Mini stol za glodalicu

20/04/2018 Improvizacije , Projekti 9728 Views
Ovo je jedan od projekata koji bi trebao da napravi svaki Uradi Sam majstor kako bi u potpunosti iskoristio dobre osobine glodalice.

Glodalica je moćan alat bez kog stolar ne može da zamisli svoj zanat. Najčešće kada pitate profesionalnog stolara koji mu je alat najvažniji, verovatno će Vam odgovoriti glodalica. Mnogi Uradi Sam majstori su u posedu ove korisne alatke.


Potreban alat: Glodalica, šrafciger, olovka, bušilica, šubler, stolarske stege

Potreban materijal: šperploča, mašinski šrafovi, klipsna, šmirgl papir


Glodalica

Pravljenjem stola za glodalicu ovaj alat proširuje listu stvari koje može da radi. Postoje ozbiljni slolovi za glodalice sa raznim dodacima. Mi ćemo Vam ovde pokazati kako vrlo brzo možete da napravite jednostavan stol za glodalicu koje će zadovoljiti sve potrebe jednog Uradi Sam majstora koji se stolarijom bavi iz hobija.


šperploča

Za stol možete da iskoristite šperploču koja Vam je ostala od nekog projekta. Nije mnogo bitna veličina i oblik šperploče. Dimenzije u našem slučaju su 43x58cm. Debljina šperploče je 14mm. Važno je da dimenzije ovog stola prilagodite uslovima u radionici. Ovaj mini stol za glodalicu je idealan u uslovima male radionice i skučenog prostora.


odšrafljivanje šrafova na glodalici

Za početak sa glodalice je potrebno demontirati metalni deo na koji se glodalica oslanja. On je obično pričvršćen na glodalicu sa nekoliko mašinskih šrafova koji se lako skidaju uz pomoć šrafcigera.


skidanje osnove glodalice

Vrlo se lako skida i nećete imati problema sa tim. Šrafovi koje ste skinuli neće odgovarati za ovaj projekat jer je šperploča deblja od metalne ploče koju ste skinuli i biće Vam potrebni duži šrafovi. Možda ćete imati sreće i naći šrafove potrebne dužine, ali veća verovatnoća je da ćete neke duže šrafove skratiti na potrebnu dužinu.


šraf sa maticom

Skraćivanje šrafova je najlakše uraditi uz pomoć bonseka. Ovo je krajnje jednostavna radnja i nema potrebe posebno je objašnjavati. Koristan savet, pre nego što počnete, je da pre sečenja na šraf navrnete maticu, kao na slici.


šraf sa maticom

Sečenje šrafa oštećuje navoj. Često je na vrhu oštećen tako da se ne može navrnuti matica, odnosno ušrafiti takav šraf. Rešenje je matica koju ste navrnuli pre sečenja. Sada je odvrnite preko mesta reza i ona će „narezati“ odnosno ispraviti navoj na vrhu šrafa, odnosno na mestu reza. Na ovaj način nikada nećete imati problem sa navojima na mestu reza.


obeležavanje mesta za rupe na šperploči

Sledeće što treba da uradite je da odredite mesto gde će glodalica biti pričvršćena. Na tom mestu postavite metalnu ploču koju ste skinuli sa glodalice i olovkom obeližite mesta rupa gde idu šrafovi.


bušenje rupe u šperploči

Na tim mestima, bušilicom izbušite rupe. Prečnik burgije prilagodite prečniku šrafova.


merenje šrafa uz pomoć šublera

Kako glave šrafova moraju biti ispod površine stola one moraju biti upuštene. Kako se to radi objasnili smo već u tekstu pod nazivom upuštanje glave šrafa. Naravno, ukoliko imate poseban alat za ovo, možete da upustite glavu upuštačem glave šrafa. Dakle, potrebno, šublerom je da izmerimo prečnih glave šrafa i na osnovu toga izaberemo burgiju istog prečnika.


rupa u šperploči

Zatim sa tom burgijom bušimo kroz postojeće rupe ali samo do dubine od nekih 1-2mm. U taj prostor će se smestiti glava šrafa.


glodalo na glodalici

Sada privremeno pričvrstite, za stol šrafovima, glodalicu. Montirajte neko glodalo i samo blago markirajte mesto ispod centra glodala.


burgija na bušilici

Ponovo skinite glodalicu sa stola i burgijom prečnika 3.5 cm na tom mestu izbušite rupu.


šmirglanje šperploče

U ovoj fazi ste već, praktično, završili stol za glodalicu. Sada možete da se posvetite njegovom ulepšavanju, ako želite. Pošto je ovo brzi projekat mi smo stol samo prešmirglali šmirgl papirom granulacije 100, kako bi elementi koje glodamo lakše klizili. Ploču možete da farbate ili lakirate.


klipsna na glodalici

Još jedan detalj pre početka rada. Da bi obezbedili stalno uključenu glodalicu potrebno je da taster za uključivanje glodalice bude stalno pritisnut. Taj problem je rešen uz pomoć obične klipsne, kao na slici. Zbog komotnijeg rada neophodno je da napajanje glodalice izvedete preko prekidača. Tada tim prekidačem uključujete, odnosno isključujete glodalicu.


mini stol za glodalicu

I to je to. Šrafovima fiksirajte glodalicu za šperploču a nju, uz pomoć stolarski stega, pričvrstite na radni stol, kao na slici.


mini stol za glodalicu

Glodanje postaje pravo zadovoljstvo. Ono što je bitno da glodate kontra obrtanja noževa, odnosno sa desna na levo.


mini stol za glodalicu

Vrlo jednostavno možete da koristite i glodala koja nemaju lager. Da bi to radili pomoću stolarskih stega fiksirajte drvenu letvicu, kao na slici.


mini stol za glodalicu

Letvica će poslužiti kao vođica. Na ovaj način vrlo lako možete da glodate razne kanale ili utore.

Related articles