikakve ručkice i slično, zbog lakšeg otvaranja napravljen je jedan prepust. Dakle poklopac pri planiranju treba za neki santimetar biti širi od same komode.


samolepljive prekrivke glavešrafa

Na kraju, zbog estetskih razloga, traba pokriti glave šrafova (opet samo onih vidljivih). U radnjama za stolare možete nabaviti samolepljive prekrivke u raznim dezenima.


lepljenje nalepnice na glavu šrafa

One se postavljaju jednostavnim lepljenjem na glavu šrafa. Pri ovom traba voditi računa samo da se šare na nalepnici poklapaju sa šarama na univeru.


otvoren poklopac komode

Na kraju traba proveriti funkcionalnost. Da li se vrata lako otvaraju i zatvaraju, da li komoda lepo naleže na zid i slično.


komoda

Na kraju ostaje da postavite krevet i da isprobate novi komad nameštaja.

Related articles