Napravite sami plastelin

07/01/2020 Projekti 6993 Views

Plastelin je oduvek zaokupljao dečiju pažnju. Lak je za obradu, raznobojan i veseo. Pravljenje skulpturica od plastelina ne samo da razvija psihičke mogućnosti kod dece već razvija i motoričke sposobnosti malih prstića. U poslednje vreme nije baš jeftin, posebno ako nam treba veća količina. Upravo zato Vam pokazujemo način da napravite sopstveni plastelin od namirnica koje imate kod kuće.


Potreban alat:

Potreban materijal: brašno, so, ulje, voda, limuntus


brašno, sol, ulje, voda, limuntus

Zbog toga, plastelin možete sam napraviti po veoma povoljnoj ceni od namirnica koje imate u kući. Za to će Vam trebati neke uobičajne nairnice kao što je brašno, so, jestivo ulje, limuntus. Kao što vidite svi sastojci se koriste u ishrani tako da će plastelin koji je napravljen od njih biti totalno neškodljiv za decu. Kod kupovine plastelina ne možete biti sigurni u to.


mešanje soli i brašna

Prvo pomešajte suve sastojke za plastelin. U šerpu srednje veličine sipajte 4 šolje brašna. nakon toga dodajte 2 šolje soli.


dodavanje vode smeši soli i brašna

Preko brašna i soli dodajte 4 šolje vode…


dodavanje ulja smeši soli, brašna i vode

…i 6 supenih kašika jestivog ulja. Vrsta ulja nema nikakav uticaj na kvalitet plastelina.


pravljenje plastelina

Dodajte i 4 male kašike limuntusa. Limuntus se stavlja kako bi se plastelin održao, jer ulje je kvarljiva namirnica. Sve ovo promešajte i …


pravljenje plastelina

…stavite na tihu vatru. Smesu lagano mešajte. Smesa će početi da se zgušnjava i kada bude odgovarajuće gustine šerpu skinite sa vatre.


uradi sam plastelin

Sadržaj izvadite i dobili ste dva velika grumena plastelina. Sada u svaki dodajte boju za hranu koju želite ga i mesite dok se boja ne ujednači. Naravno, idealno je da smesu podelite na više delova i da svaki deo obojite drugom bojom


napravite sami plastelin

Izgled gotovog plastelina. U koliko ne želite odmah da ga koristite za igru, možete ga staviti u plastičnu kesu i tako čuvati do trenutka upotrebe. Sada vam još ostaje da napraviti još boja koje su vam potrebne za vaše figure i da budete kreativni.

Related articles