Polica sa nevidljivim nosačima

18/08/2018 Projekti 13739 Views
Praktično objašnjenje kako, uz pomoć nevidljivih nosača, montirati policu koja izgleda kao da je zalepljena za zid.

Police na zidovima su veoma praktičan detalj u vašem životnom prostoru. Da bi ispunili i estetske zahteve morate pažljivo da birate materijal za policu kao i nosače koji će biti u skaladu sa bojom zida, policom i slično. Međutim, ako su nosači potpuno nevidljivi… to je onda jedna veoma neobična polica.


Potreban alat: kljunasto pomično merilo, burgija, bušilica, kirneri, čekić, ključ za šrafove

Potreban materijal: nosači sa tiplovima, iverica


nevidljivi nosač sa tiplom

Za montažu ovakve police potrebno je da potražite nevidljive nosače. Oni su nezaobilazni artikl u svim prodavnicama okova za nameštaj. Izrađuju se u dužinama od 100, 120 i 140 mm. Sama dužina će  biti određena dubinom Vaše police sa nevidljivim nosačima. Potrebno je da dužina nosača bude najmanje polovina dubine police.


merenje šublerom

Zatim treba odrediti širinu burgije kojom ćete bušiti policu. To ćete saznati ako šublerom merite deo nosača koji ulazi u drvo na mesu dve paralelne stranice šestougaonika. U našem slučaju to je 8 mm i uzimamo burgiju širine 8mm. Odmah primećujete da je širina merena na uglovima šestougaonika nešto veća, to će doprineti da nosač teže uđe u užu rupu ali i da da potrebno trenje kako polica sa nevidljivim nosačima naprosto ne bi spala sa nosača.


burgija sa graničnikom za burgije

Pored bušilice, biće vam potrebna poduža burgija za drvo kojom ćete bušiti rupe u iverici u polici sa nevidljivim nosačima. Za ovaj posao biće Vam potreban i graničnik za burgiju kako bi ste pravilno odredili dubinu rupe.


bušenje iverice

I dolazite do najdelikatnijeg dela posla, bušenje rupa. Najvažnije o čemu treba da vodite računa je da bušite tačno pod pravim uglom. Ovo će se pokazati veoma važno kod montiranja police sa nevidljivim nosačima.


bušenje iverice

Na prvi pogled to se može učiniti jako komplikovano obzirom da se ima samo 2mm za grešku kod bušenja iverice, ali nije baš tako. Posle nekoliko okreta burgije i kada burgija uđe nekoliko cm u materijal ona dalje bukvalno sama vodi. Ako u startu bušilicu držite potpuno normalno na policu sa nevidljivim nosačima, budite sigurni da ćete izbušiti rupe bez problema. Predlog je da ovo probate na komadu iverice koji Vam ne treba. Kada se uverite da Vam ovo ide od ruke pređite na police sa nevidljivim nosačima.


postavljanje kirnera u rupu

Sledeće što treba da uradite je da postavite kirnere u rupe koje ste izbušili.


polica sa nevidljivim nosačima

Uz pomoć kirnera ćete lako odrediti mesta na zidu gde ćete bušiti rupe


postavljanje police sa nevidljivim nosačima

Prislonite policu sa kirnerima na zid i blago pokucajte po polici. Ukoliko koristite običan čekić, kao mi,  onda je naglasak na „blago“ jer u protivnom možete da oštetite kant traku na ivici police.


postavljanje nevidljivog nosača u zid

Pošto ste izbušili rupe na mestima koja su obeležili kirneri pristupate montaži nosača. Savet pri bušenju rupa u zidu je da rupe budu malo dublje nego što je dužina tipla na nosaču i da se trudite da rupe budu normalne da zid. Ovo će biti važno kod montaže police sa nevidljivim nosačima.


fiksiranje nevidljivog nosača u zid

Kada postavite nosače na svoje mesto okretanjem nosača u smeru kazaljke na satu fiksirate ga u zidu. Za ovakvu vrstu nosača važno je napomenuti da mogu da se montiraju u beton i punu ciglu. Šuplji blokovi nisu pogodni za postavljanje ovakvih nosača za police.


postavljanje police sa nevidljivim nosačima

I na kraju je potrebno da nabijete policu na, ranije postavljene nosače. Sada do izražaja dolazi da li ste rupe bušili pod 90 stepeni. Ako jeste imaćete mala odstupanja koja ćete moći korigovati tako što ćete nosače malo iskriviti kako bi svi ušli u rupe na polici. Ovo će da pruža mali otpor pri postavljanju police ali će je  kasnije čvrsto držati na svom mestu. Da bi se taj otpor smanjio pri montaži, nevidljive nosači se mogu premazati sapunom kako bi lakše klizili. Sapun će se naknadno osušiti i svlačenje police sa nevidljivih nosača će biti onemogućeno. I broj nosača treba pažljivo odabrati zavisno od veličine police i tereta koji će ona da nosi. Ukoliko iz stavite malo, polica će se saviti a ako ih stavite više imaćete problema sa postavljanjem police pošto će verovatno svaki nosač „voditi svoju politiku“ što se tiče odstupanja od pravog ugla u obe dimenzije.


polica sa nevidljivim nosačima

I još neki savet za kraj. Potrebno je da polica sa nevidljivim nosačima potpuno legne na zid. Ukoliko nije može da dođe ko krivljenja police pod težinom. Još nešto ukoliko planirate nešto teško da postavljate na tu policu korisno je pribeći nekom dizajnu police kao na slici jer one omogućavaju mnogo veću nosivost nego samo jedna ravna površina.

Related articles