Presa za herbarijum

02/10/2018 Projekti , Za decu 8677 Views
Svako od nas je u osnovnoj školi je presovao biljke i pravio herbarijum. Evo kako možete po sistemu „uradi sam“ da napravite presu za herbarijumske biljke.

Svako od nas je u osnovnoj školi presovao biljke i pravio herbarijum. Sam proces je interesantan ali ako presovanje biljke nije dobro urađeno može da se pojavi problem kada dođe vreme za ocenjivanje. Međutim, ukoliko posedujete presu za herbarijum i sledite nekoliko naših saveta, petica je zagarantovana.


Potreban alat: Bušilica

Potreban materijal: Ploče iverice, navojna šipka, podloške, matice.


komadi iverice

Kako napraviti presu za herbarijum? Vrlo jednostavno, po sistemu „uradi sam“ neće vam trebati više od 15-20 minuta da započnete proces stvaranja herbarijuma. Najpre, odredite  dimenzije prese i koliko će nivoa da ima (koliko će se biljaka istovremeno moći presovati). U našem slučaju radi se o malim dimenzijama biljaka koje će se presovati, tako da su iskorišćene uzorak pločice iverice. Kada ih poređate kao na slici obeležite im bar dve stranice.


dva bloka iverice

Oznake će biti korisne kod kasnijeg slaganja pločica.


bušenje iverice

Zatim bušilicom  probušite dve rupe u nasuprotnim ćoškovima na svakoj pločici. Rupe moraju biti tačno jedna iznad druge. Najbolje je ispod pločice koja se buši postaviti sledeću. Kada se probuši prva pločica na drugoj će burgija označiti mesto na kojem se buši sledeća rupa i tako redom. Ovako ćete obezbediti da sve rupe budu u liniji.


navojna šipka

Sledeće što treba da se obezbedi je nekakav dugačak mašinski šraf ili navojna šipka, kao u našem slučaju. Navojnu šipku, bonsekom skratiti na potrebnu dužinu, što će zavisiti od broja ploča koje su izdvojene za presu.


navojna šipka, podloške i matice

Kada je to spremno na svaku navojnu šipku postavite po jednu maticu i podlošku na kraju.


novinski papir

Pre nego što započnete slaganje biljaka za herbarijum u presu isecite veći broj novinskih papira istih dimenzija kao što su ploče iverice.


listovi biljke

Kao i biljke koje nameravate da ispresujete za herbarijum


iverica i navojne šipke

Spremljene navojne šipke provucite kroz, prethodno izbušene, rupe na ploči iverice.


stavljanje novinskog papira u presu za herbarijum

Biljke se, obično pri presovanju, stavljaju u upijač hartiju ali u našem slučaju poslužiće nekoliko listova novinskog papira koji ste prethodno isekli.


stavljanje biljke u presu za herbarijum

Na nekoliko listova novinskog papira postavite biljku. Listove ispravite i rasporediti tako da se ne pokrivaju međusobno.


stavljanje papira u presu za herbarijum

Preko nje postaviti još nekoliko listova novinskog papira


sklapanje prese za herbarijum

I na kraju preko svega drugu pločicu univera. Na to se postavlja opet papir, biljka, papir pa novi komad iverice i tako sve do kraja.


sklapanje prese za herbarijum

Iza poslednje ploče iverice se na navojne šipke postavlja podloška…


sklapanje prese za herbarijum

Zatim matice koje će stegnuti presu.


presovanje biljaka u presi za herbarijum

Sveže biljke u početku ne stezati previše jer će se biljke preterano spljoštiti, odnosno deblji delovi biljke će se raspuknuti. Prilikom menjaja papira postepeno se dotežu matice. Na ovaj način će biljke za herbarijum postajati sve tanje kako voda iz njih bude izlazila, odnosno upijala u novinski papir.


ispresovana biljka
Right Side Co

Prvu promenu papira izvršite najkasnije za 24 časa. Tom prilikom se mogu ispraviti propusti prilikom presovanja biljaka za herbarijum (ispraviti listove i razdvojiti ih, namestiti cvetove i slično).  Ako se papir ne menja redovno i na vreme, biljke za herbarijum potamne i mogu da se uplesnjive, a u ekstremnim slučajevima počinju i da trunu. Takav materijal ne može poslužiti za  zbirku.

ntent


ispresovana biljka

Manje biljke su suve posle 3 – 4 menjanja papira. Krupnijim  (debljim) biljkama je neophodno više vremena. Potpuno suva biljka za herbarijum je krta, ne savija se i lako se lomi.


stavljanje ispresovanih biljaka u herbarijum

Osušene biljke lepe se na herbarski papir. Taj papir je čvrst (polukarton, hamer papir i slično) da bi se izbeglo savijanje. Usled savijanja osušena biljka, koja je nalepljena na njega mogla bi da se slomi. Biljke za herbarijum se lepe na herbarski list pomoću samolepljivih papirnih traka širine 3-5 mm. Selotejp izbegavati jer se vremenom osuši i otpadne.


ispresovana biljka u herbarijumu

Lepljenje biljaka za herbarijum se vrši preko stabljika, nikako preko cveta ili lista.


ispresovana biljka u herbarijumu

Svaki herbarski list u herbarijumu mora da ima neophodne podatke u donjem desnom uglu, kao što su:

Familija

Narodni naziv biljke

Latinski naziv biljke

Stanište

Datum

Sakupljač

Related articles