Obrada špaleta

03/11/2018 Procedure 54533 Views
Najčešće posle ugradnje novih prozora ili vrata, ivice zida oko njih, takozvane špalete, potrebno je zidarski obraditi. Ovde Vam predstavljamo foto priču, kako to da uradite po sistemu Uradi Sam.

Obrada špaleta ili špaletna, kako ih neko zove, koristi se kada su oštećene ivice oko prozora ili vrata posle promene istih ali  i kod popravke spoljašnjih uglova zidova posle oštećenja ili slično.


Potreban alat: daska, uzengije ili tiplovi i šrafovi, mistrija, gleterica, valjak za farbanje, krep traka, šmirgl papir

Potreban materijal: materijal za ispunu


Oštećena ivica zida

Za ovaj posao je dovoljno da imate volje i nešto vremena kao i ovo uputstvo uz koje ćete po sistemu Uradi Sam lako obraditi špalete oko prozora ili vrata.


Oštećena ivica zida

Najpre se krep trakom (papirna traka koja se nabavlja farbari) zaštite svi delove koji bi bili uprljani malterom i farbom. Istovremeno ivica trake će da odredi granicu do koje ćete da napravite špaletu. Gledajte da ona preko štoka prelazi otprilike 10 mm.


postavljanje daske za šalovanje

Pre početka rada potrebno je nabaviti ravne drvene daske. Za ovu svrhu će poslužiti i bilo šta drugo odgovarajuće, samo da je ravno. U specijalizovanim prodavnicama prodaju posebne aluminijumske ravnjače koje se koriste za obradu špaleta. Međutim, ukoliko se ovim nećete baviti profesionalno nema potrebe stvarati dodatni trošak kada će Vam posao završiti i obična daska pod uslovom da je ravna.


pravljenje uzengije

Daska se na zid pričvršćuje na dva načina. Jedan je korišćenjem uzengija koje možete da kupite, ali i sami da napravite tako što ćete nabaviti armaturu 8 mm prečnika i dužine oko 40-50 cm. Saviti je na sredini


pravljenje uzengije od armature

A zatim svaki kraj još dodatno saviti i na taj način ste napravili ovaj sofisticirani alat bez koga nećete naći nijednog zidara koji drži do sebe.


uzengija od armature

Posle savijanja će izgledati otprilike ovako. U zavisnosti od dužine daske koju ćete postaviti na zid napravite još  1 – 2 ovakva.


postavljanje uzengije

Uzengija se postavlja na sledeći način. Prvo postavite dasku na zid i prislonite na nju jedan kraj uzengije.


postavljanje uzengije

Zatim je rastegnite da obuhvatite celu debljinu zida


postavljanje uzengije

I drugi kraj „zapnite“ na drugoj strani zida. Ukoliko želite da zaštitite farbu sa druge strane zida pod uzengiju podbacite parče kartona.


postavljene uzengije

Učvršćena daska na zidu izgleda, otprilike, ovako. Kada ste to završili nastavljate dalje sa obradom špaleta.


pričvršćivanje drvene daske na zid

Drugi način je da dasku pričvrstite šrafovima sa tiplovima ili ekserima. A da rupe, posle skidanja daske, zakrpite. Ovaj način je najelegantniji. Naravno ne koristi se sofisticirani alat kao što je uzengija ali nimalo ne gubi na eleganciji. Šalu na stranu, na ovaj način ste sigurni da će daska čvrsto stajati na svom mestu. Majstori zbog ograničenih rokova i brzine kojom treba da obrade špaletu ne mogu sebi da dozvole ovakav luksuz ali „sam svoj majstor“ može, obzirom da će imati vremena da posle vadi tiplove  i sanira rupe od tiplova.


obrada špaleta

Kada postavite daske ostaje vam da prostor između vrata i daske popunite nekim građevinskim materijalom. Materijal je najčešće odgovarajući malter spravljen sa peskom granulacije 1 mm ali takođe, za ovu namenu koristiti se i knaufov gips za ispunu. Iako je on napravljen za naku drugu svrhu vrlo dobro se pokazao i za obradu špaleta.  Jedino što morate računati da će njegovo stezanje trajati nešto duže nego u slučaju maltera. Kada koristite malter, daske se pažljivo uklanjaju već posle 15 min, dok u slučaju knaufovog gipsa mora se sačekati oko 2h pa i više ukoliko je sloj nešto deblji.  Naravno, i kod korišćenja maltera će otvrdnjavanje trajati dan ili dva.


obrada špaleta

Za poravnavanje materijala kojim ispunjavate špaletu koristićete sa jedne strane ivicu daske a sa druge ivicu krep trake. Nije potrebno posebno naglasiti da u fazi pripreme, kod učvršćivanja, daske poravnavaju se ove dve ivice tako da stranica koju omalterišete bude normalna na zid i vrata.


obrada špaleta

Kada ste to završili špaleta izgleda ovako.


obrada špaleta iznad vrata

Na isti način ćete uraditi i gornju špaletu iznad vrata.


aluminijumski ugaoni profil

Sve farbare u ponudi imaju i ugaone aluminijumske profile koji se prave u dužini od 2,5 m.  Ovi profili će postati buduće ivice špalete.


sečenje aluminijumskog ugaonog profila kleštima

Njih ćete skratiti na dužinu koja Vama odgovara i utisnuti u malter još dok je svež i zagladiti ga preko profila. Ugradnja ovog profila nije neophodna ali je korisna. Prvo dobijate apsolutno ravnu ivicu špalete a i dobija se dodatna otpornost na oštećenja ivice.


rupe u zidu

Posle stvrdnjavanja maltera i uklanjanja dasaka, primetićete da,  u neka mesta špalete koja su bila suviše uska, nije uspeo da prodre malter. Sada je prilika da popunite te plitke rupe malterom i zagladite ga.


obrada špaleta vrata

Kada to uradite špaleta izgleda otprilike ovako.


 gletovanje

Kada se malter dobro osuši pristupate  gletovanju. Najpre špalete i zid oko njih premažite podlogom a zatim nanesite glet masu u dva navrata. Šmirglajući je oba puta po sušenju gleta. Ukoliko se ne zahteva potpuna glatkoća zida budite pedantniji i i samo jedan nanos gleta će biti dovoljno pošto površina nije velika.


obrada špaleta oko vrata

Neposredno po nanošenju prvog sloja Vaš projekat se nalazi u ovoj fazi.


šmirglanje glet mase

Bilo da nanosite jedan, dva ili više slojeva gleta, pre farbanja koristite šmirgl papir sitnije granulacije kako bi dobili finiju površinu. Posle ovoga očistite špalete nekom četkom i ponovo premažite podlogom.


farbanje zida

Kada se podloga osuši pristupite farbanju. Na kraju nije loše pomenuti. Ponekada se na sastavu starog i novog materijala mogu naknadno, posle sušenja, pojaviti sitne pukotine. Preventivno se na tim spojevima, pre gletovanja, može postaviti mrežica ili kasnije pristupiti sanaciji pukotina.


skidanje krep trake sa zida

Na kraju kada se i druga „ruka“ farbe osuši skinite zaštitne trake i to je to. Još jedan savet. Krep trake ne bi trebale preterano dugo da ostanu zalepljene, naročito za metalne delove. Jer što duže provedu u zalepljenom stanju sve se teže skidaju. Pored ovog načina obrade špaleta postoji i postupak obrade špaleta gipsanim pločama ali to je neka buduća tema.

Related articles