Minđuše od disketa

23/10/2018 Projekti 3028 Views
Neverovatno je na koje sve načine mogu da se iskoriste diskete koje više nemaju upotrebnu vrednost. Evo još jedne ideje kako možete da im date novu funkciju.

Dobra stvar kod nakite je što se on može izraditi od najrazličitijih materijala. Ovde Vam donosimo nekoliko ideja za pravljenje minđuša od neočekivanog materijala – metalnog kruga iz središta diskete


Potreban alat: Šrafciger, bušilica, mala klešta, čekić, makaze, skalpel

Potreban materijal: Kopča za minđuše, super lepak, krep papir, bakarni provodnik


metalni krugovi

Nakon završetka projekta „Ukras za jelku od disketa“ ostalo Vam je dosta metalnih diskova iz centra disketa. Evo načina kako i njih da iskoristite i napravite interesantan nakit koji možete i da poklonite ali i da nosite. U svakom slučaju biće originalno.


rastavljanje diskete

Pod uslovom da niste pravili pomenuti ukras za jelku i nemate viška ovih diskova evo kako da dođete do njih. Sa diskete skinite klizač koji je štitio magnetni disk, kao na slici.


rastavljanje diskete

Zatim izvadite oprugu koja je držala klizač…


rastavljanje diskete

Potom uz pomoć šrafcigera razdvojite disketu. Ovo ne bi trebalo da bude problem jer disketa je sastavljena od dva dela koji su međusobno sastavljeni lepljenjem u sva četiri ćoška.


vađenje magnetnog diska iz diskete

Izvadite magnetni disk….


vađenje metalnog kruga iz diskete

I sa magnetne folije odlepite metalni disk u centru. On Vam je potreban za ovaj projekat. Magnetne folije koje  Vam preostanu iskoristite za neke druge projekte kao što je pomenuti ukras za jelku.


bušenje metalnog kruga bušilicom

Sledeće što treba da uradite je da bušilicom probušite malu rupu na obodu ovog diska. Otprilike burgija treba da bude prečnia 1 mm.


alka za minđušu

U prodavnicama koje se bave prodajom materijala za izradu nakita možete nabaviti ove kopče za minđuše.


stavljanje alke na minđušu od diskete

Da bi njih postavili na unapred pripremljen disk potrebno je, uz pomoć malih klešta, iskriviti alkicu na kraju kopče, zatim provući kroz rupu koju ste izbušili na obodu diska, a potom vratiti alkicu u početni položaj.


minđuša od diskete

Na ovaj način se pričvistili kopču na mali disk. Ukoliko želite da budete potpuno originalni možete ovakve minđuše da okačite na uvo. Možda neće biti previše elegantno ali budite uvereni da ćete biti jedini sa ovakvim minđušama.


ravnanje metalnog kruga uz omoć čekića

A možete još malo da se igrate i da eksperimentišete sa ovim interesantnim komadom nakita. Disk u sredini nije potpuno ravan. Ivice rupe u sredini su podignute i pre dodatnog ukrašavanja ovo morate da rešite. Ivice mogu da se izravnaju brušenjem ali i sa nekoliko odlučnih udaraca čekića postiže se željeni efekat.


sečenje papira makazama

Sledeće što treba da uradite je da isečete sličicu kružnog oblika prečnika 22 mm. To može da bude mala fotografija, slika iz stripa, neki detalj iz nekog časopisa, nešto nacrtano vašom rukom, a možete i da napišete ili odštampate neku poruku, kao u našem slučaju.


minđuša od diskete

Kada to uradite papirić kružnog oblika pričvrstite, uz pomoć malo lepka, u centar metalnog diska.


blankiranje provodnika

Za ukrašavanje ovog diska ima nebrojeno mnogo načina i samo je mašta granica. Evo još nekoliko ideja. Skinite izolaciju sa bakarnog provodnika u dužini oko 30cm.


pravljenje spirale od bakrene žice

… i uz pomoć klešta napravite spiralu…


lepljenje bakrene spirale super lepkom

… koju uz pomoć nekoliko kapi super lepka…


minđuša od diskete

Zalepite u sredinu metalnog diska.


sečenje krep papira makazama

Ukoliko želite da unesete malo boje u ovaj način ukrašavanja, isecite rolnu krep papira širine 2 cm, kao na slici.


obmotavanje bakrenog provodnika krep papirom

Zatim nanesite duž bakrenog provodnika malo lepaka i namotajte na njega krep papir.


bakreni provodnik obmotan krep papirom

Dobićete štapić kao na slici.


minđuša od diskete

Njega smotajte u spiralu kao u prethodnom primeru i uz malo lepka, pričvrstite na disk od diskete.


namotavanje žice

Na kraju, za one koji žele „metalni“ izgled ovo je prava stvar. Pronađite čeličnu žicu dužine oko 20-tak cm i stegnite je u glavu šrafilice. Zatim na nju namotavajte neku tanju i mekšu žicu. Ovakvu žicu takođe možete da nabavite u prodavnicama specijalizovanim za prodaju materijala za izradu nakita. Kada pritisnete prekidač na šrafilici vrlo brzo ćete imati feder dovoljne dužine. Skinite ga sa čelične žice, smotajte kao u prethodnim slučajevima i….


minđuša od diskete

Uz malo lepka prilepite na disk. Ovo je samo nekoliko ideja, nastavite da se igrate i pustite maštu da Vas vodi. Lepo ćete se zabaviti a na kraju će Vam ostati i neobičan nakit.

Related articles