Popravka daske za WC šolju

09/06/2019 Popravke 13478 Views
Detaljno uputstvo kako zameniti polomljenu šarku na dasci za WC šolju.

Čitajući naslov ovog posta sigurno se pitate šta to ima da se popravlja na dasci za WC šolju i šta uopšte tu može da se pokvari. Odgovor je šarke.


Potreban alat: šrafciger, stolarske stege, Dremel 4300

Potreban materijal: set šarki za dasku WC šolje, git


šarke WC šolje

Daska za WC šolju je jedna od prostih stvari za koju Vam se čini da ništa ne može da se pokvari. Ipak, pre ili kasnije slomiće se jedini pokretni deo, a to su šarke koje dasku drže pričvršćenu za WC šolju. Ovaj element je zapravo veoma opterećen, često se koristi i izdržava svu težinu osoba koje koriste WC šolju. U prodaji se sada može naći daske za WC šolju u jako velikom broju dezena i boja. Ipak, dele se na dve osnovne grupe: one koje su izrađene od plastike i one, skuplje napravljene od medijapana. Ove druge, osim što su skuplje, imaju mogućnost zamene polomljenih šarki. Kod plastičnih naprosto morate da zamenite celu dasku.


set šarki za dasku WC šolje

U prodavnicama koje se bave prodajom sanitarne galanterije može se naći set šarki za dasku WC šolje. U njemu se nalaze dve šarke, dve male navojne šipke, dva para plastičnih podmetača i dve plastične matice. Podmetači se stavljaju između metalnih delova i porcelana WC šolje i namena im je da zaštite porcelan od oštećenja. Iako Vam se slomila jedna šarka obično se menjaju obe zbog estetskih razloga ali i zbog funkcionalnosti. Obično kupljene šarke se malo razlikuju po veličini u odnosu na originalne.


odvijanje šrafa šrafcigerom

Da bi skinuli šarke najpre ih odvojite od daske WC šolje tako što ćete odviti šrafove koji ih drže spojenim. Postovi velika verovatnoća da ćete prilikom odvrtanja oštetiti glavu šrafa jer ovi šrafovi su stalno izloženi vlazi i verovatno veoma zarđali. Ukoliko je takav slučaj pogledajte foto priču pod nazivom Kako odvrnuti šraf sa oštećenom glavom.


šarka daske WC šolje sa zadnje strane

Kada ste odvojili šarke od daske potrebno ih je odvojiti i od WC šolje. Sa zadnje strane WC šolje videćete metalnu navojnu šipku sa plastičnom maticom. Odvrnite maticu i izvucite navojnu šipku iz rupe na WC šolji.


šarka daske WC šolje

Kod novih šarki, sa donje strane, ćete videti dva mesta na koja možete da ušrafite navojnu šipku. Obično se ušrafljuje u sredinu ali kod nekih tipova WC šolja imate potrebu da dasku centrirate. U tim slučajevima navojnu šipku ušrafite na mesto označeno strelicom što će omogućiti da se šarka ponaša kao ekscentar i njenim okretanjem menjate položaj daske u odnosu na WC šolju.


montiranje šarke za dasku WC šolje

Sada šarke provucite kroz otvore na WC šolji i fiksirajte plastičnim maticama, kao na slici. U ovoj fazi ne morate matice zavrnuti skroz do kraja. To ćete uraditi na kraju kada se uverite da daska stoji baš kako treba na WC šolji.


montaža šarki za dasku WC šolje

Šarke postavite tako da stoje u istoj ravni.


montaža šarki za dasku WC šolje

Na ovom koraku Vam fali još ruku. Najverovatnije je da nove šarke nisu iste kao i originalne pa ćete imati potrebu da izbušite nove rupe za šrafove. Ako imate nekoga da Vam asistira zamolite ga da drži dasku dok Vi obeležite nove rupe za šrafove. Ili ako ste sami u ovome korisno je da stolarskim stegama učvistite dasku u onom položaju u kojem treba da bude a ona olovkom obeležite mesta za šrafove.


bušenje rupe sa Dremelom

Koristeći bušilicu i burgiju prečnika šrafa izbušite pilot rupe na obeleženim mestima. Mi smo za bušenje koristili višenamenski alat Dremel 4300


rupe za šrafove u dasci WC šolje

Stare rupe je potrebno zatvoriti, ne samo iz estetskih razloga već i zbog sprečavanja prodora vlage u medijapan. Medijapan je jako osetljiv na vlagu. To je najlakše učiniti gitovanjem, odnosno ispunjavanjem rupa stolarskim gitom a posle premazati nekim lakom. Može se koristiti i beli lak za nokte.


šarke na dasci WC šolje

Na kraju ostaje smao da postavite dasku na svoje mesto, šrafcigerom ušrafite štafove u pilot rupe koje ste izbušili i to je to. Daska za WC ponovo funkcioniše.

Related articles