Postavljanje ogledala

14/01/2020 Procedure 10793 Views

U slučaju kada ste za kupatilo kupili ogledalo bez rama potrebno ga je na neki način pričvrstiti na zid. Postavljanje ogledala može biti izazov, s obzirom na to da ogledalo na sebi nema nikakvih mesta za kačenje neki se odlučuju da kod stakloresca izbuše rupe u samom ogledalu i zakače ga šrafovima za zid.


Potreban alat: Bušilicačekić, pištolj za silikon, burgije

Potreban materijal: tiplovi, kuke, aluminijumska lajsna, silikon


zid sa keramičkim pločicama

U ovom slučaju prikazaćemo drugačiji način za postavljanje ogledala, bez bušenja, gde će nam najviše pomoći silikon. Za početak metrom odredite mesto i visinu na kojoj će stajati ogledalo.


nanošenje silikona na ogledalo

Sada je potrebno na ogledalo zalepiti aluminijumsku lajsnu. To je najbolje učiniti silikonom. Dakle na gornjem delu ogledala, 10 do 20cm ispod gornje ivice, nanesite traku silikona. Nije potrebno da silikon nanosite od ivice do ivice već počnite i završite oko 5 cm uvučeno kako se silikon i aluminijumska lajsna ne bi videli sa strane, kada ogledalo bude montirano.


silikon sa pištoljem

Radi lakšeg nanošenja silikona koristite pištolj za silikon.


silikon za ogledala

Ne može se bilo koji silikon koristiti na ogledalu. Potrebno je da kupite specijalni silikon za ogledala koji je neutralan. U suprotnom oštetićete ogledalo (nagriza ogledalo). Zato se dobro raspitajte i proverite na ambalaži da li je silikon koji planirate da upotrebite odgovarajući.


lepljenje aluminijumskog profila na ogledalo

Kada ste naneli silikon zalepite na njega lajsnu. Lajsna ne bi trebalo mnogo da odbija ogledalo od zida, ali mora da bude dovoljno široka…


zalepljen aluminijumski profil na ogledalo

… da se na njoj izbuše rupe pomoću kojih će se lajsna zakačiti na kuke u zidu. Širina lajsne na slici je oko 10mm. Sada je potrebno da ostavite da se silikon osuši i da se lajsna dobro zalepi na ogledalo, a za to je potrebno 24 časa.


postavljanje tipla u zid

Dok se silikon suši, isplanirajte i obeležite gde je potrebno postaviti kuke. Izbušite rupe i u njih ukucajte tiplove


postavljanje kuke u tipl

i zašrafite kuke koje će držati ogledalo.


tiplovi u zidu

Po završenom poslu kuke izgledaju ovako. Važno je da zamišljena linija koja ih spaja bude vodoravna kako ogledalo ne bi bilo koso kada ga postavite. Ovo možete proveriti libelom.


postavljanje ogledala na zid

Po isteku 24 časa od lepljenja lajsne proverite da li se silikon osušio i da li se lajsna dobro zalepila tako da može držati težinu ogledala. Ako jeste, postavite ogledalo na kuke.


ogledalo na zidu

Postavljeno ogledalo. Napomena: Na ovaj način je moguće kačiti samo laka ogledala dimenzija približno 40 cm x 60 cm. Za veća, deblja, a samim tim i teža ogledala potrebno je proveriti da li pojedini elementi preko kojih se vrši kačenje (silikon, lajsan, kuke, poroznost zida, tiplovi…) mogu da izdrže njegovu težinu.  Na sajtu blog o popravci možete naći još neke informacije o mestima za postavljanje ogledala kao i još nekim načinima za postavljane ogledala

Related articles