Postavljanje elektro instalacije

09/01/2020 Procedure 13950 Views

Nije redak slučaj da se pojavi potreba za promenom mesta određenog utikačkog ili sijaličnog mesta ili prekidača. U tom slučaju potrebno je produžiti ili skratiti postojeću električnu instalaciju i ištemovati kanale za novu instalaciju kao i rupe za dozne. Za postavljanje elektro instalacije sledite sledeće korake.


Potreban alat:

Potreban materijal: gips


postavljanje elektro instalacije

U ovoj foto priči ograničićemo se na način fiksiranja dozni i kablova. Posle ovoga ostaje vam još da rupe popunite malterom i povežete elektro instalaciju. U principu, postavljanje elektro instalacije se svodi na ovih nekoliko koraka.


postavljanje elektro instalacije

U ovom slučaju bilo je potrebno pomeriti trofazni utikač. Prvo odredite novo mesto i trasu kablova, vodeći računa da pri tom poštujete bar osnovna pravila za postavljanje električne instalacije. Nakon toga Ištemujte kanale za kablove i rupe za dozne.


postavljanje elektro instalacije

Po završenom štemovanju proverite da li su rupe i kanali dovoljno duboki da u njih stane sva potrebna elektro oprema.Pripremite dozne na taj način što ćete u njima izrezati potrebne otvore za kablove. Kablove skratite na potrebnu dužinu (preporučujemo da kabl viri iz dozne bar 20cm).


nanošenje vode u udubljenje u zidu

Pre početka radova sva udubljenja koja nameravate da popunjavate bilo gipsom ili nekom drugom masom predviđenom za ovu namenu obavezno navlažite. Ovo iz razloga da bi se masa bolje vezala za podlogu.


gips

Masa koju smo mi u ovom slučaju koristili.


mešanje vode i gipsa

Odnos mase i vode je u ovom slučaju bio 2:1.


mešanje gipsa

Kada dolijete vodu i dobro promešate da ne ostaju grudvice, smesu ostavite kratko vreme (minut, dva) da dobije dovoljnu gustinu kako bi se špahtlom ili nekim drugim pogodnim predmetom mogla nanositi.Uvek pravite manju količinu smese, onoliko koliko se može upotrebiti u narednih 5 do 10 minuta jer se smesa brzo suši.


nanošenje gipsa u prostor za gips

Na mesto gde je potrebno postaviti doznu nanesite pripremljenu masu…


postavljanje dozne u zid

… a doznu postavite preko.


postavljena dozna u zidu

Sada popunite i prostor oko dozne i ostavite neko vreme da se masa stegne.


postavljanje elektro instalacije

Kada dozna bude čvrsto stajala u zidu provucite potrebne kablove kroz prethodno napravljene otvore u dozni.


pričvršćivanje kabla u zidu sa gipsom

Tamo gde je potrebno pričvrstite i kablove kako bi ostali na svom mestu do pokrivanja malterom.


postavljanje elektro instalacije

Ovako izgleda pričvršćena dozna i kabl. Ovaj tekst je edukativnog karaktera i ne predlažemo bilo kome da postavlja elektro instalaciju ko nije ovlašćen i stručan za to. Na stranicama sajta gradimo možete se upoznati sa sigurnosnim merama.

Related articles