Magneti za frižider od gline

06/12/2020 Za decu 2995 Views
Magneti za frižider su vrlo interesantna i korisna stvar. Evo kako sami možete da napravite šarene magnete od gline.

Magneti za frižider ne samo što su korisni već i lepo izgledaju na stranicama frižidera. Obično ih kupujemo kao suvenire kada negde putujemo ili nam ih neko poklanja. Zamislite da ih sami napravite. Pogledajte kako se  lako  prave uz pomoć gline.


Potreban alat: četkica

Potreban materijal: glina, plastika u kojoj stoje bombonjere, magnet, akrilne boje


modleza modlu koristite plastična ležišta od bombonjere

Od gline, vrlo lako, možete da oblikujete bilo šta. Međutim, ako niste tako vešti sa vajanjem iskoristite neku modlu. Ukusne čokoladice bombonjere su obično pakovane u plastiku koja ima oblik same čokoladice. Upravo ove plastike su savršene kao modle za pravljenje naših magneta za frižidere.


kuglica gline

Napravite kuglicu od gline dovoljno veliku da potpuno popuni zapreminu modle. Ukoliko Vam se glina lepi za prste, navlažite ih vodom. Inače, glinu možete da nabavite u prodavnicama školskog pribora ili u specijalizovanim prodavnicama slikarskog pribora.


Utiskivanje gline u modluGlinu dobro utisnite kako bi izbacili sav vazduh

Kuglicu gline utisnite dobro u modlu tako da popuni sav prostor. Od ovoga će zavisiti konačni izgled magneta za frižider


magnetMožete koristiti i magnet u obliku trake

Na kraju, magnet za frižider ne bi bio to, bez magneta. Veličina magneta će zavisiti od same veličine modle koju koristite. U našem slučaju magnet u prečniku ima samo nekoliko milimetara s obzirom da je modla veličine dugmeta.

glina u modli sa magnetom

Poslednji korak je da magnet utisnete u glinu tako da pude u ravni sa površinom ili da malo viri iznad površine gline. U svakom slučaju, kada se glina osuši, magnet mora da ima kontakt sa stranicom frižidera. Ostavite glinu da se suši 24 časa i nakon toga izvadite Vaše magnete iz modle.


farbanje magneta za frižiderMagnete ofarbajte akrilnim bojama

Na kraju magneti za frižider mogu da se ofarbaju akrilnom bojom po Vašem izboru. Primetićete da su nam neki magneti napukli. Razlog tome je previše vode. Dakle ruke treba samo da Vam budu navlažene, pri oblikovanju, ali ne i previše mokre. Za kratko vreme možete napraviti jako mnogo magneta za frižider. Korisni su u kući ali i kao vrlo lep i originalan poklon.

Related articles