Orhideja

11/04/2019 Vrt 6304 Views
Postoje hiljade vrsta orhideja različitih boja i oblika.  Orhideje su zahtevne po pitanju održavanja. Pogledajte nekoliko korisnih saveta za gajenje orhideja  u saksiji ili u bašti.

Postoje hiljade vrsta orhideja različitih boja i oblika. Orhideje su zahtevne po pitanju održavanja pa je uvek važno pročitati preporuke sa etikete kada kupujete sadnicu.


Orhideja

Kako je orhideja tropska biljka mnogi ljudi ih drže unutra da ih zima ne bi uništila. Opet neki drugi ih sade u bašti. Evo nekoliko korisnih saveta za gajenje u saksiji i u bašti.


Orhideja

1. Izaberite orhideju koja odgovara vašoj sobnoj temperaturi. Neke biljke su mnogo zahtevnije po pitanju varijacije temperature u odnosu na neke druge. Ako je u vašoj kući temperatura između 20 i 24 stepena možete izabrati orhideje kojima je potrebna viša temperatura za rast i razvoj. Međutim, ukoliko se noću temperatura u vašoj kući dosta spušta ( recimo na 15 do 18 stepeni), izaberite orhideje koje traže umerene temperature.
2. Mnoge orhideje dolaze zasađene u nekoj vrsti kore od drveta ili u nekom vlaknastom materijalu. Ovo je zato što orhideja većinu hranljivih sastojaka i vode uzimaju preko korenja koje je u vazduhu. Zato nemojte seći ovo korenje.
3. Orhidejama je potrebna povećana vlaga i direktna sunčeva svetlost tokom zimskih meseci i indirektna sunčeva svetlost tokom letnjih meseci.
4. Ne dozvolite da se orhideja previše osuši. Ovo bi brzo uništilo biljku. Stalno navodnjavajte, ali u skladu sa uputstvima za vrstu orhideja koju ste zasadili. Voda mora pokvasiti kompletan koren.
5.Svetlo zeleno lišće ili žuto i povećava se, ukazuje da je potrebno da orhideja zahteva dodatno đubrivo. Drugi problem je kada orhideja neće da cveta, a lišće je tamno zeleno i opušteno verovatno koristite previše đubriva. Biljka koja brzo raste i dobro se razvija zahteva đubrivo. One biljke koje sporo napreduju ne zahtevaju đubrivo. Kada se orhideja zasadi u kori drveta ona zahteva više đubriva nego ona u vlaknastom materijalu. Možete stavljati obično đubrivo za kućne biljke svake 4 nedelje, i dobro čitajte uputstva.


Orhideja

1. U područjima gde se temperatura spušta ispod 5 stepeni orhideja se mora unositi unutra preko zime kako ne bi uginula.
2. Orhideja voli malo sunca i malo hlada. Što je toplije područje to će joj trebati dublja hladovina kako bi cvetala.
3. Napolju se orhideja sadi od početka do sredine maja.
4. Orošavajte orhideju svakodnevno. Budite sigurni da vaša biljka nikad ne bude suva.
5. Znak da mesto ne pogoduje je kada orhideja počne da vene ili dobija čudnu boju, u tom slučaju odmah je presadite. Ovo znači da na mestu na kom raste ima previše sunca i da joj nedostaje hladovine. Proverite da li dajete dovoljno vode.
6. Stavite pomalo đubriva svake dve nedelje.
7. Pritka za koji ćete je privezati je neophodna. U suprotnom cvetovi će se saviti i biti u blatu ili ce se polomiti.
8. Kada nastupi hladniji period unesite orhideju unutra.
9. Zapamtite da svaka vrsta orhideja traži drugačije navodnjavanje, ali u osnovi za sve važi jedno pravilo da zemlja ne sme da bude natopljena već mora biti vlažna. Kvalitet vode je takođe značajan. Mekša voda sadrži soli i svakako će oštetiti koren. Najbolje je koristiti destilovanu vodu. Kišnica je takođe dobra. 
10. Orhideja voli vodu koja je na sobnoj temperaturi.
11. Orhideja u maloj saksiji se zaliva dva puta nedeljno. Biljke u većim saksijama ( većim od 15 cm) treba da se zalivaju jednom nedeljno.
12. Nikada nemojte zalivati već vlažnu ili mokru zemlju.
13. Uvek zalivajte ujutru.
14. Zapamtite da je svaka vrsta orhideja pomalo drugačija tako da se uvek raspitate kod prodavca o njenim konkretnim zahtevima.

Related articles