Lajsna na kadi umesto silikona

04/08/2019 Procedure 17879 Views
Pored silikona, spoj kade i pločica možete da izolujete i pomoću posebnih plastičnih lajsni. Pogledajte kako se postavljaju ove lajsne

Buđ oko kade u kupatilu čest je problem koji se najčešće rešava zamenom silikona. Ovo jeste efikasno rešenje(o to me smo već pisali u foto priči pod nazivom dihtovanje kade silikonom)  ali uklanjanje starog silikona najčešće nije baš lak posao i zahteva dosta vremena. S druge strane u zavisnosti od uslova u kupatilu (svetlo, tamno, puno ili malo vlage, vrata od kupatila najčešće otvorena ili zatvorena, postojanje ili nepostojanje prozora, grejanja…) mogu doprineti tome da je zamenu potrebno vršiti svake godine. Ukoliko i vi imate isti problem razmislite o postavljanju plastične lajsne umesto silikona. Na ovaj način smanjuje se izloženost silikona mogućnosti da se stvori buđ, a lajsna je laka za održavanje. Postoji više vrsta plastičnih lajsni koje se mogu koristiti za ovu namenu, ugaone (kao što je prikazano u ovoj foto priči), trouglaste, zaobljene…izaberite onu koja vama najviše odgovara. Cene ovih lajsni su veoma povoljne koju god da odaberete.


Potreban alat: skalpel

Potreban materijal: plastične lajsne, sredstvo za skidanje silikona


silikon na spoju kade i pločica

Na slici je prikazan problem – buđ na slilikonu koji je postavljen kako bi sprečio da se voda sliva iza kade.


skidanje starog silikona sa kade

Pre postavljanja plastične lajsne potrebno je ukloniti stari silikon. Za ovo svako ima svoj „recept“ kako je to najlakše uraditi. U nekoj od prošlih priča koristili smo hemijska sredstva, a sada smo to uradili mehaničkim: skalpelom priljubljenim uz podlogu.


spoj kade i pločica

Kada ste stari silikon potpuno uklonili možete pre postavljanja lajsne ovaj deo tretirati sredstvom protiv buđi.


sečenje lajsne pomoću skalpela

Nakon izvršenih priprema, isecite lasnu na potrebnu dimenziju.


plastična lajsna na spoju pločica i kade

Preporučujemo da radi lepšeg izgleda spojeva, lajsne u uglovima sečete pod uglom od 45 stepeni i spajate na taj način.


nanošenje silikona na lajsnu

Na pripremljene lajsne nanesite silikon…


… i lajsne zalepite na predviđena mesta. U slučaju da se pojavi višak silikona odmah ga odstranite. Sačekajte da se sve osuši 24h i kada je spremna za upotrebu.

Related articles