Lampa za čitanje – montaža

03/01/2020 Procedure 3134 Views

Noćne lampe su nekada stajale na noćnim stočićima pored kreveta. Sa napretkom tehnike pojavila se izuzetno efikasna noćna lampa za čitanje napravljena u LED tehnologiji koja baca jako i usmereno svetlo na knjigu bez značajnog osvetljavanja ostatka sobe.


Potreban alat: Bušilica, burgiješrafciger

Potreban materijal: tiplovi, šrafovi, provodnik, luster klema


dozna sa provodnicima

Ove lampe potrebno je montirati što bliže uzglavlju kako bi bile zgodne za korišćenje (lako paljenje i gašenje i usmeravanje).S obzirom na to da su ovakve noćne lampe predviđene za montažu na zid, tamo gde je doveden kabl električnih instalacija, ovo može predstavljati početak velikih radova: štemovanje zida od razvodne kutije, postavljanje elktričnih instalacija


utičnica

Kako bi izbegli ove obimne i čini nam se u ovom slučaju nepotrebne radove pogledajte okolo i potražite najbližu utičnicu. U novijim zgradama, praktično, na svakom zidu ima bar po jedna utičnica pa, u tom slučaju, to neće biti problem.


dozna sa provodnicima

U koliko u blizini postoji utučnica, lampu na električnu mrežu možete povezati pomoću luster kleme i dvožilnog ili trožilnog kabla


blankirani provodnik

Blankirajte provodnik koji ide uz lampu, odnosno skinite izolaciju u dužini od oko 1 cm od kraja provodnika.


blankirani provodnik

Deo bez izolacije savijte na pola tako da ostane 0,5cm bakarnog provodnika koji će se povezati u luster klemu. Žica se u ovom slučaju savija jer je tanka i prilikom pritezanja u luster klemi može da se prekine. Na ovaj način dupliramo provodnik i ojačavamo spoj u luster klemi. Ukoliko posedujete hilzne obavezno ih montirajte na provodnik.


povezivanje provodnika u dozni

Pritegnite priključke luster kleme…


povezivanje provodnika u dozni

…i sve spakujte u kućište lampe. Umesto da vezujete čvor na kablu koji bi onemogućavao njegovo izvlačenje iz kućišta lampe i kidanja provodnika, možete na kabl staviti malo deblju vezicu koja će sasvim dobro odigrati ulogu čvora bez zauzimanja previše mesta u kućištu lampe.


bušenje rupe u zidu

Sada probušite rupe za montažu.


montiranje nosača za lampu za čitanje

Montirajte nosač lampe…


montiranje lampe za čitanje na zid

…i na njega montirajte noćnu lampu.


lampa za čitanje

Montirana lampa za čitanje.

Related articles