Podmetač za šolju od balsa drveta

25/08/2018 Projekti 2458 Views
Prilikom gledanja omiljenog filma ili serije često nemate gde da odložite šoljicu toplog napitka. Evo jednostavnog i efikasnog rešenja za ovaj nemali problem.

Da li ste došli u situaciju da želite da se zavalite u fotelju i pogledate neki dobar film pijuckajući čaj ili kafu. Obično šolju Vašeg omiljenog toplog pića nemate gde da odložite i prinuđeni ste da šoljicu držite u ruci.


Potreban alat: Testera, šmirgl papir, lenjir, skalpel

Potreban materijal: Letvice balsa drveta, skaj, epoxi lepak


šolja čaja

Umesto da uzimate veliki poslužavnik i da ga držite u krilu razmislite o ovom jednostavnom podmetaču za šolju od balsa drveta. Osim što će Vama biti veoma koristan može biti i inetresantan i originalan poklon.


letvice balsa drveta, šolja i skaj

Sve što Vam treba za ovaj, krajnje jednostavan projekat je dve letvice balsa drveta dimenzija 2×0,5×100 cm i parče nekog tekstila ili skaja kao u ovom slučaju.


sečenje balsa drveta testerom

Prvo što ćemo uraditi je iseći letvice na manje delove. Za sečenje balsa drveta mi smo koristili testeru ali s obzirom da je ovo drve veoma mekano može se koristiti i skalpel. U ovom slučaju su to letvice dužine 12cm. Dužina je potpuno proizvoljna. Ukoliko je naslon fotelje ravan, letvice mogu biti i duže. Ukoliko je kružnog oblika, kao u ovom slučaju, povoljnije je da budu najviše 12 cm zbog lakšeg postavljanja na rukohvat.


šmirglanje balsa drveta

Površinu preseka, kao i ivice obradite finim šmirgl papirom.


dve letvice balsa drveta

Ovo uradite sa svim letvicama. Podmetač ste mogli da napravite od bilo kog drveta. Odlučili smo se za balsu zbog nekih karakteristika ovog neverovatnog drveta. Površina balsa drveta, na dodir, ima „somotkast“ osećaj i ta površina ima veće trenje sa porcelanom u odnosu na druge vrste drveta. Upravo ta karakteristika omogućava da šolja ne sklizne sa ovog poslužavnika. Balsa drvo, inače raste u južnoj americi. Najkvalitetnija vrsta se dobija iz zemlje Ekvator. Balsa jako brzo raste i za 6 godina je spremna za seču. Zbog svog brzog rasta drvo balsa ima bezbroj kanalića i pora, kao sunđer. To je čini veoma laganom ali sa druge strane ne i tako krhkom kao što bi se očekivalo obzirom na njenu strukturu. Najčešća primena balse je u modelarstvu.


letvice balsa drveta

Poređajte letvice balse preko tkanine tako da ostavite razmak između letvica. Na ovaj način ćete odrediti veličinu tkanine.


skaj, lenjir i skalpel

Za sečenje tkanine koristite makaze ili specijalni skalpel za tkaninu. Skaj se može seći i sa običnim skalpelom prislonjenim uz lenjir.


skaj

Skaj nije isti sa obe strane. Sa jedne je sjajan a sa druge mat. Letvice ćemo zalepiti sa mat strane iz razloga što sjajna strana bolje prijanja na rukohvat koji je takođe od skaja.


nanošenje lepka na letvicu od balsa drveta

I na kraju lepljenje. Za lepljenje pločica balse koristili smo dvokomponentni epoxi lepak. Na letvicu nanesite tanak sloj epoxi lepka…


lepljenje letvice balsa drveta na skaj

… a zatim je zalepite na materijal koji ste ranije isekli, kao na slici.


lepljenje letvice balsa drveta na skaj

Za sve ostale letvice ponovite ovaj postupak. Da bi svi razmaci između letvica bili isti dobro je da koristite nekakav odstojnik. U ovom slučaju je iskorišćena obična drvena olovka. Razmak između letvica je proizvoljan.


lepljenje letvice balsa drveta na skaj

I tako ponavljajte ovaj proces sve dok ne zalepite i poslednju pločicu.


podmetač za šolju od balsa drveta

Upotreba je jednostavna. Prebacite ovaj poslužavnik preko rukohvata Vaše fotelje ili ugaone garniture i stavite šoljicu Vašeg omiljenog pića na njega. Balsa je odličan termički izolator tako da bez brige možete na ovom podmetaču da postavite i jako vruće šolje. Sada Vam ostaje samo da se opustite i da na miru pogledate omiljen film, seriju ili emisiju. Uživajte.

Related articles