Postavljanje dekorativnog kamena

09/01/2020 Procedure 7811 Views

Dekorativni kamen je sve više prisutan u našim domovima. Pored lepog, izgleda kada biramo vrstu zidne obloge u obzir uzimamo i cenu pa pored prirodnog kamena danas se sve češće odlučujemo za imitaciju prirodnog kamena napravljenu od mlevenog kamena, gipsa, keramike… U nastavku pogledajte postavljanje dekorativnog kamena.


Potreban alat: Libela, špahtla, posuda za mešanje lepka

Potreban materijal: Dekorativni kamen, lepak za dekorativni kamen


libela

Pored toga što su na prvi pogled ove imitacije kamena veoma slične pravom kamenu njihova povoljna cena, lakoća postavljanja i uklanjanja, kao i širok spektar boja, često su faktor odluke koji će prevagnuti baš ka korišćenju imitacije, a ne prirodnog kamena. Kako početi postavljanje dekorativnog kamena? Bez obzira da li kamen lepite od poda do plafona ili samo na jednom delu zida veoma je važno da prvi red kamena postavite vodoravno kako bi slaganje sledećih redova išlo bez problema. Početnu horizontalnu liniju možete odrediti pomoću libele.


zid

Na slici su prikazane obeležene linije na zidu između kojih treba zalepiti kamen. Takođe, kamen nemojte lepiti tamo gde planirate da montirate police, zidni nosač za televizor ili zvučnike, već te delove ostavite prazne kako bi predmeti koje montirate bili stabilno pričvršćeni za ravnu i čvrstu podlogu zida.


dekorativni kamen

Nakon što ste odabrali vrstu i boju kamena… 


lepak za dekorativni kamen

i nabavili odgovarajući lepak (mi smo u ovoj foto priči koristili imitaciju prirodnog kamena napravljenu od gipsa i odgovarajući lepak za njega) radovi mogu početi.


priprema zida za lepljenje dekorativnog kamena

Priprema.U koliko se kamen lepi na malter nikakva priprema nije potrebna, ali ako kamen lepite na izgletovan i okrečen zid onda je potrebno zid prethodno “nagrebati” tako da lepak može da se uhvati za malter. Dobro je da se pre nanošenja lepka zid premaže podlogom (grundiranje).


postavljanje dekorativnog kamena

Lepljenje. Nemojte zamešati odjednom celu količinu lepka kako se ne bi osušio pre nego što stignete da ga upotrebite. Kada ste pripremili lepak, možete ga nanositi špahtlom u tankom sloju na zid i na svaku pločicu koju lepite ili ga možete naneti na zid nazubljenom gletericom i na taj sloj lepiti kamene pločice. Prilikom lepljenja sve vreme vodite računa da su redovi vodoravni i po potrebi korigujte.


nalepljen dekorativni kamen na zid

Na slici je prikazan zalepljen dekorativni kamen, sa ostavljenim mestom za tv nosač i modularne utičnice.

Related articles