Popravka prskalice vetrobrana

15/01/2020 Popravke 15206 Views

Popravka prskalice vetrobrana, da li je to problem? Neispravne prskalice vetrobrana mogu nam pri vožnji zadati ozbiljne probleme s obzirom na to da loša vidljivost znatno utiče i na bezbednost vožnje. Prskalice se najčešće pokvare tokom putovanja, kada su nam najpotrebnije, a servis ili prodavnice delova daleko. Zbog toga vam u ovoj foto priči pokazujemo kako da ih popravite ili osposobite dok ne stignete do servisa.


Potreban alat: tanka žica ili igla

Potreban materijal:


popravka prskalice vetrobrana

Na slici se vide leva prskalica koja prska vetrobran i desna koja ne prska. Uglavnom je razlog zapušenost prskalice sitnim nečistoćama ili zbog stvaranja kamenca. Zbog toga je potrebno prskalicu očistiti i ponovo omogućiti prolaz tečnosti za pranje vetrobrana. Dakle, popravka prskalice vetrobrana može da počne.


skidanje cevi prskalice vetrobrana

Sa donje strane haube prvo je potrebno odvojiti crevo za dovod tečnosti od prskalice. U našem slučaju jedna prskalica uopšte nije radila, pa je problem bio očigledan, ali takođe, usled ovog problema, može doći do neravnomernog rada obe brizgaljke. Da jedna prska više a druga manje. Usled neravnomernog pritiska jedna brizgaljka može da baca vodu preko šoferšajbne dok druga ne dobacuje do sredine vetrobranskog stakla i sl.


popravka prskalice vetrobrana

Najčešće je dovoljno samo povući crevo i ono će se relativno lako odvojiti. U postu pod nazivom kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu smo pokazali kako ovo crevo može da bude uzrok istog problema sa prskalicama vetrobrana. Naravno, pogledajte i taj post, na njemu ćete naći objašnjenje kako da rešite taj problem. Da se mi vratimo priči o brizgaljkama.


skidanje brizgaljke

Za skidanje prskalice potrebno je krajeve pritisnuti, okrenuti za potreban ugao…


demontaža prskalice

…i izvaditi je sa gornje strane haube. Već sada ste uradili najteži deo posla. Iako vidite već sada da je ovo posao od deset minuta rada, zapušene brizgaljke pored problema u vožnji, mogu usloviti pregrevanje elektromotora pumpe za vodu i na kraju njeno otkazivanje.


čišćenje prskalice

Začepljenje dizni se može dogoditi iz mnogo razloga. Najčešće je to trunje koje dospe u posudu sa tečnošću. Vremenom se na dnu posude nakupi trunja koje, vremenom dospe u sistem cevi. Takođe, kamenac je najčešći uzrok ukoliko koristite običnu vodu koja u sebi ima mnogo minerala. Najbolje je uvek da koristete demineralizovanu vodu ili posebnu tečnost namenjenu za pranje vetrobrana. Čak postoji mogućnost da se prilikom voskiranja kola prskalica zapuši voskom. Kako bilo, tankom iglom, polako očistiti mlaznice i usisnu cevčicu od nečistoća. Ukoliko ovo radite u garaži gde Vam je dostupan komprimovani vazduh uz pomoć njega izbacite zaglavljene nečistoće


prskalice vetrobranaburst

Nakon vraćanja prskalice, priključenja creva, i podešavanja ugla prskanja, isprobajte da li sve radi kako treba. Obe prskalice sada rade. Ukoliko Vas interesuje ova tema na sajtu vesti.mojauto imate interesantan tekst direktno iz majstorske radionice

Related articles