Naknadno postavljanje parketa

04/11/2018 Procedure 7186 Views
Nekada iz sobe uklonite kaljevu peć ili nešto sl. ispod čega nema parketa. Evo kako se naknadno postavlja parket po principu Uradi Sam.

Ponekada se desi situacija da, iz sobe u kojoj je postavljen parket, uklonite kaljevu peć ili nešto slično ispod koga nije postavljen parket. U toj situaciju ste prinuđeni da naknadno postavite parket na tom delu. Evo kako se to može uraditi po principu Uradi Sam.


Potreban alat: četka, čekić, sekač, nazubljena špahkla, gumeni čekić, olovka, vinkl, parče stare krpe, šmirgl papir, sunđer, valjak za lakiranje

Potreban materijal: lepak za parket, parket, lepak za pločice ili masa za ravnanje, lak za parket


Deo poda bez parketa

Najčešće na jednom delu, posle skidanja kaljeve peći ili nekog dela nameštaja koji je postavljen pre parketa, imamo mesto na kome nedostaje parket. Nikakav problem, pa da krenemo.


grundiranje povešine

U našoj situaciji, površina na kojoj fali parket, je bila niža za 2 cm od nivoa na kome je ostatak parketa. Zbog toga je bilo potrebno ovu „rupu“ ispuniti i sve dovesti na isti nivo. Ukoliko ovo nije slučaj kod Vas, preskočite ovaj deo. Dakle površinu najpre treba grundirati kako bi se ispuna dobro vezala za podlogu. Za to postoje razna sredstva ali odgovarajuće je da lepak za pločice ili knaufovu ispunu razredite do gustine jogurta i time premažete površinu a zatim sačekate da se osuši.


odstranjivanje dela parketa

Nakon toga se treba postarati da se stari parket dobro uklopi sa novim. To ćete postići izbijajući skraćene komade parketa kako bi dobili ivicu sličnu češlju. Za taj posao će poslužiti neki šrafciger ili sekač i čekić. Ovde nema neke filozofije, naprosto ga izgurajte iz svog ležišta uz upotrebu brutalne sile pošto ovde lepa reč ne pomaže.


odstranjivanje dela parketa

Posle toga se postarajte da budu očišćeni svi ostaci starog lepka za parket kao i sve ostalo što može smetati postavljanju novog parketa. Ovde već možete malo da odmorite jer za ovo ne treba neka naročita sila.


deo poda bez parketa

Kada je to završeno „gradilište“ mora da se dobro očisti i sva prašina usisa. Kod lepljenja parketa ćete često nešto čistiti i usisavati kako bi dobili najbolje rezultate. U ovoj fazi je bitno da uradite sve kako treba jer priprema podloge za postavljanje parketa se smatra jednom od važnijih faza rada.


nanošenje lepka za pločice na pod

Sada vršimo popunu rupe i poravnavanje nivoa rupe sa ostatkom poda. Za ovu priliku smo iskoristili lepak za pločice tako što smo ga malo više razredili u odnosu na način kako se priprema za rad sa keramičkim pločicama i prosto izlili na pod. Naravno, možete da koristite i malter takođe nešto ređi nego što se obično pravi.


izravnavanje poda

Većinu posla je odradila gravitacija. Po ćoškovima je potrebno malo razvući masu. Ako je potrebno dodati još lepka kako bi se nivo potpuno izjednačio sa ostatkom sobe.


ravnanje maltera

Posle nekog kratkog vremena, otprilike desetak minuta, uzmite navlažen sunđer i laganim pokretima, bez jakog pritiskanja, zagladite površinu lepka. Ovo možete da radite i sa mokrim stiroporom ali sunđer je OK. Na ovaj način ćete dobiti dobru podlogu za lepljenje parketa. Međutim, ukoliko niste imali ovu fazu, Vaša podloga nije ravna i potrebno je izravnati pre početka lepljenja parketa. Ukoliko je ona neravna ili nije nosiva, povećava se šansa da parket kasnije škripi ili se stvaraju fuge između letvica. Na tržištu može da se nađu, takozvane, samoizravnavajuće mase za nivelisanje. One mogu da popune neravnine od 2-10mm. Primena je krajnje jednostavna. Najpre se podloga dobro očisti, premaže premazom za bolje vezivanje materijala za podlogu a onda na pod izlije masa za nivelisanje. Ona se polako rasporedi po sobi i kada se stvrdne čini idealno ravnu podlogu spremnu za lepljenje parketa.


priprema premaza od lepka za parket

Dalje, kada se sve osušilo i učvrstilo ponovo dobro očistite podlogu i razredite u vodi malo lepka za parket. Na kutiji od lepka proizvođač je naveo u kojem odnosu se pripremi ovaj premaz.


nanošenje razređenog lepka za parket na podlogu

I to nanesete na površinu na koju nameravate da lepite parket. Ovo služi kao neka vrsta grundiranja ali istovremeno i osnova za dobro spajanje lepka i podloge.


nanošenje lepka za parket na podlogu

Kada se to sve lepo osuši počinjete sa lepljenjem parketa. Za nanošenje lepka biće Vam potrebna nazubljena špahtla. Može metalna, može plastična samo da ima zube jer krezube ne valjaju. Započnite tako što ćete neku površinu premazati lepkom. Što ste iskusniji u lepljenju parketa ova površina će biti veća jer brže slažete parket i nema bojazni da će se lepak prerano osušiti.


postavljanje parketa

A onda krenete sa prvom letvicom. Vodite računa o utorima da je postavite tako da se lepo uklapa. Važno je napomenuti ovde da 24 časa pre lepljenja parketa, unesete ga u sobu u kojoj će biti zalepljen. Ovo je bitno zbog aklimatizacije parketa i potrebe da se drvo prilagodi vlažnosti i temperaturi prostorije u kojoj će biti zalepljen. Ovo će pomoći da drvo ne „radi“ previše posle lepljenja.


kucanje parketa gumenim čekićem

Zatim je pokucajte gumenim čekićem po bočnoj stranici tako da se lepo uklopi sa susednim letvicama. Ne bi trebalo da ima razmaka između letvica.


kucanje parketa gumenim čekićem

Zatim pokucajte po dužini kako bi se lepo uklopila sa čeonom pločicom


kucanje parketa gumenim čekićem

I na kraju pokucajte odozgo, ako ima potrebe, kako bi „sela“, odnosno dobila dobar kontakt sa podlogom.


postavljanje parketa

Posle postavljene prve letvice parketa sve ide lakše. Nastavljate sa sledećom. Ovde nije loše napomenuti da postoji razlika u stranama parketa.


letvica parketa

Naime, primetićete da nije ista debljina letvice parketa iznad i ispod utora. To nije slučajno. Deblja strana uvek ide gore i ona se kasnije hobluje (zbog toga je deblja). Tanja strana ide dole i ona će biti zalepljena za podlogu.


postavljanje parketa

Letvice koje morate da uglavite između dve postojeće ćete bukvalno nabiti gumenim čekićem. Možda će to malo teže da ide ali budite uporni i dok je Sila sa Vama ništa ne brinite, samo je primenite.


merenje letvice parketa

Sledeća bitna stvar je skraćivanje letvica parketa kada dođete do zida ili slično. Za ovu radnju postoji jednostavan postupak kojeg ako se pridržavate neće biti nikakvih problema. Na slici je krstićem na letvici obeležena strana koja treba da se skrati i letvica parketa će da se umetne baš u ovom položaju kako je prikazano na slici.


merenje letvice parketa

Sada okrenite letvicu parketa za 180 stepeni, kao na slici. Kraj letvice odmaknite od zida nekih 10-12mm (kasnije će biti objašnjeno zbog čega).


obeležavanje mesta na parketu

A potom označite, na drugom kraju (obeležen je sa krstićem), tačku gde bi se letvica parketa trebala dodirivati sa susednom


povlačenje linije na letvici parketa pomoću vinkle

Sada uzmite vinkl ili ugaonik ili kako ga već zovete i prislanjajući ga na bočnu stranicu ocrtajte liniju koja će biti pod pravim uglom u odnosu na bočne stranice. Po ovoj liniji ćete iseći letvicu parketa.


razmak između zida i parketa

Parket je, kao što je poznato, napravljen od drveta. A drvo, opet kao što je poznato, pri promeni vlažnosti u sobi bubri ili se skuplja. Ovaj razmak između zida i parketa omogućiće eventualna kretanja usled tog širenja i skupljanja. Ukoliko ne ostavite ovaj razmak očekujte da će Vam se podići parket u prvom kišnom periodu. Inače, kao što je već pomenuto, ovaj prostor se obično ostavlja da bude širine između 10-12mm. U njega se postavlja plutene trake ili kao što većina parketara radi ostatak piljevine posle hoblovanja. Sve to se na kraju prekrije parket lajsnama i to se uopšte ne vidi.


naknadno postavljanje parketa

Videćete, posle nekoliko postavljenih letvica parketa, da ovaj posao ide prilično brzo. Ako je podloga ravna i parket dobre klase slaganje ide bez ikakvih komplikacija.


brisanje viška lepka za parket

Ovde treba još napomenuti da se lepak nikada ne stavlja između letvica već se samo nanosi nazubljenom gletericom na podlogu. Međutim dešavaće se da lepak izbije između dve letvice i tada obavezno odstranite, krpom ili sunđerom, višak lepka sa gornje površine parketa. Ne dozvolite da se stvrdne.


razmak između parketa i zida

Kako bi obezbedili stabilnost i sprečili pomeranje parketa pri postavljanju, odnosno pri kasnijem sušenju lepka, obavezno napravite male trougliće od otpada parketa i ukucajte ih između zida i ivice parketa kao što je prikazano na slici.


naknadno postavljanje parketa

Kada ste završili sa postavljanjem parketa, obrisali višak lepka za parket koji se eventualno našao na gornjoj površini, postavite nešto teško na parket kako bi se ostvario potpuni kontakt sa lepkom, odnosno sa podom. Ostavite ga ovako najmanje 24 sata kako bi se lepak dobro osušio.


šmirglanje parketa

Kada je parket čvrsto na svom mestu počinju završni radovi. To je brušenje ili hoblovanje parketa i lakiranje sa lakom za parket. Da se razumemo ako postavljate veliku površinu parketa za to će Vam biti potrebna profesionalna brusilica za parket i ništa je ne može zameniti. Međutim ako je upitanju mala površina negde u ćošku možete ovaj posao završiti i sa nekom rotacionom ili tračnom brusilicom ili čak i ručno. Ovo poslednje je svakako najmukotrpnije i ne očekujte idealne rezultate ali može da prođe. Šmirglajte dok god postoje neravnine ili visinska razlika između susednih letvica parketa. Trudite se da pri tome ne napravite riseve ili udubljenja na površini parketa.


odstranjivanje prašine sa parketa

Posle ovoga, vlažnom krpom ili sunđerom odstranite svu prašinu sa površine parketa. Koristite i usisivač. Bitno je da površina bude što čišća. Ukoliko ostane prašine može vam se desiti da se posle završnog lakiranja pojave sitne kvržice na površini parketa što prilično ruži izgled i umanjuje uspeh Vašeg Uradi Sam rada.


lakiranje parketa

Prva „ruka“ laka će biti sa razređenim lakom. Razmera razređivača i laka je definisao proizvođač na samoj ambalaži. Ovaj posao se može raditi i sa četkom mada preporuka je koristiti specijalni valjak za rad sa lakom i lak bojama. Sa njim prilično brzo prelazite površinu, ne morate razmišljati o debljini nanesenog laka, o brazdama koje ostaju, ništa samo vozite napred nazad. Lak ima takve karakteristike da za nekoliko trenutaka se razleva i dobijate staklastu površinu.


šmirgl papir

Posle toga kada se ovaj sloj dobro osuši  pogađate, ponovo šmirglanje ali ovog puta sa šmirgl papirom veoma fine  granulacije, najmanje 240. Pri lakiranju razređenim lakom sva drvena vlakna koja su ostala na površini parketa sada su se podigla i lako ih je odstraniti laganim šmirglanjem. Posle toga proces se ponavlja. Odstraniti svu prašinu, preći parket sa dva sloja laka, ovog puta sa punom gustinom. Između svakog sloja sačekati da se prethodni dobro osuši, zakucati parket lajsne i to je to.

Related articles