Lajsne za parket

28/12/2019 Procedure 16197 Views

Nakon postavljanja parketa, pregradjivanja prostorija ili ugradjivanja nekog većeg plakara potrebno je postaviti lajsne za parket u celoj prostoriji ili u jednom njenom delu kako bi se prikrile šupljine ostale nakon radova, odnosno kako bi prostorija dobila lepši izgled.


Potreban alat: Čekić, testera za drvo, metar, olovka, turpija za drvo

Potreban materijal: ekseri


parket

Namena lajsni je da pokrije diletacioni razmak između parketa i zida. Takođe sprečava nakupljanje prašine u ovom prostoru a može poslužiti i kao kanalica za vođenje provodnika.


lajsne za parket

Lajsni za parket ima i različitih poprečnih preseka, a takođe izradjuju se od više različitih vrsta drveta: hrast, bukva ili jasen. U koliko ste u prostoriji vršili radove tako da lajsne postavljate samo u jednom delu prostorije najbolje je da prilikom kupovine lajsni ponesete komad stare lajsne koje su već ugrađene, kako bi ste kupili lajsnu odgovarajućeg oblika i od iste vrste drveta kao postojeće. U slučaju kada postavljate lajsne u celoj prostoriji boju birate prema parketu, a oblik po želji. Lajsne se prodaju u više dužina 1m, 1,5m, 2m… pa pre kupovine premerite prostoriju i utvrdite koje su vam dužine potrebne.


merenje potrebne dužine lajsne za parket

Kada ste nabavili materijal počnite sa merenjem i sečenjem. Izmerite prvi deo gde je potrebno postaviti lajsnu.


merenje lajsne

Uz pomoć metra i olovke obeležite na lajsni gde je potrebno preseći


sečenje lajsne

Lajsne se seku pod uglom od 45 stepeni, kako bi mogle da se uklope na spoljnim i unutrašnjim uglovima. Za lakše sečenje pod uglom možete nabaviti ovakav plastični ili metalni “ger”. U njega se postavi lajsna kao na slici…


sečenje lajsne

testera se postavi u odgovarajuće vođice i na taj način se lajsna seče precizno pod uglom.


sečenje lajsne

Presečena lajsna. Nabavka ovakvog pomagala se višestruko isplati čak i za male projekte jer mu je cena zajedno sa testerom nešto preko 3 eura, a pomoć koju će vam pružiti pri radu je neprocenjiva.


lajsna za parket

Kada ste pripremili komad lajsne, postavite ga na odgovarajuće mesto…


ukucavanje eksera u lajsnu

i zakucajte ekserima. Lajsna se zakucava samo za parket, a ne za zid.
Prilikom kupovine eksera obratite pažnju da oni budu što tanji. U slučaju da su ekseri debeli lajsna može pući po dužini. Iz istog razloga nemojte zakucavati ekser veoma blizu kraja lajsne niti jedan blizu drugog.


postavljene lajsne za parket

Lajsne za parket su postavljene. Kako bi lajsna bila iste nijanse kao i parket potrebnoju je izlakirati.

Related articles