Oštrač olovaka od šmirgl papira

12/06/2021 Projekti , Za decu 1789 Views
Bilo da se profesionalno bavite slikanjem ili idete u školu dobro će Vam doći oštrač olovaka od šmirgl papira

Ako želite da imate savršeno zaoštrenu grafitnu olovku onda Vam je neophodan oštrač olovaka od šmirgl papira. Bez obzira koliko imate kvalitetan oštrač olovaka za fino doterivanje vrha grafitne olovke potreban Vam je jedan ovakav oštrač. Ideja je da se šmirgl papir nalazi na čvrstoj i ravnoj podlozi i da se povlačenjem po njemu grafitnog vrha olovke on zaoštri do perfekcije.


Potreban alat: šmirgl papir, heftalica

Potreban materijal: drvena letvica, lepak


šmirgl papir i drvena letvica

Za ovaj projekat Vam je potrebno minimalno stvari. Pre svega jedna drvena letvica dimenzija 16x3x1cm. Naravno, dimenzije su proizvoljne. I potreban Vam je šmirgl papir. Najbolje je koristiti granulaciju P200, ali ako nemate tu možete upotrebiti bilo koju sličnu. Sama vrsta brusnog zrna, takođe nije mnogo važna.


šmirglanje drvene letvice

Na početku šmirglanjem izravnajte površine na drvenoj letvici i zaoblite sve ivice.


trake od šmirgl papira

Sledeće što treba da uradite da šmirgl papir isečete na trake dimenzija 10x3cm. Širina traka šmirgl papira treba da bude ista kao širina letvice. Deblji šmirgl papir je teško seći makazama. Presavite šmirgl papir po liniji koju ste ocrtali. Na taj način će brusni sloj puknuti na mestu presavijanja. Ako mu je osnova od papira možete da je pocepate tačno po liniji ili ako je osnova od tkanine koristite skalpel.


spajanje traka šmirgl papira heftanjem

Poslažite listiće šmirgl papira jednu na drugu i spojite ih na jednom kraju heftanjem


lepljenje šmirgl papira

Na pozadinu prvog šmirgl papira nanesite lepak


oštrač olovaka od šmirgl papira

i zalepite šmirgl papir na letvicu. I to je to. Dobili ste oštrač za olovke sa više listića šmirgl papira. Kada se prvi šmirgl papir istroši ili uprlja jednostavno ga otcepite i imate potpuno nov list šmirgl papira.


oštrenje olovka pomoću oštrača olovaka od šmirgl papira

Kako se koristi ovaj oštrač olovaka od šmirgl papira? Prislonite vrh olovke na šmirgl papir a onda povucite olovku ka sebi (u pravcu strelice na slici) istovremeno vrteći olovku oko svoje ose. Ovaj potez ravnomerno skida sloj grafita celim obimom vrha olovke. Nakon povlačenja proverite kako izgleda vrh olovke. Ukoliko niste zadovoljni ponovite postupak.


gumica za brisanje

Ovaj oštrač olovaka može se koristiti i za oštrenje ugljenih štapića za crtanje ili čišćenje pastelnih boja. Još jedna namena ovog oštrača je i čišćenje uprljane gumice. Nakon određenog broja brisanja bumica za brisanje se uprlja


čišćenje gumice za brisanje

Sve što treba da uradite da nekoliko puta povučete gumicu preko šmirgl papira i gumica je čista.

Related articles