Postavljanje laminata

11/11/2018 Procedure 18225 Views
Uz ovo uputstvo, malo alata i vremena, vrlo lako možete po sistemu „uradi sam“ da postavite laminatni pod u svom stanu ili kući.

Generalno laminat nije preterano zahtevna podna obloga i lako se postavlja po sistemu „uradi sam“. Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.


Potreban alat: skalpel, plastični odbojnici, gumeni čekić, vinkla, ubodna testera, metar, klešta

Potreban materijal: laminat, parna brana, selotejp


Upozorenje na uznemirujuć sadržaj

Pojedine fotografije u ovom postu  imaju sadržaj koji može biti uznemirujuć za neke senzibilne osobe. Uznemirujući detalji na pojedinim slikama su prikazani u cilju podizanja svesti o bezbednosti na radu.


čišćenje prostorije

Na samom početku očistite površinu na koju ćete postaviti laminat.


laminat

Kada donesete laminat u kuću ili stan on nije spreman odmah za postavljanje. Neophodno je da laminat odložite u prostoriju u kojoj ga nameravate postaviti na otprilike dan-dva. Za to vreme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi. To je bitno, naročito zimi, da bi se laminat prilagodio sobnim uslovima (temperatura, vlaga i sl).


parna brana za laminat

Ukoliko laminat postavljate preko betonske podloge ili cementne košuljice obavezno je postavljanje parne brane. Parna brana, najčešće predstavlja polietilensu foliju debljine 0.2 mm. Polaže se sa preklopom od 20 do 30 cm. Zadatak joj je da spreči prodor vlage iz donjih grejanih prostojija i zaštiti laminat od građevinske vlage iz cementne košuljice. Ukoliko laminat postavljate preko stare drvene podloge ili pločica parna brana se ne postavlja.


parna brana za laminat

Pored parne brane ispod laminata neophodno je postaviti foliju za prigušenje udarne buke. Istovremeno ta folija služi za poravnavanje manjih kvržica i na taj način obezbeđuje bolju podlogu za laminat. Ona se postavlja bez preklapanja.


podloga za laminat

Na našem tržištu moguće je naći zamenu za ovu foliju. Radi se tankim pločama, nešto debljim nego folija, a koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite podlogu za laminat u vidu ploča predlažemo da investirate u ovakvo rešenje.


slaganje podloge za laminat

Table koje stvaraju stabilnu i ravnu podlogu za laminat se samo poređaju po podu


spoj podloge za laminat

I međusobno spoje, odnosno zalepe samolepljivom trakom


sečenje podloge za laminat skalpelom

Ploče se vrlo lako seku skalpelom ili nekim oštrijim nožem


slaganje podloge za laminat

Na krajevima prostorije ploče ukrojite tako da cela površina poda bude jednako pokrivena


postavljanje prve daske laminata

Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema izvoru svetlosti. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno. Na ovaj način svetlost pada uzdužno na laminat i na taj način se sakrivaju sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata. Idealna temperatura za postavljanje laminata je 18 stepeni celzijusa.


diletacioni razmak između zida i laminata

Obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je, uz zid, obezbediti diletacioni prostor tako što ćete na to mesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 10 cm.


diletacioni razmak između zida i laminata

Ukoliko nemate ovakvo pomagalo možete sami napraviti odbojnike tako što ćete neku štaflicu iseći na parčiće širine desetak cm.


postavljanje laminata

Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cevi grejanja i ostale fiksne predmete u sobi.


spajanje laminata

Samo međusobno spajanje laminata zavisi od sistema koji je proizvođač primenio. Obično se prisloni ploča laminata na drugu


spajanje laminata

Pribiju jedna uz drugu tako da pero lepo legne u utor držeći ga pod određenim uglom jedno u odnosu na drugo.


obezbeđivanje spoja laminata čekićem

Neki proizvođači u svom uputstvu naglašavaju da se sastavi moraju nakucati da bi…


spoj laminata

Dobili dobar spoj


spajanje laminata

Nekada može da se desi da spoj neće dobro da „uklopi“. Bočno pomeranje ploče laminata omogućava lakše uleganje pera u utor. To nikako ne smete da radite udaranjem čekićem direktno u laminat jer ćete ga tako oštetiti. Na tržištu postoji poseban alat za ovu svrhu.


skica postavljanja laminata

Kada se dođe do kraja reda laminatna ploča će se morati skraćivati da bi se uklopila u raspoloživi prostor. To se radi tako što se ploča okrene za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Obeleži se kao što je prikazano na slici i odseče po ucrtanoj liniji.


skica postavljanja laminata

Komad koji ste isekli postavljate na planirano mesto a sa drugim komadom započinjete novi red. Pri tome oba komada rotirate za 180 stepeni tako da ivice reza koji ste napravili budu uz zid. Naravno, prvi red, započinjete celom pločom a drugi polovinom ploče. Na pomenuti način ćete obezbediti da na celoj površini poda ujednačen razmak čeonih ivica u susednim redovima ali takođe imaćete mnogo više otpada laminata koji nećete nigde moći da iskoristite i na taj način nepotrebno poskupeti popločavanje poda.


obeležavanje mesta za sečenje laminata uz pomoć vinkle

Kada obeležavate laminat za sečenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive.


sečenje laminata ubodnom testerom

Takođe, kada sečete, laminat okrenite s dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju.


sečenje laminata posebnim alatom

Na tržištu se može pronaći specijalizovani alat za sečenje laminata, međutim čak i profesionalci koriste ubodne testere i slične alate tako da ako ste amater nema nikakvog razloga da trošite novac na alat koji neće dovoljno biti iskorišćen.


povreda ubodnom testerom

Uvek kada se radi sa oštrim alatom treba biti koncentrisan i naročito pažljiv jer katkad povrede mogu biti izuzetno teške.


postavljen prvi red laminata

Ako ste sve do sada uradili dobro ispred sebe imate jedan gotov red, sve dalje je lakše od ovoga


slaganje laminata

Nastavljate da slažete ostale redove tako što naslonite ploču laminata u utor pod određenim uglom…


slaganje laminata

I spustite je na pod čime se ona pričvrsti za susednu ploču laminata. Sam postupak spajanja ploča laminata zavisi od proizvođača kod koga ste kupili laminat. Zbog toga je obavezno pročitati uputstvo za postavljanje laminata koje je proizvođač priložio.


skica slaganja laminata

Još o jednoj stvari treba da vodite računa. Naime, najmanji komad ploče na krajevima redova ne sme biti kraći od 20 cm.


skica slaganja laminata

Takođe, razmak čeonih ivica u susednim redovima ne sme biti manji od 40 cm. Ovo je bitno zbog stabilnosti plivajućeg poda ali i zbog estetskih razloga.


lajsna za diletacioni otvor kod laminata

Pored ovoga treba voditi računa o dužini poda. Ako je pod u bilo kom smeru duži od 8 m, obavezna je primena diletacionog profila.


merenje rastojanja od poda do prve šarke na vratima

Kada postavite laminat može da vam se desiti da se vrata više ne mogu zatvoriti jer laminat ima svoju debljinu i sada se donja ivica vrata naslanja na njega. U tom slučaju morate da skratite vrata, ali koliko? Najpre izmerite dužinu od gornje ivice laminata do šarke na dovratku kako je prikazano na slici.


merenje dužine od prve šarke na vratima do ivice vrata

Potom tu dužinu prenesite na vrata od donje šarke prema donjoj ivici vrata, kao na slici. Višak odsecite.


pravljenje podloške od žice

Često ćete konstatovati da vrata treba da skratite za nekoliko milimetara, to naravno nećete raditi. Uzećete podlošku ili od eksera napraviti kružni oblik, kao na slici i…


Podloška na šarki od vrata

Postaviti ga na svaku šarku dovratka. Zatim na to vrata. Podloška omogućava da se vrata podignu za malo što rešava problem grebanja vrata o laminat.


postavljanje lajsne za laminat

Na kraju sledi postavljanje lajsni. One imaju samo estetsku ulogu, naime one služe da pokriju diletacioni razmak između laminata i zida. One se kupuju na istom mestu gde i laminat kako bi bile istog dezena. Takođe u zavisnosti od proizvođača način njihovog fiksiranja je različit i detaljno je objašnjen u uputstvu koje je proizvođač priložio. Ono što je zajedničko i vrlo važno, lajsne se UVEK pričvršćuju na zid, a nikada za sam laminat. Time se osigurava slobodno širenje i utezanje podne obloge ispod lajsne.


Naravno,lajsnu na zid moguće je učvrstiti na više načina. Ukoliko ne želite da bušite nove pločice, lajsnu zalepite silikonom.

Naravno,lajsnu na zid moguće je učvrstiti na više načina. Ukoliko ne želite da bušite nove pločice, lajsnu zalepite silikonom.

Related articles