Lepkovi

19/02/2018 Alati i materijali 50864 Views
Svaki Uradi Sam majstor je imao priliku nešto da zalepi. Bez lepkova je nemoguće zamisliti svet oko nas. Evo nekoliko reči o vrstama lepka, kako se koriste lepkovi, mere zaštite i sl.

Svaki Uradi Sam majstor je imao priliku nešto da zalepi. Bez lepkova je nemoguće zamisliti svet oko nas. U svetu lepkova postoje oni sasvim slabi ali i oni čije je vezivanje isto ako ne i jače od zavarenog spoja.  Evo nekoliko reči o vrstama lepka, kako se koriste, mere zaštite i sl.


Lepkovi

Danas postoje lepkovi za, gotovo svaki posao spajanja. Ovde ćemo Vam predstaviti lepkove koji se najčešće koriste i sa kojima možete da spojite, praktično sve materijale.


beli lepak

Beli lepak – ovo je najčešći lepak, koriste ga deca u školi. Pogodan je za lepljenje poroznih materijala kao što su papir, tekstil ili drvo. Nije otrovan i daje ne tako čvrst spoj. Nije vodootporan.

Vreme sušenja: Minimalno vreme sušenja je jedan sat (30 min mora da se održi spoj). Krajnja čvrstoća se postiže posle 24 sata.


lepak za drvo

Lepak za drvo – Kada se osuši ovaj lepak je izuzetno jak. Pri naporu pre puca drvo nego lepljeno mesto.  Lepak ne steže previše brzo i dozvoljava korekciju grešaka. Međutim ako radite sa većim komadima drveta obavezno je korišćenje stolarskih stega.

Vreme sušenja: Posle 20-30 minuta mogu se skinuti stege. Maksimalna čvrstoća se postiže posle 24 časa.


super lepak

Super lepak – najčešće se proizvode na bazi cijanakrilata. Vezivna moć ovih lepkova je veoma velika i stvara jake i izdržljive veze. U prodavnicama ovaj lepak se prodaje u malim pakovanjima dovoljnim za sitne popravke. Ove lepkove karakteriše, gotovo trenutno stvrdnjavanje. Odlični su za metal, staklo, keramiku, plastiku i gumu. Super lepak je agresivna supstanca i treba ga držati van domašaja dece.

Vreme sušenja: Nekoliko sekundi za podešavanje. Makisimalna čvrstoća posle 1 sat.


silikonski lepak

Silikonski lepak – ili prosto rečeno, silikon. Koriste se u vodovodnim projektima ili za popravku stakla. Koriste se za formiranje fleksibilne, vodonepropusne brane. Pogodni su za lepljenje metala, stakla, drveta i keramike kao i nekih vrsta plastike.

Vreme sušenja: 5 minuta vreme za podešavanje. Suvo na dodir posle 1 sat. Maksimalna čvrstoća posle 24 časa.


Epoksi lepak

Epoksi lepak – Ovi lepkovi sastoje se od dve komponente na bazi epoksidnih smola. Jedna je smola lepak a druga aktivator učvršćivač. Dve komponente se pre upotrebe dobro izmešaju pri čemu dolazi do hemijske reakcije. Dobijena smeša se nanosi na površinu koja se lepi. To je izuzetno izdržljiv i otporan lepak koji ima veliku vezivnu moć. Područje primene ovog lepka je veoma široko. Uglavnom se koristi za lepljenje krutih veza kod materijala kao što su metal, keramika, plastika.

Vreme sušenja: Ovo vreme varira s obzirom da postoji mnogo vrsta epoksi lepkova za različite svrhe. Generalno, suši se od 5 minuta do 2 sata a maksimalnu čvrstoću postižu u intervalu od 24 – 48 časova.


pištolj za lepak

Pištolj za lepak – malo nezgrapno ime za lepak ali nastalo je zbog oblika alata kojim se nanosi. Praktično, to je termo-lepak koji dolazi u stiku, odnosno u obliku okruglih štapova. Postavlja se u alat (izgleda kao pištolj) koji ga zagreva do 200 stepeni Celzijusa. Lepak se u tečnom stanju nanosi na mesto lepljenja i očvrsne kada se ohladi. Lepak stvara umereno jake veze što ga čini idealnim za lepljenje laganih materijala ili pravljenje privremenih spojeva.

Vreme sušenja: Prednost ovog lepka leži u velikoj brzini lepljenja. Lepak se hladi za 10-15 sekunci. Potpuna čvrstoća se postiže za 5-10 minuta.


Lepak za tapete

Lepak za tapete se pravi od celuloze (karboksimetilceluloza – CMC) i koristi se za lepljenje tapeta, plakata, tekstila, plute i papira uopšte. Takođe, je koristan dodatak masi za gletovanje. S obzirom da lepak nije otrovan mogu ga koristiti i deca za lepljenje papira. Prodaje se u obliku praha koji se rastvara u hladnoj vodi. Odnos vode i lepka zavisi šta želite da lepite sa njim. Na kutiji proizvođač daje više razmera vode i lepka u zavisnosti od materijala koji lepite. Lepak se priprema tako što se u hladnu vodu postepeno dodaje prah uz konstantno mešanje kako bi se izbeglo stvaranje grudvica. Kada ste dodali određenu količinu praha određenoj količini vode ostavite smešu da odstoji do 30 minuta. Za to vreme će lepak nabubriti i zgusnuti se. Nakon tog vremena smešu još jednom promešajte i lepak je spreman za upotrebu. Ukoliko ovaj lepak držite u hermetički zatvorenoj posudi, poput tegle, može dugo vremena da bude upotrebljiv.


lepak za tkanine

Lepak za tkanine – Kao što samo ime kaže koristi se za lepljenje odeće, tepiha ili služi u dekorativne svrhe. Lepi gotovo sve tkanine, teksil, filc, jutu, lan …. Obezbeđuje fleksibilnost, otpornos i postojanost.

Vreme sušenja: Pun efekat lepljenja postiže se već posle sat vremena.


lepak u spreju

Lepak u spreju – Lepak se prska na materijal koji se lepi u obliku sitnih kapljica i time se ujednačeno nanosi na celu površinu. Pogodan je za lepljenje laganih komada kao što je papir ili tkanina a može se koristiti i za lepljenje tankih komada plastike, drveta ili metala. Postoje dve vrste ovog lepka, brzovezujući i sporovezujući. Kod ovog drugog postoji mogućnost korekcije dok brzovezujući ostvaruje vezu nakon prvog kontakta.

Vreme sušenja: kod sporeovezujućeg lepka imate 1 minut za korekciju. Puna snaga lepljenja se postiže nakon 30 minuta.


dve pločice od drveta

Prvo i osnovno pravilo, površine koje se lepe moraju biti suve bez prašine i masnoće. Prljavština i vlaga će oslabiti vezu lepka a u nekim slučajevima i onemogućiti lepljenje.


uputstvo za upotrebu lepka za drvo

Pre upotrebe lepka obavezno pročitajte kompletno uputstvo proizvođača lepka. Neki lepkovi zahtevaju da se površina izbrusi, odnosno ohrapavi pre lepljenja kako bi lepak ostvario što bolju vezu sa materijalom. Neki lepkovi se nanose na obe površine koje se lepe i sl. Dakle, za pravilan proces lepljenja obavezno je pročitati preporuke proizvođača lepka.


zalepljene dve pločice od drveta

Kao što kod sečenja važi pravilo: „tri puta meri jednom seci“, tako i kod lepljenja važi tri puta proveri, jednom lepi. Neki lepkovi se toliko brzo stežu da nemate vremena za korekciju. Lepljenju pristupite kada ste sve dobro isplanirali i kada ste se dobro pripremili.


upozorenje na ambalaži lepka

Većina lepkova sadrži štetne hemikalije pa je preporuka da se lepljenje obavlja u provetrenim prostorijama. Pri tome trudite se da lepak držite daleko od očiju i kože. Takođe, većina lepkova je jako zapaljiva pa nikada ne korisite lepkove u blizini otvorenog plamena ili jakog izvora toplote.


zaštitne rukavice

Rukavice – Koristite rukavice na bazi lateksa. Važno je da sprečite kontakt lepka sa kožom. Neke lepkove ćete jako teško skinuti sa ruku, što je manji problem. Veći problem je ako lepak iritira kožu ili izazove neku alergisku reakciju.


Respirator

Respirator – Udisanje toksičnih isparenja lepka je jako loša ideja sa jako, jako lošim posledicama. Koristete masku za lice sa aktivnim ugljom.


Krpe

Krpe – Lepljenje se može iskomplikovati i ceo proces može da krene neželjenim tokom. Uvek pored sebe imajte par vlažnih i suvih krpa za čišćenje.


stolarske stege

Stege – Jako korisne stvari kod lepljenja. Stege zamenjuju Vaše ruke. Dok one komade drže na svom mestu vi se možete posvetiti drugim stvarima.


samolepljiva traka

Samolepljiva traka – Ovom trakom mogu da se fiksiraju lakši komadi.


karton

Kartonska podloga – Uvek je dobro lepiti iznad kartonske podloge ili starih novina. Kapljanje lepka po stolu…. pogađate, loša ideja.


Related articles