Postavljanje podprozorske daske

11/01/2020 Procedure 28067 Views

Većina ljudi voli da svoje prozore ukrasi saksijskim cvećem. U slučaju da je deo zida ispod prozora previše uzak to nije moguće uraditi. U tom slučaju rešenje je podprozorska daska koja omogućuje širi ispust i omogućiti korišćenje i ovog malog ali značajnog prostora u stanu.


Potreban alat: pištolj za građevinski lepak/silikon, bonsek

Potreban materijal: građevinski lepak/silikon


 prozor

Podprozorska daska se stavlja i iz razloga jer se plastika ili drvo od čega se obično prave lako čiste za razliku od okrečenog betona ispod prozora koji se lako prlja i ostavlja ružan utisak. Iz svega navedenog rešili smo da ugradimo podprozorsku dasku kako bi prostoru dali lepši izgled.


podprozorska daska

Podprozorska daska se izrađuje plastike ili drveta, ali i možete obraditi neki komad drveta i od njega napraviti dasku za ovu namenu. U koliko kupujete plastičnu podprozorsku dasku potrebno je da prethodno izmerite širinu prozora (ovo je dužina daske) i razmak od prozora do ivice zida (ovo je širina daske). Sa ovim dimenzijama možete kupiti podprozorsku dasku. Ona se kupuje na metar ali će vam uglavnom na prodajnim mestima iseći na tačnu dimenziju tako da se vi ne morate mučiti oko sečenja.


podprozorska daska

Prilikom kupovine plastične podprozorske daske poželjno je da kupite i čepove koji se postavljaju sa strane tako da se ne vide šupljine. 


postavljanje podprozorske daske

Čepovi se prodaju za najveću širinu daske tako da je potrebno skratiti ih na potrebnu meru.


nanošenje građevinskog lepka

Kada ste pripremili podprozorsku dasku, na površinu ispod prozora, gde planirate da je zalepite, nanesite odgovarajući građevinski lepak


postavljanje podprozorske daske

… i preko njega položite podprozarsku dasku i lagano pritisnite. Dasku dodatno minimalno pomerite tako da dodje u željeni položaj i nakon toga ostavite da se lepak osuši.


podprozorska daska

Kada se lepak osuši proces ugradnje je završen. U koliko između prozora i daske odnosno zida i daske, sa gornje ili donje strane postoje veći otvori možete ih zapušiti silikonom.

Related articles