Povezivanje knjige – 3. deo – Pravljenje knjiškog bloka

19/09/2018 Procedure , Projekti 6346 Views
U trećem delu povezivanja knjige koji nosi naziv pravljenje knjiškog bloka je objašnjeno kako se pravi osnovni deo knjige – knjiški blok.

Nakon što ste prošli kroz faze pripreme i šivenje knjige predstoji Vam faza pravljenja knjiškog bloka.


Potreban alat: Četkica, presa za knjigu, makaze, lenjir, skalpel

Potreban materijal: Lepak za drvo, tul platno, šmirgl papir


Knjiški blok

Knjiški blok se sastoji od više knjiških tabaka koji su međusobno ušiveni i slepljeni. Na početku i na kraju knjiškog bloka nalazi prednji i zadnji forzec. Ali da krenemo redom.


nanošenje lepka na knjiški blok

U presu, koju ste već koristili na početku foto priče o povezivanju knjige, stegnite ušivene knjiške tabake. Zatim sa pljosnatom četkom nanesite lepak, ali tako da popuni sve prostore između knjiških tabaka. Prilikom nanošenja lepka četkicom utapkajte lepak između tabaka.


knjigovezački lepak

Profesionalni knjigovesci koriste posebne grafičke lepkove. To su lepkovi izrađeni na bazi polivinilacetatne disperzije (PVA). Ove lepkove odlikuje brzo sušenje, dugotrajnost transparentnost  i nakon sušenja zadržavaju fleksibilnost.  Za Uradi Sam varijantu može da posluži i običan beli lepak za drvo. U krajnjoj liniji i papir je napravljen od drvenih vlakana.


sečenje trake za obeležavanje stranica

Sledeći korak nije obavezan ali doprinosi funkcionalnosti knjige. Svaka ozbiljna knjiga ima traku za obeležavanja pa i ova. U tom smislu može da posluži bilo koja pamučna ili  svilena, tanka traka ali takođe, traku možete odseći i iz nekog, već ispisanog rokovnika.


nanošenje lepka na knjiški blok

Kada se prethodni sloj lepka potpuno osušio može se pristupiti lepljenju trake za obeležavanje. Nekoliko cm od gornje ivice knjige na hrbatu (tako se zove deo knjige na kome su stranice sastavljene) premažite lepkom


lepljenje trake za obeležavanje stranica

I na to mesto zalepite traku.


pravljenje forzeca za knjigu

Sledeće što treba da napravite je forzec. Forzec ili predlist je, praktično, unutrašnja strana korica i, uglavnom se izrađuje od papira manje gramature. Forzec se, delom lepi sa unutrašnje strane korica, a drugim delom za prvu stranu knjiškog bloka. Na ovaj način se povezuju blok i korice.


merenje knjiškog bloka

Forzec je ustvari još jedna dvolisnica visine identične visini knjiškog bloka…


merenje knjiškog bloka

… a širina mu je jednaka dvema širinama knjiškog bloka. Kada isečete papir ovih dimenzija savijte ga na pola i dobili ste forzec.


nanošenje lepka na knjiški blok

Njega ćete nalepiti na prednju i zadnju stranu knjiškog bloka na sledeći način. Prislonite papir na knjiški blok 1cm od ivice hrbata, rikne ili povežnjaka, kako se još naziva. Ovu traku širine 1cm premažite lepkom…


lepljenje forzeca na knjiški blok

A zatim nalepite forzec. Uradite ovo sa obe strane knjiškog bloka.


knjiški blok

I na taj način ste dobili prednji i zadnji forzec. Zadnji forzec se još naziva i najzac. Ukoliko se predviđa često otvaranje i zatvaranje knjige forzec je moguće dodatno ojačati na pregibu tzv. papirom za pojačanje. Predlistak se u knjigama obično oslikava raznim ilustracijama. U ovom slučaju ostaje beo.


ojačavanje knjiškog bloka

Kada se lepak potpuno osušio prelazi se na dodatno ojačanje knjiškog bloka. Za tu namenu potrebno je iseći komad papira čija je visina nešto manja od visine bloka. Širina treba da bude tolika da prelazi oko 2 cm preko ivice forzeca, kao na slici.


tul platno

Umesto ovog papira, knjigovesci koriste takozvano tul platno. Ovo platno se sastoji od reko isprepletanih niti. Ono se lepi na leđa, odnosno hrbat, knjige u cilju boljeg sjedinjavanja knjiškog bloka na hrbatu. Istovremeno ojačava vezu između knjiškog bloka i korica.


nanošenje lepka na knjiški blok

U našem slučaju za ovu namenu korišćen je identični papir kao i za izradu forzeca. Premažite ga lepkom i nalepite na hrbat, kao na slici.


sečenje ivice knjiškog bloka skalpelom

U ovoj fazi primetićete da ivice knjige nisu baš ravne. Njih ćete poravnati prevlačenjem skalpela uz lenjir više puta. Ovo ponovite sa sve tri strane knjige.


šmirglanje ivice knjiškog bloka

Rez koji ste dobili upotrebom skalpela nije baš najprecizniji. Ovaj posao u knjigovezačkom zanatu se radi sa posebnim sečivima. Nedostatke u ovom slučaju, možete da rešite upotrebom finog šmirgl papira.


knjiški blok

I time se faza pravljenja knjiškog bloka završava. Nakon ovoga sledi izrada korica i koričenje.

Related articles