Poslužavnik od keramičke pločice

02/06/2018 Projekti 3290 Views
Poslužavnik je jako korisna stvar ali veoma obična. Pogledajte kako možete da napravite neobični poslužavnik.

Poslužavnik je korisno pomagalo pri služenju pića ili nečeg sličnog. Obično se pravi od drveta ili plastičnih materijala. Pogledajte kako možete, jednostavno, napraviti potpuno originalni poslužavnik.


Potreban alat: Lenjir, olovka, kirner, čekić, bušilica, šrafciger

Potreban materijal: Dve ručke za plakar, keramička pločica, šrafovi, filc


Keramička pločica i dve ručke

Ovaj projekat spada u one jednostavne. Sve što Vam treba je jedna keramička pločica većih dimenzija (u ovom slučaju 25x37cm). Dezen je proizvoljan. Uglavnom svi u podrumima čuvamo neki kvadrat pločica istog dezena kao što je kuhinja ili kupatio, tu prvo potražite materijal. Naša pločica je pretekla iz projekta postavljanje keramičkih pločica na zid. Pored toga trebaće vam i dve ručke kakve se koriste za plakare ili kuhinjske elemente. Možete da kupite neke određene, koje se Vama sviđaju ili naprosto iskoristete neke stare koje ste negde skinuli.


metalna ručka i keramička pločica

Logično bi bilo da ručke postavite uz sam kraj pločice ali to nije dobra ideja. Prilikom bušenja postoji velika verovatnoća da će se odlomiti taj deo pločice.


metalna ručka i keramička pločica

Tako da ručke pomerite neki cm unutar pločice kako ne biste imali problema sa bušenjem.


obeležavanje tačke na pločici uz pomoć kombinovanog ljenjira

Širina rupa na ručkama se razlikuje od modela do modela. U našem slučaju razmak između rupa na ručkama je 9.6cm. Kako bi se ručke nalazile na sredini pločice od ivice smo, uz pomoć kombinovanog lenjira, odmerili 7.8mm i tako označili 4 linije.


obeležavanje tačke na pločici uz pomoć kombinovanog ljenjira

Zatim normalno na te linije ucrtali linije koje su od ivice na rastojanju od 2cm. U preseku tih linija se nalaze četiri tačke kroz koje moramo da probušimo rupe u keramičkoj pločici.


metalna ručka i keramička pločica

Naravno poštujući narodnu pamet „tri puta meri jednom seci“ pre samog bušenja proverite da li se rupe „gađaju“, odnosno da li se obeležena mesta poklapaju sa rastojanjem rupa na ručkama.


obeležavanje tačke na keramičkoj pločici kirnerom

Kada smo potpuno sigurni da je to to, krećemo sa bušenjem. U foto priči pod naslovom bušenje keramičkih pločica smo detaljno objasnili kako se uspešno buše keramičke pločice kada nemate specijalnu burgiju. Ovde možete videti još jednu uspešnu metodu. Na mestima koja ste obeležili, uz pomoć kirnera i čekića, oštetite gleđ na pločici. Jer cela poenta sa pločicom je probiti ovaj sloj gleđi.


vibraciona bušilica

Kada ste to uradili, na bušilici za beton isključite čekić. Znači ostavite samo rotaciju. Pogađate, čekić i keramička pločica nisu dobra kombinacija.


bušenje keramičke pločice

Dakle, sa isključenim čekićem na bušilici probušite rupe u pločici na označenim mestima. Pri tome nemojte bušiti rupe sa najvećim brojem obrtaja na bušilici. U tom slučaju dolazi do zagrevanja mesta bušenja i efekat bušenja može biti drastično smanjen. Bušite manjim brojem obrtaja tako da burgija „grebe“ pločicu.


izbušena rupa u keramičkoj pločici

Prilikom proboja burgije na drugu stranu pločice odlomiće se površinski sloj pločice. To je u ovom slučaju korisno obzirom da je time rešeno upuštanje glave šrafa.


fiksiranje ručki na keramičkoj pločici uz pomoć šrafova

I već ste pri kraju posla. Montirajte ručke na keramičku pločicu zavrtanjem šrafova.


filc

I na kraju treba obezbediti da keramička pločica ne oštećuje nameštaj. Za to će poslužiti samolepljivi filc koji se koristi za postavljanje na noge od stolica. U nedostatku ovog filca može da posluže i kružići plute isečeni od pampura, što smo pokazali u savetu pod nazivom Uradi Sam podmetači za nameštaj.


lepljenje filca na keramičku pločicu

Preko svakog šrafa zalepite po jedan kružić filca


nalepljen filc na keramičkoj pločici

i bar dva na sredini. To će omogućiti da ovaj poslužavnik slobodno stavite na skupoceni nameštaj a da ne brinete za oštećenje istog.


poslužavnik od keramičke pločice

Kao što rekoh na početku da pločicu potražite među ostacima od popločavanja kuhinje, jer u tom slučaju poslužavnik će Vam se slagati sa pločicama u kuhinji.

Related articles