Postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča

10/01/2020 Procedure 16970 Views

Elektro instalacije u zidovima od gips karton ploča se donekle razlikuju u odnosu na postavljanje elektro instalacije u kući koje se postavljaju u zidove od drugih materjala. Takođe i elektro materijal koji se koristi je donekle različit odnosno prilagođen pričvršćivanju na gips karton zidove. U ovom postu ćemo Vam prikazati postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča


Potreban alat: Bušilica, tanje burgije ili kružna testera – nastavak za bušilicu, šrafcigerskalpel.

Potreban materijal: dozna za gipsani zid, kabl.


priprema dozne za ugradnju

Prvi korak je nabavka materjala odnosno dovoljnog broja dozni, razvodnih kutija i dovoljen dužine potrebnih provodnika. Dozne pripremite za ugradnju tako što ćete napraviti na njima onoliko otvora koliko kablova želite da provučete.


postavljanje dozne u gips kartonski zid

Kada se postavlja elektro instalacija na gipsani zid? Elektro instalacija se postavlja na gipsani zid u trenutku kada ste postavili roštilj od UW i CW prodila i montirali gips karton ploče sa jedne strane. Tada je potrebno da testerastom burgijom izbušite rupe za dozne tamo gde želite da postavite utičnice, prekidače ili razvodne kutije. U ovom slučaju pokazaćemo postupak rada na primeru dozne za utikač. U izbušenu rupu postavite doznu. 


postavljanje dozne u gips kartonski zid

Rupa treba po obimu da odgovara dozni tako da ona čvrsto stoji u njoj. 


postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča

Sa zadnje strane dozna za ugradnju u gips karton zidove ima dva mesingana krilca na svakom šrafu za zatezanje. Oslobodite krilca i …


postavljanje dozne u gips kartonski zid

…zategnite šrafove tako da se dozna učvrsti i da ne može ispasti iz ležišta.


postavljanje dozne u gips kartonski zid

Pričvršćena dozna – izgled sa zadnje strane.


postavljanje elektroinstalacije u zid od gips kartonskih ploča

Kada ste montirali sve dozne pripremite otvore na CW profilima tako da se kroz njih mogu provući potrebni kablovi. To ćete uraditi na taj način što ćete iskriviti krilca lima u smeru strelica prikazanih na slici. Za ovo vam nije potreban alat već lim možete saviti rukom.


postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča

Kroz napravljene otvore provucite kablove.


uvođenje kabla u doznu

Kablove provucite kroz otvore koje ste za njih napravili u doznama. Najbolje je da kabl sa druge strane vežete u čvor ili na drugi način pričvrstite tako da ne može da se izvuče, jer nakon zatvaranja zida više nećete moći da dođete do njih.


postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča

Kablove nemojte da zatežete previše i vodite računa da se ne oslanjaju na oštre ivice lima kako ne bi došlo do oštećenja izolacije u dužem vremenskom periodu. Kada ste provukli potrebne kablove možete, u koliko je potrebno, postaviti u zid zvučnu ili toplotnu izolaciju i zatvoriti zid gips karton pločama. Time bi proces postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča bio završen.

Related articles