Preparacija lesonita za slikanje

28/10/2018 Procedure 10445 Views
Lesonit je jako dobar materijal kao podloga za slikanje. Ipak, da bi ga sačuvali od vlage koja se nalazi u bojama moramo ga preparirati.

Lesonit je dobar materijal kao podloga za slikanje. Iako je prilično otporan na vodu ipak nije posve izdržljiv na vlagu koja postoji u bojama. Zbog toga ga treba pripremiti za slikanje, odnosno uraditi preparaciju lesonita za slikanje.


Potreban alat: četka

Potreban materijal: lesonit, platno, lepak za drvo


lesonit

Lesonit ploče su odlična podloga za slikanje. Nastaju tako što se drvni otpad kuva uz dodatak raznih aditiva i masa u kojoj su razdvojena drvna vlakna presuje stvarajući jedinstvenu ploču. Nekada su obavezno imale jednu glatku i jednu hrapavu stranu. Sada se izrađuju sa obe glatke strane. Mogu se naći čak i sa različitim dezenima na jednoj strani. Što se tiče slikanja mnogo su bolje od obične drvene podloge jer nisu toliko sklone krivljenju, ne reaguju na vlažnost, ne rasušuju se i tako dalje.  Da bi se na njima moglo lepo slikate moraju se pripremiti odnosno izvršiti preparaciju. Cilj ovoga je da se između lesonita i Vaših boja stvori vodonepropusni sloj koji će lesonit zaštititi od vlage iz boja a istovremeno stvoriti dobru površinu koja lepo prihvata boje. Da budemo potpuno jasni ovo nije preparacija za vrhunske slikare već Uradi Sam preparacija za Uradi Sam umetnike. Dakle, za ovaj projekat nam treba komad lesonita. Dimenzije uopšte nisu bitne. Debljina, ralativno nije bitna. Ona od 4 mm je zadovoljavajuća za neku normalnu veličinu slike. Ako slikate sliku velikog formata (metar x metar npr.) onda treba da birate deblji lesonit kako bi spračili iskrivljivanje.


lesonit i belo platno

Takođe, će Vam trebati platno. Ono mora da bude veće od komada lesonita za oko dva cm preko svake ivice kako bi se moglo presaviti preko ivica lesonita. Platno može biti bilo koje. Mi smo uzeli pamučnu tkaninu za posteljinu.


nanošenje lepka za drvo na lesonit

I sada dolazimo do preparacije. Postupak je, ustvari jako jednostavan. Jednu stranu lesonita, uz pomoć četke,  premažete lepkom za drvo. Obavezno koristite lepak za drvo koji je vodootporan. Ukoliko Vam se čini da je lepak suviše gust za razmazivanje možete ga pomešati sa malo vode.


lepljenje platna na lesonit

Nakon toga, stranu koju smo premazali lepkom, prekrijte platnom. Uz pomoć nekog ravnog kartona ili sl. pokretima od sredine ka krajevima,  istisnite sav vazduh između platna i lesonita tako da platno i lesonit ostvare kontakt na celoj površini. Ostavite ovo da se lepak potpuno osuši.


nanošenje lepka za drvo na platno

Kada se lepak osušio i platno potpuno zalepilo za lesonit, okrenite ga na drugu stranu i krajeve platna koji prelaze lesonit premažite lepkom za drvo i presavite preko lesonita.


zalepljeno platno na lesonitu

Otprilike to treba da izgleda ovako. Razlog zašto ovo nismo ogmah uradili je skupljanje platna usled sušenja. Naime, ako fiksiramo krajeve platna i onemogućimo mala pomeranja usled sušenja moglo bi da dođe do vitoperenja lesonita.


mešanje vode, akrilne boje za beton i lepak za drvo

Već nanošenjem vodootpornog lepka na površinu lesonita smo stvorili vodonepropusni sloj. Sledeći korak će će lesonitu dati dobru površinu za slikanje i ojačati ovaj vodonepropusni sloj. Sledeće što treba da uradimo je da platno premažemom akrilnom bojom za beton. Ova boja je prilično gusta i možete je razrediti sa malo vode. Toliko da može da se nanosi četkom. U ovu boju možete da dodate još lepka za drvo, ali nije obavezno. Umesto boje za beton možete koristii i običnu poludisperziju za unutrašnje zidove ali je onda obavezno dodavanje lepka za drvo čak u odnosu 1:1.


nanošenje akrilne boje za beton na lesonit

Sa akrilnom bojom za beton premažite platno koristeći dugačke pokrete preko celog platna od dole na gore. Nemojte nanositi farbu kratkim potezima gore-dole, nego prelazite četkom od ivice do ivice platna kako bi se boja što ravnomernije rasporedila. Boju razvucite u što tanji sloj.


preparacija lesonita za slikanje

Kada se taj sloj potpuno osuši nanesite drugi sloj tako što će smer farbanja biti pod pravim uglom u odnosu na pretnogni sloj. Dakle, zarotirajte lesonit za 90 stepeni i opet nanosite drugi sloj odozgo na dole isto dugačkim pokretima četke. Ostavite podlogu da se potpuno osuši, i to je to. Ukoliko niste zadovoljni možete da nanesete i treći sloj ili da izravnate površinu šmiglanjem koristeći šmirgl papir fine granulacije.


slikanje leptira

U farbu za beton možete da dodate bilo koju akrilnu boju i tako dobijete određenu podlogu. Mi smo u belu akrilnu boju za beton dodali malo plave i dobili nebo kao pozadinu. Kada se podloga dobro osušila možete da se prepustite slikanju. Možda je ova podloga za slikanje jeftina ali na njoj mogu da nastanu velika dela malih majstora.

Related articles