Kupiti novi ili reparirati stari bojler

25/11/2018 Ekonomija 7683 Views
Sa ovim pitanjem se sukobljava svaki vlasnik procurelog bojlera. Vreme je za papir i olovku.

Kada god procuri bojler postavlja se pitanje: popravljati ga ili kupiti novi? Koliko god bio star bojler, on će dobro i pouzdano raditi kao i novi, pod uslovom da je propisno urađena njegova reparacija. Da bi se to dogodilo, mora se zameniti određen broj delova što iziskuje prilična novčana sredstva. Upravo po tom kriterijumu svaki vlasnik procurelog bojlera odlučuje šta mu je činiti. Poređenje će biti ispravno ukoliko reparirani bojler ima sve nove delove. Jedino šta će on zadržati je njegova stara oplata. Da bi računicu „stavili na papir“ ekipa sajta www.mojaradionica.com se potrudila da sakupi cene raznih komponenti od kojih je bojler sastavljen na dan 19.08.2007. godine. Namerno navodimo datum obzirom da su cene veoma promenljiva kategorija. Ipak odnos cena se gotovo nikada ne menja pa je ova komparacija upotrebljiva i u budućnosti bez obzira na infalaciju i devalvaciju. Naravno, pored toga cene variraju od prodavnice do prodavnice. Zbog toga su za ovaj proračun su korišćene srednje vrednosti.


prohromski kazan za bojler

Najskuplji deo je kazan bojlera. Može se, naravno, krpiti stari ali to nije preporučljivo. Zbog toga što je korozija, tokom vremena, nagrizla celu njegovu unutrašnju površinu i rupa kroz koju curi voda je samo prva u nizu koja će Vam se u budućnosti otvoriti na kazanu. Zbog toga Vam se može desiti da zavarite bojler a on posle mesec dana ponovo procuri. Danas se mogu nabaviti prohromski ili inoks kazani. To su nerđajući kazani koji mogu da procure samo ukoliko njihovi spojevi nisu dobro zavareni. Takav kazan, zapremine 80 litara, može se nabaviti po ceni od 8300 dinara.


grejač za bojler

Izbor grejača mora biti adekvatan. Sme se ugraditi samo grejač čija je snaga ista ili manja od one koja je deklarisana za taj bojler. Ukoliko je instalisan grejač manje snage kao posledicu će imati sporije grejanje ali ne i manju temperaturu vode u bojleru. Obično u pomenuti kazan ugrađuje se grejač od 2 kw. Takođe, u prohromski kazan se ugrađuje samo prohromski ili niklovani grejač. Bakarni nije dobar izbor. Između prohromskog lima i bakrene cevi grejača odvija se hemijska reakcija koja dovodi do istanjivanja zidova cevi grejača. Ako se ipak odlučite da ugradite takav grejač očekujte da ćete morati da ga menjate svakih 6 meseci. Cena prohromskog grejača je 550 dinara.


sigurnosni ventil za bojler

Svi sigurnosni (nepovratni) ventili su iste konstrukcije ali ne i istog kvaliteta. Kvalitetan ventil pušta vodu iz bojlera tek pošto pritisak vode premaši 8 atmosfera. Na tržištu postoje loši ventili koji propuštaju vodu i na manjem pritisku. Kod takvih ventila će povremeno biti prisutno kapljanje vode zavisno od trenutnog pritiska vode u cevima. Kvalitetniji ventil stoji 400 dinara.


termoregulator za bojler

Termoregulator je fabrički baždaren da održava temperaturu između 35 i 85°C. Dovoljno je da pri kupovini okrenete polugu levo-desno nekoliko puta i pri tome treba da se čuje zatvaranje i otvaranje kontakta. Cena ovog elementa je 400 dinara.


termo-osigurač za bojler

Termo – osigurač poseduje kontakte koji su u normalnom položaju zatvoreni. Kada temperatura vode pređe 90°C ovi kontakti se otvaraju i neće se vratiti u prvobitan položaj čak ni kada padne temperatura vode. Oni se moraju ručno vratiti u radni položaj. Kod starih tipova za to je potreban šrafciger a kod novih je dovoljno pritisnuti određeni taster. Njegova cena je 600 dinara.


dihtung gume za bojler

Svako skidanje grejača posle dužeg vremena zahteva zamenu stare gume kao na slici. Pored nje dobićete i tri male gume u obliku prstena. Dve služe za kontakte grejača a treća za dihtovanje cevi u kojoj stoje sonde. Ovaj komplet košta 50 dinara.


instalacija u bojleru

Provodnici moraju biti sa silikonskom izolacijom otpornom na visoke temperature površinskog preseka 2.5 mm2. Metar ovakvih provodnika košta 40 dinara. U proseku za zamenu svih provodnika u bojleru potrebno je otprilike 3 metra, što bi značilo da na kablove otpada 120 dinara.


bela farba u konzervi

Oplata bojlera, često, od starosti požuti.  Možda ćete poželeti da Vaš bojler bude neke druge boje osim bele, sada je prilika da ga ofarbate. Jedna mala konzerva farbe, koja je i više nego dovoljna da se ofarba cela spoljašnja površina bojlera košta oko 100 dinara.

Kazan 8300

Grejač 550

Sigurnosni ventil 400

Termoregulator 400

Termo-osigurač 600

Guma 50

Provodnici 120

Farba 100

Ukupno 10120 dinara


ZAKLJUČAK

Novi bojler sa prohromskim kazanom košta 12800 dinara što je za 2680 dinara više nego da ste reparirali bojler. Razlika je još veća ukoliko ne menjate sve delove. Naime, ne morate da farbate oplatu bojlera koja pristojno izgleda. Ne morate da menjate termoregulator i termoosigurač ukoliko su oni ispravni. To važi i za sigurnosni ventil iako je preporučljivo da njega ipak zamenite zbog nagomilanog kamenca u njemu. Takođe, provodnike nećete menjati ukoliko nemaju nekih vidnih oštećenja. Dakle, zaključak bi bio da se, u ekonomskom smislu, svakako isplati reparirati bojler. Sve navedeno je ostvarivo pod uslovom da posedujete bojlere koji za izolaciju imaju staklenu vunu. Noviji bojleri mesto nje imaju izolaciju u obliku pene i kada se kazan prošuplji morate kupiti novi. Ova računica važi ukoliko vi zamenite sve potrebne delove. Pod uslovom da to radi majstor, dodajte ovome i cenu njegovog rada.

Related articles