Lepak od mleka

18/05/2018 Improvizacije , Projekti 5572 Views
Da li ste znali da se lepak može napraviti od mleka? Može i to veoma efikasan. Inače, mlečni proteini polimeri se koriste u industriji za proizvodnju lepkova i farbi. Evo kako da po principu Uradi Sam proizvedete takav lepak.

Da li ste znali da se lepak može napraviti od mleka? Može i to veoma efikasan. Inače, mlečni proteini polimeri se koriste u industriji za proizvodnju lepkova i farbi.


Potreban alat: manja staklena tegla

Potreban materijal: želatin, mleko, voda, konzervans


staklena tegla, mleko u čaši, želatin i konzirvans u kesicama

Evo kako da po principu Uradi Sam proizvedete takav lepak. Na početku treba pripremiti mleko, želatin, vodu i konzervans (opciono). Za ovaj projekat je zgodno nabaviti staklenu teglicu u kojoj ćete lepak čuvati. Naravno za ovu priliku može poslužiti i konzerva, staklena posuda…


sipanje vode u staklenu teglu sa metalnom kašikom

U teglicu sipati dve supene kašike hladne vode.


mešanje želatina i vode

A zatim dodati dve kesice želatina. Želatin možete na kupite u bilo kojoj prodavnici hrane. Želatin se  koristi za pravljenje torti i kolača. Obično se može naći u prahu u kesicama ali i kao ploče koje se otapaju u vodi. Za ovaj projekat je pogodniji u prahu.


mešanje smese vode i želatina sa metalnom kašičicom

Sve ovo treba dobro promešati kako bi se voda i želatin što bolje sjedinili


dodavanje mleka u smesu vode i želatina

Nakon toga u tu smesu ulijte tri kašike proključalog mleka.


mešanje lepka od smeše

Ovu smešu mešajte dok se sve grudvice rastope, odnosno dok smesa postane potpuno homogena.


dodavanje konzervansa u smesu mleka, želatina i vode

Ovaj lepak je u ovoj fazi potpuno spreman za upotrebu i ako ga nameravate odmah upotrebiti više ništa ne morate da radite. Ukoliko želite da lepak ostavite za kasnije obavezno mu se mora dodati neki konzervans kako se mleko u njemu ne bi ukvarilo. Najjednostavnije je upotrebiti običan konzervans koji se koristi pri pravljenju zimnice. Jeftin je i može se naći u gotovo svakoj prodavnici. Sve ponovo dobro izmešati dok se konzervans potpuno ne otopi i sjedini sa lepkom.


lepak od mleka

I to je to. Ovaj lepak je, kao što je na početku rečeno, veoma efikasan. Koristi se  za lepljenje stakla, drveta, kamena, kože i metala. Najbolje od svega što uopšte nije štetan za zdravlje. Takođe lepak je otporan na vlagu te se može koristiti i za lepljenje keramike ili posuđa. Upotreba je krajnje jednostavna. Lepak, dok je još topao, četkicom nanesite na površine koje treba zalepiti. Obezbedite da spoj ima dobar kontakt dok se lepak ne osuši.


lepak od mleka

Ukoliko ste u lepak dodali konzervans možete ga držati u zatvorenoj staklenoj tegli. Kada se lepak ohladi pretvoriće se u gel ali to nema uticaja na njegovu moć lepljenja. Čak za lepljenje drveta ili kože bolje je koristiti lepak u ovom želatiranom stanju. Ali ako se želi lepiti staklo ili sl. potrebno je da teglu stavete u vruću vodu dok se lepak ne ugreje i rastopi.

Related articles