Neobična kutijica za burme

11/11/2018 Projekti 2705 Views
Burme se obično nose na prstu. Ponekada, zbog vrste posla i sl. potrebno ih je odložiti na neko sigurno mesto. Evo kako da napravite jednu neobičnu kutijicu za burme.

Burme se obično nose na prstu. Ponekada, zbog vrste posla i sl. potrebno ih je odložiti na neko sigurno mesto. Evo kako da napravite jednu neobičnu kutijicu za burme.


Potreban alat: Šmirgl papir, ručna kružna testera, stolarske stege, bušilica, kombinovani lenjir, olovka, šilo, četkica

Potreban materijal: Drvena letvica, aluminijumska cev, lak za drvo


drvena letvica

Za izradu ove kutijice koristite komade drveta koji su Vam preostali od prethodnih projekata. Bilo bi dobro da koristite tvrdo drvo ili drvo koje ima istaknute šare. U ovom slučaju korišćena je letvica tvrdog drveta širine 6cm i debljine 2cm.


šmirglanje drveta

Na početku uradite inicijalno šmirglanje sa šmirgl papirom granulacije 100. Površina letvice je ravna i ovo šmirglanje se radi u cilju odstranjivanja nečistoća sa površine. Ovo ne mora biti naročito detaljno obzirom da će u ovom projektu, kasnije, biti dosta šmirglanja.


ručna kružna testera

Koristeći ručnu kružnu testeru sa dodatkom pod pravim uglom. isečemo drvenu letvicu na tri dela.


tri kvadrata od drveta

Komadi drveta trebaju da imaju kvadratni oblik dimenzija 6×6 cm. Pošto je ideja da kutijica bude u obliku kocke dimenzija 6x6x6cm.


tri drvena kvadrata spojenja stolarskim stegama

Sva tri drvena dela stavite jedan na drugi i čvrsto fiksirajte stolarskim stegama. Iz estetskih razloga sva tri segmenta su, međusobno zarotirana za 90 stepeni, kao na slici.


tri drvena kvadrata spojenja stolarskim stegama

Sada predstoji deo sa šmirglanjem. Prvo proverite koliko se dimenzije segmenata međusobno razlikuju. Ako su značajna počnite sa šmirgl papirom granulacije 80 ili grublje. Grubim šmirglom obradite sve stranice tako da izjednačite dimenzije svih segmenata. Nakon toga pređite površinu sa finijom šmirglom granulacije 120 kako bi odstranili riseve koje je napravila gruba šmirgla.  Stranice kocke moraju biti potpuno ravne, kao na slici.


aluminijumska cev

Za spajanje sva tri segmenta koristićemo aluminijumsku cevčicu spoljašnjeg prečnika 1cm.


aluminijumska cev i burgija

U odnosu na dimenzije cevčice biramo i pračnik burgije, isto 1cm


bušenje drvenih blokova bušilicom

U jednom od ćoškova označite tačku koja je od ivica udaljena 1.2cm. Kroz označeno mesto probušite, istovremeno, sva tri segmenta. Rupa kroz sva tri segmenta mora biti izbušena vertikalno. Ukoliko posedujete stubnu bušilicu ovo će biti jednostavan posao. Ukoliko, rupu bušite „iz ruke“ posebno obratite pažnju na ovaj deo.


tri drvena bloka sa rupom u ćošku

Nakon ovoga možete da skinete stolarske stege i da razdvojite segmente. U ovoj fazi bi bilo dobro da, na neki način, označite redosled segmenata kako su stajali za vreme šmirglanja i bušenja rupe. Isti taj raspored segmenti moraju imati i u kocki.


merenje drvenog bloka kombinovanim lenjirom

Na dva segmenta, nasuprot izbušenim rupama uz pomoć kombinovanog lenjira, označite tačku koja je od ivica udaljena 2.2 cm.


obeleavanje drvenih blokova šilom

Na obeleženoj tački, šilom označite mesto bušenja. Mala rupa, označena šilom će sprečiti burgiju da „sklizne“ sa obeleženog mesta.


bušenje drvenog bloka forstner burgijom

Koristeći forstner burgiju prečnika 3,5cm izbušite rupu na označenom mestu dubine oko 1,3cm.


dva drvena bloka

To treba da izgleda, otprilike kao na slici. Treći segment nema udubljenje i on će služiti kao poklopac.


šmirglanje drveta

Sada sledi dodatno šmirglanje površina koje ranije nisu obrađene. Dok su segmenti bili spojeni stolarskim stegama izvršeno je šmirglanje bočnih stranica. Sada ošmirglajte veće stranice šmirgl papirom granulacije 120 i na taj način su segmenti spremni za lakiranje.


drveni blok i rajsnegle

Na stol postavite nekoliko rajsnegli tako što ćete vrh okrenuti na gore. Na njih ćete nasloniti segment koji lakirate.


lakiranje drveta

Najpre izlakirajte donju površinu i nju naslonite na pripremljene rajsnegle, a zatim izlakirajte i ostale površine. Ukoliko imate lak za drvo u spreju ovaj posao je krajnje lak. Ukoliko ne koristite malu četkicu.


izlakirani drveni blokovi

Ako koristite lak za drvo na nitro bazi sušenje „na dodir“ će biti vrlo brzo. Ipak, ostavite lak da se suši 24 časa kako bi potpuno očvrsnuo.


drveni blokovi i šmirgl papir

Potrebno je da lak potpuno očvrsne zato što ponovo sledi šmirglanje. Sada sa mnogo finijom šmirglom granulacije 180. Ovde ne treba previše „zapinjati“. Svrha ovog šmirglanja je da se izravna površina i odstrane „nakostrešena“ vlakna drveta.


grafički prikaz lakiranja drveta

Čemu služi šmirglanje laka? Kada nanesete lak na površinu drveta on prati liniju površine, kao na gornjoj slici. Površina laka ima identične krivine kao i površina drveta. Šmirglanjem se poravnava površina laka. Lak popunjava pore i udubine na površini drveta a istovremeno formira ravnu površinu za sledeći sloj laka. Svakim sledećim šmirglanjem i nanošenjem novog sloja laka površina postaje sve ravnija i ravnija.


odstranjivanje prašine sa drveta nakon šmirglanja

Nakon šmirglanja, navlaženom pamučnom krpom, odstranite svu prašinu sa površine.


tri izlakirana drvena bloka

Sledi ponovo lakiranje, sušenje, šmirglanje. Ovaj postupak ponovite 3 puta. Što više puta ponovite ovu proceduru površina drveta će biti sve „staklastija“ i prijatnija na dodir. Ipak, treba imati mere u tome jer se sa svakim novim lakiranjem gubi osećaj drveta, što nije cilj.


crtanje kružnice na filcu uz pomoć šestara

Šestarom na filcu napravite kružnicu istog prečnika kao i udubljenje u segmentu. Po iscrtanoj liniji, makazama, isecite krug.


nanošenje lepka na drveni blok

Nanesite tanak sloj lepka na dno udubljenja i


drveni blokovi sa zalepljenim filcom u udubljenjima

Zalepite krugove filca na dno udubljenja, kao na slici.


drveni blokovi i aluminijumska cev

Sada sve segmente treba spojiti. Za tu svrhu poslužiće aluminijumska cev prečnika 1cm, Izmerite visinu sva tri segmenta


aluminijumska cev i drveni blokovi

I u toj dužini, testerom za metal,  isecite cev.


nanošenje lepka na aluminijumsku cev

Cev će biti fiksirana sa najnižim segmentom. Na kraj cevi nanesite tanak sloj lepka


sastavljanje neobične kutijice za burme

I uvucite u cev u rupu na segmentu, kao na slici. Sav lepak koji se pojavi kao višak obrišite papirom ili krpom. Mnogo je lakše odstraniti lepak sada dok je u tečnom stanju nego kada očvrsne.


sastavljanje neobične kutijice za burme

Kada lepak stegne na aluminijumsku cev navucite i ostala dva segmenta.


neobična kutijica za burme

I to je to. Drvena kocka izgleda dekorativno na polici ili stolu


neobična kutijica za burme

A istovremeno u sebi krije važan simbol.

Related articles