Narukvica sa tečnošću

25/11/2018 Projekti , Za decu 2590 Views
Pogledajte kako možete da napravite jednu totalno neobičnu narukvicu za decu.

Uz pomoć nekoliko stvarčica, koje imate pri ruci, možete da napravite totalno neobičnu narukvicu za decu. Ova interesantna narukvica u sebi ima raznobojne tečnosti koje se ne mešaju.


mineralno ulje, boja za hranu, providno crevo, medicinski špric i posuda sa vodom

Za ovaj projekat će Vam trebati nekoliko sitnica. Osnovna narukvice je jedno savitljivo providno crevo. Prečnik ovog creva je 6mm. Pored toga treba Vam boja za hranu po izboru i malo vode. Zatim mineralno ulje i jedan medicinski špric.


sečenje providnog creva makazama

Odredite obim narukvice koji odgovara obimu dečije ruke i isecite crevo te dužine


zatvaranje jednog kraja creva termo-lepkom

Jedan kraj creva zatvorite uz pomoć termo-lepka. Sačekate da se lepak potpuno ohladi i učvrsti da bi nastavili dalje.


farbanje vode sa bojom za hranu

U malo vode sipajte nekoliko kapi boje za hranu i promešajte kako bi se voda ofarbala. Umesto ove boje možete koristiti i bilo koju drugu, tempere, vodene boje i sl.


punjenje šprica crvenom vodom

Najlakše je ovu obojenu tečnost sipati u crevo uz pomoć plastičnog medicinskog šprica. U apoteci možete da kupite špriceve različitih veličina. Odaberite neki sa većom zapreminom.


punjenje creva crvenom vodom uz pomoć medicinskog šprica

Crevo koje ste prethodno zatvorili sa jedne strane temo-lepkom napunite obojenom vodom do pola.


punjenje providnog creva mineralnim uljem uz pomoć medicinskog šprica

Drugu polovinu napunite mineralnim uljem. Ukoliko nemate ovo ulje slobodno koristete bebi ulje jer ono je u osnovi isto mineralno ulje. Druga tečnost mora biti gušća od vode kako se međusobno ne bi mešale. Nije pogodno koristiti domaće jestivo ulje jer se ono takođe ofarba bojom za hranu i onda ne postoji razlika između dve tečnosti. Cev nemojte da popunite do vrha. Ostavite oko 1cm od kraja.


sušenje kraja cevi sa štapićem za uši

Sledeći korak je veoma bitan. Pre nego što zatvorite drugi kraj cevi unutrašnju strane moraju biti potpuno suve kako bi se termo-lepak potpuno zalepio za zidove cevi. Ukoliko na zidovima creva ima vode termo-lepak se neće u potpunosti zalepiti i nerukvica će da “curi”. Najlakše je to uraditi sa običnim šrapićem za uši.


zatvoren kraj providnog creva termo-lepkom

Kada ste to uradili napunite prazan deo cevi termo-lepkom.


narukvica sa tečnošću

Pre sledećeg koraka sačekajte da se lepak potpuno ohladi i stvrdne. Proverite da li narukvica negde curi. Ako je odgovor ne, možete da uradite i poslednji korak.


narukvica sa tečnošću

Na krajeve narukvice nanesite malo termo-lepka i spojite cev u krug. Sam spoj ojačajte izolir trakom ili nekom lepljivom ukrasnom trakom. Dobro je da u narukvici ostavite jedan balončić vazduha kako bi se tečnosti lakše mešale. U ovu narukvicu možete da dodate šljokice ili neke druge ukrasne sitnice. Po Vašoj želji.

Related articles