Papirna kugla za novogodišnju jelku

18/12/2018 Projekti , Za decu 5157 Views
Nova godina je vreme kada se ukrašava kuća. Evo jedne ideje za pravljenje simpatičnog novogodišnjeg ukrasa.

Nova godina je vreme kada se ukrašava kuća. Obično u to vreme u prodavnicama se prodaje gomile ukrasa. Ipak, zadovoljstvo da sami napravite ukrase za jelku se ne može kupiti. Pogledajte kako na jednostavan način možete, od papira, da napravite simpatičnu kuglu za novogodišnju jelku.


Potreban alat: WD-40 sprej, makaze, lenjir, olovka, lepak za papir, štipaljke, bušač papira

Potreban materijal: tvrđi papir u boji, konac


crtanje krugova na crvenom papiru uz pomoć konzerve spreja WD-40

Za pravljenje ove papirne kugle za novogodišnju jelku potrebno je napraviti više malih krugova od obojenog papira. Krugovi su proizvoljne veličine. Što su krugovi veći to će i kugla biti veća. Za pravljenje krugova smo koristili konzervu WD-40 spreja. Postavite je na papir i olovkom ocrtate kružnicu oko njene osnove. Prečnik ovako konstruisanih kružnica je 4,5 cm.


crveni papir sa iscrtanim krugovima

Da bi ste napravili ovu kuglu potrebno Vam je 20 ovakvih krugova. Papir za ovu kuglu može da bude bilo koji ipak, zbog čvrstoće kugle, preporuka je da bude nešto tvrđi od običnog kopir papira. Kuglu možete da napravite od belog papira ali i od obojenog, kao što je slučaj sa našom kuglom. Možete svaki krug da napravite od papira druge boje. U tom slučaju biste dobili šarenu kuglu. Sve zavisi od Vaše trenutne inspiracije.


sečenje crvenog papira makazama

Sledeći korak je da papir isečete makazama po linijama koje ste pretnodno iscrtali


krugovi od crvenog papira

I ispred Vas će biti dvadeste malih krugova od papira.


nacrtan krug na crvenom papiru

Za dalji posao nam je potreban šablon u obliku malog trougla. Veličina tog šablona trougla treba da odgovara veličini naših krugova. Dakle, trougao mora biti upisan u kružnicu. Da bi to uradili moramo znati gde se nalazi centar kružnice. Da smo krugove pravili pomoću šestara znali bi tačno da je centar u mestu gde je bila zabodena igla šestara. U foto – priči kako pronaći centar kružnice smo objasnili postupak pronalaženja centra kružnice.


krug sa upisanim trouglom na crvenom papiru

Kada smo našli centar kružnice sada je lako podeliti kružnicu na tri jednaka dela kako bismo dobili vrhove našeg upisanog trougla. To ćete lako napraviti ako sledite uputstvo iz naše foto priče pod nazivom Kako podeliti krug na 3, 6, 12 … jednakih delova.


trougao od crvenog papira

Makazama isecite trougao. Otprilike, šablon bi trebao da izgleda kao na slici.


crtanje trougla u krugu

Dalji postupak je lagan. Potrebno je da na krug prislonite trougao tako da vrhovi trougla dodiruju ivice kruga. Zatim, olovkom na krugu, prenesite trougao. Dakle, u krugu ćete nacrtati upisani trougao. Uradite to sa svim krugovima.


savijanje kruga od papira

Sledeće što treba da uradite je da savijete svaki krug po linijama koje ste nacrtali. Otprilike to treba da izgleda kao na slici.


nanošenje lepka za papir na savijeni krug od crvenog papira

Sada na red dolazi spajanje ovih segmenata u kuglu. Na jedan savijeni kraj nanesite lepak za papir.


lepljenje segmenata papirne kugle

A zatim zalepite na drugi savijeni kraj drugog segmenta. Nakon toga ponovite istu radnju da bi ste spojili sledeći segment.


lepljenje segmenata papirne kugle za novogodišnju jelku

Na ovaj način ćete napraviti traku od 10 segmenata.


lepljenje segmenata papirne kugle

Krajeve ove trake takođe zalepite na isti način kako biste formirali prsten od segmenata, kao na slici. To je srednji deo kugle.


lepljenje segmenata papirne kugle

Da bi ste napravili gornji i donji deo kugle spojite 5 segmenata da formiraju krug u kome nedostaje jedan segment.


lepljenje segmenata papirne kugle

Spajanjem krajnjih segmenata dobijate poluloptu od papirnih segmenata


lepljenje segmenata papirne kugle

Napravite dve ovakve polulopte


sastavljanje papirne kugle za novogodišnju jelku

Sada sve to treba spojiti u jenu celinu. Na sve slobodne saviene delove polulopte nanesite lepak za papir i “poklopite” prsten koji ste ranije napravili.


sastavljanje papirne kugle za novogodišnju jelku

Pošto sve ovo treba da stoji na svom mestu neko vreme dok se lepak ne osuši kao stege će Vam poslužiti obične štipaljke.


Papirna kugla za novogodišnju jelku

Na isti način zalepite i drugu poluloptu na drugi kraj i dobili ste interesantnu novogodišnju kuglu.


bušenje papirne kugle za novogodišnju jelku

Da bi je okačili na novogodišnju jelku potreban Vam je konac. Jednu od površina koja “izlazi” iz kugle probušite sa bušačem za papir.


stavljanje konca na papirnu kuglu za novogodišnju jelku

a zatim provucite konac kroz rupu i vežite krajeve konca tako da formirate petlju. I to je to. Okačite Vašu papirnu kuglu na novogodišnju jelku i nova godina može da dođe.

Related articles