Peščane dine u sijalici

23/09/2018 Projekti 2664 Views
Kada je reč o suvenirima iz arapskih turističkih destinacija nezaobilazan je raznobojini pesak u flašama. Evo kako sami možete to napraviti ... u sijalici.

Jedan od lepših suvenira koji donesete sa neke egzotične destinacije je šareni pesak u boci. Crtanje slike peskom u flaši je prava umetnost. Da bi imali jedan takav prelep ukrasni predmet ne morate da idete na egzotično putovanje, napravite ga sami.


Potreban alat: rukavice, naočare, skalpel, špic klešta, šrafciger, čekić, termo-lepak

Potreban materijal: sijalica, krede u boji, papir, podloška


sijalica

Kao posuda za pesak poslužiće nam pregorela sijalica od 100 W). Naravno, za ovaj projekat možete koristiti i veće sijalica ukoliko ih imate.


zaštitne rukavice i naočare

Da bi prilagodili sijalicu novoj nameni moraćemo neko staklo da slomimo. Nije potrebno govoriti da se na ovo tanko staklo lako može poseći pa je za ovaj projekat obavezno koristiti zaštitu za ruke i oči, odnosno rukavice i naočare.


rastavljanje sijalice

Prvo što treba je da odstranite kontakt na samom vrhu sijalice. On je izrađen od mekog metala i možete ga odstraniti običnim skalpelom.


rastavljanje sijalice

Zatim špic kleštima izlomite i odstranite crnu keramičku zaštitu.


sijalica

Nakon odstranjivanja keramičke zaštite trebali bi da dobijete sledeću situaciju. Gledajući kroz otvor koji ste napravili vidite unutrašnji, stakleni deo sijalice. Njega treba da odstranite.


rastavljanje sijalice

Pitate se kako razbiti unutrašnji deo a da pri tome ne razbijete celu sijalicu. Uzmite sijalicu u jednu ruku. Postavite vrh šrafcigera na deo u unutrašnjosti sijalice, koje treba da se odstrani držeći šrafciger između palca i kažiprsta. Na ovaj način sprečavate da u trenutku loma unutrašnjosti sijalice šrafciger sklizne do balona sijalice i razbije ga. Kada ste sve postavili kao što je prikazano na slici. Laganim kuckanjem, manjeg čekića, razbite unutrašnji deo sijalice. Za ovo nije potrebna nikakva velika sila. Posle 2-3 udara slomićete središnji deo. Izbacite fragmente stakla iz sijalice. Operite je pod mlazom vode kako bi odstranili sve krhotine stakla a i očistili unutrašnje zidove sijalice. Sijalicu dobro osušite pre nego što krenete dalje. I time ste završili najteži deo posla. U nastavku ćete samo uživati.


krede u boji i sol

Za pravljenje šarenog „peska“ potrebne su Vam dve stvari. Krede u boji i obična kuhinjska sol.


farbanje soli sa kredama u boji

Sipajte manju količinu soli na papir a onda trljajte kredu preko soli sve dok se sol ne ofarba.


raznobojna sol

Na ovaj način napravite više „peska“ različite boje.


nanošenje termo-lepka na podlošku

Da bi sijalica stajala morate joj napraviti neko postolje. Možete koristiti neko lepo obrađeno drvo ili nešto slično. Mi smo se odlučili na obučnu metalnu podlošku. Na podlošku nanesite malo termo-lepka


sijalica

I zalepite je na dno sijalice. Podlošku nismo zalepili na sredini sijalice kako bi sijalica stajala ukoso.


fišek od papira

Pre početka napravite jedan fišek od papira. Fišek mora biti tanak kako bi prošao kroz otvor sijalice i dosegao skoro do dna sijalice. Uz pomoć ovog fišeka sipaćemo slojeve šarenog peska u sijalicu.


punjenje sijalice raznobojnom soli

Kod sipanja raznobojnog peska nema pravila. Sipajte prvi sloj i rasporedite ga na dno sijalice, zatim drugi sloj, druge boje i sve tako do vrha. Ovo će biti najjednostavnija varijanta sa šarenim peskom ali pravljenje ovih ukrasa je dovedeno do nivoa umetnosti.


sijalica napunjena raznobojnom soli

Kada ste napunili celu sijalicu, kuckanjem o stol sabite sol i eventualno dodajte još da bi popunili novonastalu prazninu. Pri kuckanju budite krajnje nežni jer staklo sijalice je veoma tanko i lako puca. Između stola i sijalice postavite ubrus ili pesak sabijajte udarajući sijalicu o dlan druge ruke.


nanošenje termo-lepka u sijalicu

Na kraju otvor zatvorite tako što ćete u njega uliti tačni termo-lepak. Kada se lepak ohladi obezbediće da se pesak ne pomera niti izlazi iz sijalice.


peščane dine u sijalici

I to je to. Za kratko vreme uz dobru zabavu napravili ste jedan lep i krajnje neobičan ukras.

Related articles