Popravka fuga

08/01/2020 Popravke 18734 Views

Terasa ili plato sa lepim pločicama koje se danas mogu nabaviti u najrazličitijim dezenima ponos su svakog vlasnika. To su mesta gde se kad god je lepo vreme okuplja porodica i prijatelji. Ali da bi ovakva mesta ostala lepa potrebno ih je održavati. U nastavku – popravka fuga


Potreban alat: Bonsek, pištolj za silikon

Potreban materijal: sredstvo za zaptivanje


ispucale fuge između pločica

Nešto na šta treba posebno obratiti pažnju su fuge između pločica.


 ispucale fuge između pločica

Dešava se da masa koja je ispunjavala fuge između pločica počne da se kruni i da otpada tako da fuge ostaju prazne. U koliko se ove fuge ne popune pre sledeće zime, odnosno pre jačih mrazeva, voda će prodreti između i ispod pločica, a prilikom smrzavanja vode pločice će se odlepiti od podloge. Popravka fuga se treba izvršiti što ranije jer će za kasnije saniranje biti potrebno znatno više vremena i novca.


izbijanje fuga između pločica

Kako popraviti fuge? Za početak potrebno je da prikladnim alatom izvadimo sve ono što se nalazi u fugama a ne vrši funkciju zaptivanja: osušene i odlepljene delove fuga koji se više ne drže za pločice, prašinu, kamenčiće i sve ostalo što se u njima nalazi. Uglavnom će postojati i mesta na kojima su fuge dobre i tu ne treba ništa raditi. 


silikon za zaptivanje fuga

Kada su sve dotrajale fuge očišćene pripremite pištolj za nanošenje sredstva za zaptivanje. U farbari u kojoj nabavljate sredstvo možete se posavetovati sa prodavcem šta je najbolje za zaptivanje fuga od asortimana kojim raspolažu. Obavezno odaberite boju zaptivnog sredstva koja će se uklopiti sa bojom postojećih fuga.


popravka fuga

Napunite fuge zaptivnim sredstvo trudeći se da zaptivno sredstvo prodre što dublje u fuge.


popravka fuga

Vlažnim prsto odstranite višak sredstva za zaptivanje i ostavite da se osuši.


nove fuge izeđu pločica

Fuge nakon popunjavanja zaptivnim sredstvom. Popunjavanjem oštećenih fuga sačuvaćete vašu terasu ili plato tako da će ovi prostori ostati lepi dugo godina i moćićete da u njima uživate bez većih ulaganja za održavanje.

Related articles