Postavljanje ukrasnih lajsni

14/01/2020 Procedure 40662 Views

Ukrasne lajsne za zidove i plafone kao i drugi ukrasni elementi mogu da naprave značajnu razliku i ulepšaju životni prostor, odnosno naglase pojedine elemente kao što su delovi prostorije, slike police i slično. Kombinacijom boja i oblika, mogućnosti za različita rešenja su praktično neograničene. Zbog toga što su se ranije ovi elementi pravili od gipsa ovo se zovu još i gipsani radovi. Međutim, danas se po pravilu koriste lajsne i ostali elementi izrađeni od stiropora. Ovo je velika prednost jer se izuzetno lako oblikuju, skraćuju i postavljaju. U našoj foto priči prikazaćemo kako se vrši postavljanje ukrasnih lajsni od stiropora.


Potreban alat: četka, skalpel

Potreban materijal: lepak


farbanje ukrasne lajsne od stiropora

Nakon odabira i nabavki odgovarajućih lajsni, a pre nego što počnemo postavljanje ukrasnih lajsni od stiropora, potrebno ih je ofarbati u odgovarajuću boju. S obzirom na to da lajsna već dolazi u beloj boji mnogi imaju dilemu da li je neophodno ponovo ih farbati u belu boju ili ne. Preporučujemo da se lajsne svakako ofarbaju jer, u suprotnom, vremenom požute. Lajsne se mogu ofarbati i nakon ugradnje. Zbog toga sami izaberite da li vam je lakše da ugradite već ofarbane lajsne ili vam je lakše da ih ofarbate nakon ugradnje. Lajsnu ofarbajte istom vrstom boje kojom ste farbali i zid.


lepak za stiropor

Lepljenje. Generalno, lajsne su veoma lake i što se tiče njihove težine moguće ih je lepiti bilo kojim lepkom. Međutim, neki lepkovi mogu, da ih nagrizu jer su od stiropora. Zbog toga, mi smo koristili akrilnu smesu za zaptivanje ili akrilni kit kako se još naziva. Ne nagriza stiropor i lepo se vezuje za zidove i plafon.


nanošenje lepka na ukrasnu lajsnu od stiropora

Nanesite jako tanak sloj lepka na obe strane lajsne (stranu koja treba da se zalepi za zid i stranu koja treba da se zalepi na plafon). U slučaju da nanesete deblji sloj, lepak će izlaziti is spoja zid-lajsna pa ćete imati dosta posla oko uklanjanja viška lepka. Zbog toga smo mi lepak nanosili rukom u veoma tankom ujednačenom sloju.


lepljenje ukranih lajsni od stiropora

Nakon nanošenja lepka odaberite ugao odakle ćete početi da lepite i lajsnu jednostavno pritisnite uz zid i plafon i celom njenom dužinom kako bi se dobro zalepila.


postavljanje ukrasnih lajsni

Lajsne se kupuju najčešće u dužini od 2m. Zbog toga vam jedna lajsna uglavnom neće biti dovoljna za celu ivicu zida već ćete morati da nastavljate.


sečenje ukrasne lajsne od stiropora skalpelom

Pri radu, javiće vam se potreba da neku od lajsni pre ugradnje skratite. Skraćivanje stiropornih lajsni je izuzetno jednostavno i obavlja se skalpelom. Treba da bude oštar kako ne bi iskrzao ivice. Kao i kod bilo kojih lajsni pojaviće Vam se potreba za gerovanjem, odnosno sečenje krajeva lajsni pod određenim uglom, najčešće 45 stepeni, kao bi se lepo uklopile u ćoškovima. Najelegantnije ćete to izvesti ako koristite kalup za gerovanje.


lapljenje ukrasnih lajsni

Kada ste lajsnu skratili na potrebnu meru nastavite lepljenje od mesta do kog ste stigli. Pri uklapanju lajsni može da Vam se desi da se spojevi ne priljubljuju idealno. Bez brige prorez, odnosno prostor između dve lajsne popunite akrilnim kitom. Nakon sušenja, neće se videti razlike.


postavljene ukrasnih lajsni

Izgled postavljene lajsne. Poštujući ovaj proces postavljanje ukrasnih lajsni od stiropora će biti pravo zadovoljstvo. Na sajtu bojeonline smo našli interesantan tekst od samim lajsnama od stiropora, lepkovima i nekim trikovima u vezi farbanja lajsni

Related articles