Popravka brave

26/08/2018 Popravke 18241 Views
Obično kada otkaže brava kupujemo novu. Evo kako uštedeti novac i produžiti radni vek mehanizma stare brave.

Posle nekog vremena, zavisno od intenziteta eksploatacije, mehanizam brave otkaže. Naprosto, potroše se pokretni delovi u njoj i dolazi do lomljenja određenih segmenata i otkazivanja rada.


Potreban alat: Šrafciger, brusilica ili turpija

Potreban materijal: Lepak za metal, šraf


mehanizam brave

Uglavnom se mehanizam zamenjuje sa novim. Ipak, svaki Uradi Sam majstor će otvoriti taj mehanizam i pogledati da li može nešto da se uradi. Popravka brave će pomoći da uštedite nešto novca za kupovinu nove brave. Sve što treba je volja i nešto vremena koje ćete posvetiti ovom poslu.


odšrafljivanje šrafova sa brave

Samo kućište mehanizma se veoma lako otvara. U uglovima se nalaze dva šrafa koja treba da odvrnete.


zanitnovana mesta na bravi

Na samom telu ćete primetiti dve zakovice koje takođe drže poklopac brave. Njih malo ostružite turpijom ili brusilicom kako bi glave zakovica prošle kroz lim poklopca. Ne treba mnogo tek toliko da se uz određen otpor skine poklopac. Pri završetku posla čekićem ćete poklopac ponovo nabiti na te zakovice i one će i dalje obavljati posao za koji su predviđene.


mehanizam brave

Nakon otvaranja brave odmah je ustanovljen kvar. Došlo je do loma centralnog mehanizma koji zapinje jezičak brave. Ovakav kvar se manifestuje tako što kvaku slobodno vrtite oko svoje ose ali se jezičak brave ne povlači unutar mehanizma. Ovaj kvar može biti nezgodan ako se lom ovog zubca desi kada su vrata zatvorena. U tom slučaju vrata ne mogu da se otvore normalnim putem.


lepak za gvožđe

Ovaj deo je najbolje zameniti novim, ukoliko možete da dođete do njega. Zbog ovog je dobro čuvati sve mehanizme brava koji Vam padnu pod ruku jer jednog dana delove iz jedne brave možete iskoristiti u drugoj. Ukoliko nemate ovoga dela na raspolaganju možete zubac zalepiti specijalnim lepkom za metal.


lepak za gvožđe

Ovaj lepak je izuzetno jak i može se meriti sa snagom vara. Obično je pakovan u vidu dve razdvojene komponente. Spajanjem ove dve komponente dolazi do hemijske reakcije koja stvara lepak za metal izuzetne vezivne sposobnosti. Kada ste dobro pomešali ove dve komponente, premažite njime mesto prsnuća i spojite otkinuti deo.


zalepljen metal

Nakon 24 časa polomljeni zub mehanizma je čvrsto vezan za osnovu. Lepak je toliko tvrd da se može šmirglati i obrađivati turpijom.


mehanizam brave

Sada rotirajući deo brave postavite na svoje mesto…


jezičak brave

Takođe jezičak brave stavite na svoje mesto tako da bude ispod rotirajućeg dela brave.


jezičak brave

Verovatno ćete morati da zamenite šraf novim, kao u ovom slučaju obzirom da se i on potrošio usled eksploatacije.


popravka brave

Još jedan problem sa kojim možete da se sretnete je da se rupa na jezičku brave proširila. U tom slučaju rešenje je zamena jezička ili proširivanje postojeće rupe i narezivanje novog navoja.


popravka brave

Na kraju vratite poklopac i ušrafite šraf kao na slici. Važno je napomenuti da ovaj šraf ne zatežete jer onda brava neće funkcionisati. Šraf mora lako da se pomera levo i desno duž svoje putanje.


popravka brave

Na kraju vratite šravove koji drže poklopac i to je to. Ostaje samo da se ugradi brava i isproba mehanizam.

Related articles