Krompir

11/04/2019 Bašta 6262 Views
Krompir je jedna od važnijih namirnica u ljudskoj ishrani. Veoma je hranjiv i postoji jako mnogo jela čiji je glavni sastojak krompir. Saznajte nešto o uzgoju ove izuzetno važne biljke

Krompir je biljka koja se uzgaja širom planete. Plod koji raste pod zemljom je bogat skrobom i često se koristi u ishrani ljudi i životinja. Nakon kukuruza, pšenice i pirinča po količini proizvodnje zauzima četvrto mesto.  Inače, krompir potiče iz južne Amerike, u Evropu je stigao sredinom 16 veka.


Krompir

Krompir koji jedemo je skrobom prepuni plod koji raste ispod zemlje i razvija se i sazreva dok nadzemni deo biljke dostigne svoju zrelost. Krompir može biti vrlo zahtevan za uzgajanje zbog insekata i bolesti koje ga napadaju. Krompir je relativno jeftin za kupovinu, ali uzgajati svoj sopstveni krompir je jedini način da budete sigurni da nije bio izložen nepotrebnim hemikalijama.


Krompir

Najbolje ga je saditi na osunčanom ili suncem prošaranom mestu. Veličina zavisi od vrste. Krompir je jedna od onih misterioznih stvari koju uopšte ne vidimo dok raste. Dok ga ne izvadimo iz zemlje ne znamo kako napreduje, a kad ga izvadimo onda je kasno za otklanjanje grešaka ako ih je bilo. Beli i roze (crveni) krompir dominiraju tržištem, ali su oni samo dve od oko 1000 vrsta koliko ih postoji. Tekstura, boja i ukus dosta variraju od vrste do vrste. Vreme do donošenja ploda je 2 do 4 meseca. Rod je spreman za branje kada vrhovi biljke počnu da odumiru (da se suše). Možete ostaviti krompir u zemlji još nekoliko nedelja duže sve dok zemlja ne bude mokra. Mladi krompiri su mali, oni koji još nisu sazreli. Možete ubrati nekoliko mladih krompira, a da pri tome ne oštetite biljku, pažljivo pretražujući zemlju u blizini biljke kada biljka dostigne visinu od oko 30 santimetara. Berite pažljivo. Lopaticom pažljivo prevrnite zemlju u potrazi za blagom.


Krompir

Paraziti, bolesti i bube. Pratite razvoj biljaka od samog početka pre nego što problemi postanu ozbiljni. Bube se lako uočavaju, a takođe obratite pažnju na jaja koja polažu na donjoj strani lista. Crvi mogu napadati krompir pod zemljom. Zato držite nisku pH vrednost zemljišta. Takođe lišće zbog nekih bolesti može pocrneti. Takve listove otkinite i spalite kako se bolest ne bi širila. I dalje možete obrati krompir ali pre berbe sačekajte nekoliko nedelja. 


Krompir

Kako da uspešnije gajite krompir. Kupujte samo provereno seme koje nije zaraženo. Sadite seme u zemlju čija je pH vrednost između 5 i 6. Dodavanje đubriva pomaže rastu krompira. Nemojte saditi krompir na mestima gde je ranije rastao paradajz jer koriste iste sastojke iz zemljišta. Uslovi za rast: Seme krompira u stvari nije seme. To je pravi krompir koji je proklijao. Verovatno ste ovo već videli kada vam je krompir koji imate u kući predugo stajao. Krompir se može zasaditi ceo ili se može preseći na više delova gde svaki deo treba da sadrži jednu dve ili tri klice. Ako je zemlja previše hladna i vlažna seme može da istruli pa ga zato mnogi baštovani ostavljaju da prenoći kako bi se prosušilo. Možete kupiti praškasti fungicid i njime posuti krompir pre sadnje kako biste sprečili truljenje. Baštovani iz hladnijih klimatskih zona krompir obično sade od sredine do kraja proleća dok se u toplijim klimatskim zonama ovaj period pomera na kraj leta ili kraj zime kako biljke ne bi rasle tokom najtoplijeg perioda godine.


Krompir

Rov: Tradicionalni način za sadjenje krompira kopanjem rova dubine oko 15 santimetara i stavljanjem semena u rov sa klicama na gore. Potom se svaki krompir prekriva sa desetak santimetara zemlje.Kako biljka raste tako se zagrće zemljom. Ovim postupkom se plodovi štite od sunčeve svetlosti , jer bi ona prouzrokovala da plodovi budu zeleni i u neku ruku toksični. Zagrćite zemljom sve dok biljka ne dostigne visinu od 10 do 15 santimetara. Možete prestati sa obrađivanjem kada biljka počne da cveta.


Krompir

Rasipanjem. Neki baštovani jednostavno prospu seme po zemlji i prekriju ga sa desetak santimetara zemlje. Nastavite sa nasipanjem zemlje dok biljka raste. Ako imate problem sa glodarima ovo verovatno nije najbolji izbor za vas.


Krompir

Saksije. Ovakva sadnja olakšava nasipanje i zauzima manje prostora. Postavite seme krompira na dno visoke saksije koja treba da bude nalik čistoj kanti za djubre ili kao burence. Stavite oko 15 cantimetara zemlje na dno saksije, a onda postavite seme krompira. Nastavite sa dodavanjem zemlje kako biljke rastu. U ovom slučaju možete koristiti i treset koji se kupuje u radnjama koje prodaju opremu za bašte.


Krompir

Krompir ne voli prebogatu zemlju. Ako imate neko organsko đubrivo i pH je dobar krompir će svakako dobro napredovati. Krompir jedino traži redovno zalivanje.

Related articles