Notes od disketa

04/09/2018 Projekti , Za decu 2126 Views
Notesi su vrlo korisni kada treba nešto na brzinu da se zapiše. Ali kada imaju originalne korice, onda ne samo što su korisni već i interesantni.

Već smo objašnjavali u foto priči „Povezivanje knjige“ kako da se naprave korice za knjigu, ali u ovom slučaju korice će biti izrađene od disketa. Notesi su vrlo korisni kada treba nešto na brzinu da se zapiše. Ali kada imaju originalne korice, onda ne samo što su korisni već i interesantni.


Potreban alat: olovka, stolarska stega, bušilica, mala klešta, lemilica

Potreban materijal: spajalice za papir, diskete


merenje dužine diskete lenjirom

Nakon prestanka upotrebe ostale su neverovatne količine disketa koje više nemaju namenu. Evo načina kako da ih ponovo iskoristite. Najpre dimenzije, diskete su dugačke 9.5 cm….


merenje širine diskete lenjirom

… a široke 9 cm.


zapisivanje brojeva na papir

Za ovaj projekat je potrebno iseći više listića dimenzija 8.5 x 9 cm. U našem slučaju listići su isečeni od običnog papira formata A4 uz pomoć skalpela. Naravno listovi mogu biti i u boji, sa nekim ukrasnim detaljima… stvar ukusa.


disketa

Sledeće što treba da uradite je da spojite dve diskete tako da se rupe preklapaju, kao na slici. Ukoliko želite jednostavnost, između disketa postavite papire, probušite ih na mestima gde se nalaze rupe na disketama i sve uvežite sa dve klipsne koje ćete provući kroz te dve rupe. Ali ukoliko želite celu ovu stvar da zakomplikujete onda…


disketa stegnuta u stolarske stege

… se diskete i papir između njih,  potrebno fiksirati. Za to je dovoljna jedna drvena daščica i dve stolarske stege kojim ćete diskete fiksirati na ivici stola.


bušenje disketa bušilicom

Potom uz pomoć bušilice izbušite rupe duž ivice diskete na rastojanju od 1 cm. Na ovaj način bušite diskete ali i sve listove. Ovaj način Vam omogućava da se sve rupe idealno poklapaju, što je i preduslov za uspeh ovog projekta. Prečnik burgije uskladite sa već postojećom rupom na disketi


ispravljanje spajalice za papir

Sledeće što treba da napravite je nešto što će zameniti klipsne sa početka teksta. Recimo, da će ovaj notes biti povezan žicom. Za ovu priliku uzmite isti broj spajalica za papir kao i rupa koje ste izbušili. Uz pomoć malih klešta ispravite ih i izravnajte.


obmotavanje žice oko navoja

Zatim je potrebno saviti žicu u obliku kružnice. To ćete najlakše postići ako je namotate na neki predmet kružnog oblika.


 sečenje žice

Zatim isecite višak tako da se žica, u kružnici, nigde ne preklapa


krug od žice

Otprilike to bi trebalo ovako da izgleda.


notes od disketa

Sada provucite ove žice kružnog oblika kroz rupe koje ste prethodno izbušili


lemljenje žice

I spojite ih tako što ćete ih zalemiti, kao na slici.


notes od disketa

I to je to.


lepljenje nalepnice na disketu

Kako ni jedna knjiga nije knjiga bez naslova, na prednju stranu zalepite nalepnicu koja dolazi uz svaku disketu i…


pisanje po disketi

… napišite nešto….

Related articles