Neobično jastuče za igle

27/10/2018 Projekti 2868 Views
Svaka domaćica, a poneki i domaćin, je u posedu određenog broja igala za šivenje. Evo jednostavnog rešenja za čuvanje svog tog naoružanja.

Svaka domaćica, a poneki i domaćin, je u posedu određenog broja igala za šivenje. Retko se koriste ali kada zatrebaju, nema zamene. Neretko, upravo u tim trenucima, ne mogu da se nađu igle kao da su u zemlju propale.


Potreban alat: Makaze, kombinovani lenjir, skalpel, šubler, lenjir, olovka

Potreban materijal: Filc, karton, platno, lepak za drvo i tekstil


igle za šivenje

Ako igle držite u ovom neobičnom jastučetu, bićete pošteđeni ove nevolje. Ideja je da se jastuče za igle napravi u obliku male knjige. Sve igle bi bile razvrstane po „stranicama“


plavi filc i makaze

Za stranice ove knjige pogodno je korisiti filc. U prodaji se mogu naći raznih boja i dimenzija. Za ovu priliku je odabran plavi filc dimenzija 20×15 cm.


sečenje plavog filca makazama

Da bi se napravile stranice, filc presavite na pola i presecite makazama, kao na slici.


četiri plava filca pravougaonog oblika

Svaki komad presavite još jednom i presecite opet. Na ovaj način ste prvobitan filc podelili na četiri dela.


plavi filc

Svaki od ovih komada je, praktično dvolisnica za ovu neobičnu knjigu.


merenje plavog filca kombinovanim lenjirom

Na redu je pravljenje korica knjige. Ovde ćemo, u potpunosti slediti tehniku koja je opisana u jednoj od ranijih foto priča pod nazivom Povezivanje knjige – koričenje. Veličina stranica, koje smo napravili, odrediće i dimenzije za korice. Kombinovanim lenjirom izmerite širinu stranice, kao na slici, i dodajte na tu vrednost 5mm.


merenje plavog filca kombinovanim lenjirom

Za visinu korica izmerite dužinu stranice i dodajte na tu vrednost 8-10mm.


sečenje belog kartona skalpelom

Na ovaj način ste dobili visinu i širinu korica. Treba da napravite dva komada, prednja i zadnja korica. Za izradu korica knjige se koristi tvrda lepenka. Za ovaj projekat možete koristiti karton od nekog starog kalendara ili nešto slično. Najefikasniji način sečenja ovako debelog kartona je uz pomoć skalpela.


merenje jastučeta za igle šublerom

Za dobijanje dimenzija trećeg dela korica potrebno je da stranice od filca stavite između dva kartona korica, koje ste isekli i izmerite debljinu svega toga. Prilikom merenja šublerom, nemojte previše da stisnete stranice filca, jer treba imati na umu da će u njega biti zabodene igle koje će povećati debljinu knjige. Dakle, na ovaj način ste dobili širinu trećeg dela, odnosno leđa knige. Visina je ista kao i visina dva, prethodno isečena dela.


tri komada belog kartona

Otprilike to bi trebalo da izgleda ovako.


nanošenje lepka na beli karton

Sledeća stvar je da sve delove korica međusobno povežemo. Za presvlaku knjige možemo odabrati bilo koji tekstil, skaj ili čak prirodnu kožu. U ovom slučaju je odabrano obično belo platno. Svaki komad kartona premažite lepkom za drvo i zalepite na platno.


 lepljenje tri bela kartona na belo platno

Između delova korica ostavite razmak tri debljine kartona.


crtanje linija na belom platnu grafitnom olovkom

Kada se lepak osušio i karton i platno dobro zalepili, prelazi se na sledeći korak. Na platnu, oko kartona povucite liniju na rastojanju od 15mm od ivice kartona.


sečenje platna makazama

Zatim, makazama isecite platno po liniji koju ste iscrtali.


sečenje ćoška platna makazama

Ćoškove isecite pod 45 stepeni na rastojanju od 5 mm od ćoška kartona.


nanošenje lepka na platno

Nakon toga krajeve platna premažite lepkom za drvo…


pravljenje korica

A zatim ih zalepite za karton, kao na slici.


nanošenje lepka na platno

Na ovaj način ste već napravili korice. Zbog estetike, prilepite komad platna sa unutrašnje strane korica. Dimenzije su za 5mm manje sa svake strane nego dimenzije korica.


korice

Mesto preklopa korica pritisnite lenjirom kako bi se korice lakše otvarale.


lepak za tekstil

Ovim je pravljenje jastučeta za igle privedeno kraju. Neophodno je još spojiti stranice sa koricama. Za ovo smo koristili lepak za teksil. Ovaj lepak se odlikuje elastičnošću što je korisna osobina kod listanja stranica. Ukoliko nemate ovaj lepak možete koristiti i lepak za drvo.


nanošenje lepka za tekstil na platno

Na srednji deo, odnosno leđa knjige, nanesite tanak sloj lepka za tekstil. Preporuka je da se ovaj lepak nanese na obe lepljene površine, malo sačeka pa tek onda spoje površine. Tako da je potrebno i na „stranice“ naneti tanak sloj lepka.


lepljenje stranica od filca u korice

Da bi se stranice postavile na pravo mesto i držale u tom položaju dok lepak ne očvrsne, potrebno je poslužiti se maštom. Ovde smo koristili metalne žice za ražnjiće koji smo fiksirali tegovima na krajevima.


neobično jastuče za igle

I to je to. Sada ćete uvek znati gde Vam se nalaze igle za šivenje. Praktičnost ovog jastučeta se ogleda u tome da igle možete klasifikovati po stranama.

Related articles