Pisaći sto

08/01/2020 Projekti 3958 Views

Uređenje životnog prostora i novi raspored u stanu je nešto čemu se svi raduju dok su ideje još samo u našim mislima, ali kada se sve stavi na papir početna euforija brzo nestane zbog ograničenja kako materjalnih tako i tehničkih. Ono što smo zamislili često nije moguće tehnički izvesti, moramo da odstupamo od dezena, boja materjala koje smo planirali, a u slučaju da ne želimo da pravimo kompromise troškovi su najčešće neplanirano veliki. U ovom projektu gde smo gradili pisaći sto susreli smo se sa svim tim ograničenjima pa vam ih u daljem tekstu predstavljamo zajedno sa rešenjima.


Potreban alat: Bušilica, šrafilica, ubodna testera, šrafciger, libela, metar, olovka, čekić

Potreban materijal: univer, kant traka, šrafovi, tiplovi, ventilaciona rešetka, lepak


šema sobe

Početna ideja je bila napraviti prostran pisaći sto na kome može raditi više osoba odjednom. Zahtev je bio da sto nema noge kako bi se ispod njega kasnije mogle smestiti fioke na točkićima koje ne bi imale svoje fiksno mesto već bi se po potrebi pomerale. Najveće ograničenje sa kojim smo se susreli je širina prostorije od 3m. Pločasti materjali koji imaju nižu cenu (univer) proizvode se u tablama čija je najveća dužina 2,75metara. Drugi izazov bio je kako napraviti stabilan sto velike širine, a ne staviti ni jednu nogu. Pogledajte kako smo sve to rešili:


soba sa prozorom

Prostor u koji je potrebno ugraditi pisaći sto. Dodatni izazov nam je i radijator koji nije dobro zatvoriti sa gornje strane jer se prekida prirodna cirkulacija vazduha tokom grejne sezone što može izazvati magljenje prozora, pojavu buđi, slabiji efekat grejanja…


ibela

Prvo je bilo potrebno odrediti visinu stola i na toj visini ucrtati vodoravnu liniju kao reper za sve ostale radove. Za tu svrhu poslužili smo se libelom i dužim komadom univera. 


crtanje linije na zidu

Kada smo univer doveli u vodoravan položaj sklonuili smo libelu i nacrtali liniju.


prostor za pisaći sto

Obeležen prostor gde će sto dodirivati zid.


utičnice

Plan nam je bio da duž zidova poričvrstimo uske i dugačke komade univera na koje ćemo kasnije postaviti ploču stola i za koje ćemo je pričvrstiti. Pričvršćivanje komada univera za zid planirali smo da obavimo šrafovima. Dodatna otežavajuća okolnost bia je električna instalacija koja prolazi kroz zidove. Naime vertikalno iznad utičnica najčešće se pružaju električni vodovi koji se nalaze u zidu. U slučaju da pri bušenju ne vodimo računa o tome može doći do udara električne struje, kratkog spoja, oštećenja instalacija i opreme…


bušenje iverice

Kada smo odredili mesta gde ćemo bušiti, prvo smo izbušili univer,


obeležavanje mesta na zidu za rupe

a zatim ga prislonili uza zid, na donju obeleženu liniju, jer je to donja ivica ploče stola. Kroz već probušene rupe na univeru bušilicom započnemo bušenje zida kako bi obeležili mesta na kojima treba bušiti zid.


bušenje rupa u zidu

Sada uklonimo univer i izbušimo potrebne rupe


postavljanje tiplova u zid

u njih postavimo tiplove


tipl u zidu

i čekićem ih ukucamo tako da potpuno uđu u rupe.


rupa u iverici

Sada, radi estetike, napravimo konus na rupama u univeru kako bi se glava šrafa smestila u njega, da ne bi štrčala. O tome smo već pisali u postu upuštanje glave šrafa. A ukoliko imate upuštač glave šrafa onda konus možete uraditi sa njim.


ušrafljivanje šrafa u tipl

Zašrafimo šrafove, vodeći računa da univer nosači ostanu u vodoravnom položaju.


nosač za pisaći sto

Izgled pričvršćenih nosača za pisaći sto.


lepljenje iverice

Nakon pričvršćivanja zidnih nosača potrebno je dodati i prednji nosač zbog veće nosivosti i stabilnosti stola. Kako nije moguće dobiti 3m dugačke komade univera jer je tabla dužine 2,75 metara, zalepili smo više komada univera na sledeći način:


lepljenje iverice

…dva komada od dva metra i dva komada od 1m spojili smo po šemi. Za spajanje smo koristili lepak i šrafove dužine 30mm.


nosač za pisaći sto

Kada je nosač gotov potrebno ga je pričvrstiti za postojeće zidne nosače. To smo uradili usecanjem u prednji nosač (polje obeleženo olovkom)…


zidni nosač za pisaći sto

i u zidni nosač (polje obeleženo olovkom)


nosač za pisaći sto

Nakon izvršenog usecanja moguće je spojiti nosače kao na slici. Ova veza je znatno čvršća nego veza šrafovima, a dodatno je možemo pojačati lepkom za drvo.


rešetka i radna površina za pisaći sto

Nosači stola su završeni. Sada je potrebno pripremiti radnu površinu stola. U našem slučaju bilo je potrebno urezati otvor za ventilacionu rešetku radijatora. U koliko planirate da na stolu držite telefon, računar i slično poželjno je predvideti otvore za prolazak potrebnih kablova.


obeležavanje mesta za ventilacionu rešetku na radnoj površini stola

Ventilacionu rešetku postavimo na odgovarajuće mesto i olovkom ocrtamo linije po kojima je potrebno iseći ploču.


bušenje rupe u iverici

U dva suprotna ugla izbušimo rupu burgijom većeg prečnika kako bi mogli da pristupimo ubodnom testerom.


rezanje iverice ubodnom testerom

Kroz izbušene rupe provučemo ubodnu testeru i isečemo otvor po obeleženim linijama.


pisaći sto - montiranje

Ploča i nosači su pripremljeni sada je potrebno još spojiti ih. Pre nego što postavimo ploču na nosače, ispod prednjeg nosača postavimo podupirač jer će sto dobiti potrebnu čvrstinu tek kada se svi elementi pričvrste jedan za drugi. U slučaju da postavite ploču, a da ispod prednjeg nosača niste postavili podupirač koji će ga držati može se desiti da se prednji nosač polomi od težine ploče.


pisaći sto

Kada ste stavili ploču na nosače pričvrstite je odozdo šrafovima dužine 80mm (ploča je debela 36mmm a nosač 50mm) prvo kroz zidne nosače, a nakon toga i kroz prednji nosač. Šrafove šrafite na rastojanju od oko 25 cm.


pisaći sto

Kada ste ušrafili sve šrafove možete ukloniti podupirače i sto je gotov. Nosivost ovakvog stola je oko 40kg na sredini prednje stranice u tački koja je najudaljenija od nosača. Nosivost se dodatno može povećati postavljanjem trouglastih metalnih podupirača. Ukoliko ipak želite da pravite klasičan pisaći sto pogledajne nekoliko ideja na sajtu The spruce Crafts

Related articles