Origano

13/04/2019 Bašta 3684 Views
Origano je nazaobilazni deo mediteranske kuhinje. Pogledajte kako deo mediterana osetite u svojoj bašti.

Origano je jako zastupljen u mediteranskoj kuhinji pa ko voli mediteransku kuhinju verovatno želi da mu je origano stalno pri ruci. Svež origano ima mnogo puniji i jači ukus od sušenog, a kako je za gajenje potrebno veoma malo vremena i truda predlažemo vam da ga sami uzgajate, a on će vam uzvratiti na taj način što će vaše uživanje u hrani podići na viši nivo. 


Origano

Ako origano sadite iz semena predlažemo da ga ostavite da proklija u zatvorenom prostoru. Treba saditi nekoliko nedelja pre poslednjeg zimskog mraza. Samo pospite seme po zemlji, bez pokrivanja i dobro ga zalijte. Najbolje je da ga ostavite na sunčanom prozoru dok ne proklija, oko 5 do 7 dana. Kada prođu mrazevi presadite biljke u baštu ili u saksije koje ćete držati napolju. Zasadite origano na mestu gde je sunce preko celog dana. Zemlja treba da bude rastresita, a razmak izmedju biljaka treba da bude oko 30 cm. Origanu ne smeta suva zemlja sve dok ima dovoljno sunca. Zalivajte ga samo tokom veoma sušnih perioda. Nema potrebe da koristite veštačko đubrivo ili kompost. Kada počne da cveta otkinite pupoljke. Ovo će omogućiti da biljka poprimi izgled žbuna i omogućiti stvaranje boljeg ukusa i mirisa.


Origano

Kada biljka poraste otprilike 10cm i ima najmanje dvanaest listova možete početi branje lišća i koristiti ga za kuvanje. Možete odseći celu biljku kada ona dostigne 15 cm da bi koristili lišće. Origano će početi ponovo da raste, cveta i lista. Berite lišće izjutra, čim se rosa osuši. Kada sunce počne da zagreva lišće, ono počinje da gubi ulje koje proizvodi karakterističan miris i aromu. Posle branja, lišće možete koristiti za kuvanje, čuvati ga u plastičnim kesama u zamrzivaču ili frižideru. Lišće origana se može i sušiti ako želite da ga duže vreme čuvate. Na kraju sezone odsecite biljke. Zasad može trajati od dve do četiri godine, a kada biljke postanu drvenaste treba ih zameniti.

Related articles