Popuna instalacionih otvora

08/01/2020 Procedure 5335 Views

Nakon ugradnje klima uređaja, bez obzira da li ste ga ugrađivali sami ili je to za vas uradio serviser, ostaje otvoren prostor pored cevi u instalacionom otvoru kroz koji voda može da prodre u unutrašnjost prostorije. Pogledajte kako se radi ta popuna instalacionih otvora.


Potreban alat: Pištolj za nanošenje silikona

Potreban materijal: akrilni silikon, termoizolacija


popuna instalacionih otvora

Obično ove otvore ne popunjavaju majstori koji su ugrađivali klime te ćete morati da angažujete drugog majstora, ili ćete to sami uraditi. Generalno, nije težak posao. Već smo ovde prikazivali kako ovakve otvore zamalterišete u postu pod nazivom krpljenje rupa u zidu. Ovom prilikom nudimo drugačiji pristup. Dakle, kako se radi popuna instalacionih otvora?


cevi klima uređaja koje ulaze u zid

Da ne bi voda prodirala u stan i po dnevnom boravku duvala košava, potrebno je zapušiti otvore oko cevi i kablova klima uređaja. Kako i čime to uraditi?


termoizolacija za cevi

Za početak uzmite komad termoizolacije cevi koji je preostao nakon ugradnje klima uredjaja…


termoizolacija za cevi

… i iscepkajte ga na sitne komade.


popuna instalacionih otvora

Sitne komade termoizolacije postavite u instalacioni otvor pored cevi i sabite koliko je moguće. Ovo će poslužiti kao termoizolacija zida na tom mestu.


popuna instalacionih otvora

Na ovaj način napunite veći deo instalacionog otvora oko cevi. Cev popunite i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane zida. Možete se poslužiti šrafcigerom ili nekim sličnim alatom da sabijete izolaciju. Tom priliko budite naročito oprezni da ne oštetite instalaciju klime.


silikon

Nakon ispune termoizolacijom potrebno je vrh otvora zaštititi silikonom kako u otvor ne bi ulazila voda. Ovo se radi akrilnim silikonom koji je otporan na atmosferske uslove, a predviđen je za nanošenje na fasadu.


popuna instalacionih otvora

Ispunite otvor silikonom. Nanesite ga u dovoljnoj količini da se izravna sa površinom zida. Više o ovom silikonu možete saznati na stranicama foruma samsvojmajstor.


popuna instalacionih otvora

Kada je otvor popunjen, gornji sloj silikona možete poravnjati vlažnim prstom. Nakon sušenja, akrilni silikon se može prefarbati po želji. I to je to, popuna instalacionih otvora je gotova.

Related articles