Odgušenje sifona na kadi

07/01/2020 Popravke 5673 Views

Lepo i funkcionalno kupatilo je želja i potreba svih nas. U kupatilu provodimo značajan deo dana. Kada nam pored osnovne potrebe za održavanje lične higijene služi i za opuštanje i uživanje u mirisnim kupkama. S druge strane zapušen odvod kade može nam svakodnevno otežavati upotrebu kade i svakako je nešto što ume da iznervira. Ono što sleduje je odgušenje sifona na kadi.


Potreban alat: ravan šrafciger, baterijska lampa

Potreban materijal:


 kada

  S obzirom na to da za odgušenje odvoda nije potreban nikakav alat već samo malo umešnosti, strpljenja i volje prikazaćemo kako smo mi to uradili.


otvaranje revizionog otvora na kadi

Na kadi postoji revizioni otvor koji je predviđen za potrebne radove i popravke. Otvorite ga rukom ili uz pomoć ravnog šrafcigera


otvaranje revizionog otvora na kadi

Kada ste otvorili revizioni otvor…


fleksibilno crevo sifona kade

videćete odvodnu cev. Prilikom rada biće vam potrebna baterijska lampa. Deblja odvodna cev koja se vidi na slici je glavni odvod iz kade. Cev je uvijena kako bi se obezbedilo da u njoj ostane vodeni čep i spreči neprijatne mirise da iz kanalizacije izlaze u kupatilo kroz odvod na kadi. Najčešće se u najnižem delu cevi sakupi prljavština i usporava ili potpuno onemogućava protok vode pa je zato potrebno skinuti i isprati odvodnu cev kako bi se omogućio protok vode.


skidanje sifona na kadi

Prvo odšrafite navoj sa gornjeg dela cevi i …


demontaža sifona kade

… izvucite gornji deo cevi iz revizionog otvora. Pobrinite se da gornji deo cevi držite što je višlje moguće kako bi voda zaostala u cevi otišla u kanalizaciju, a ne na pod vašeg kupatila. Sada odvrnite i donji navoj ili jednostavno izvucite crevo iz kanalizacionog otvora … šta vam je lakše.


pranje fleksibilnog creva sifona kade

Crevo isperite mlazom vode i po potrebi uklonite krupniju prljavštinu.


montaža fleksibilnog creva sifona kade

Očišćeno crevo vratite onim redom kako vam je to najzgodnije zbog skučenog prostora na kome se radi. U našem slučaju prvo smo vratili na mesto gornji deo creva koji je dalje u revizionom otvoru, a zatim…


montaža fleksibilnog creva sifona kade

…deo cevi koji ide u kanalizacioni otvor koji je bliže otvoru.


montiran sifon kade

Očišćeno crevo vraćeno na mesto. Vodite računa da crevo ima talasast oblik kako bi se u jednom njegovom delu zadržala voda koja ima ulogu vodenog čepa. Pre nego što zatvorite revizioni otvor pustite vodu i proverite spojeve da li negde kaplje ili curi.


zatvaranje revizionog otvora na kadi

U koliko su spojevi suvi vratite poklopac revizionog otvora na mesto i odgušenje sifona na kadi je završeno. 

Related articles