Priprema za farbanje stolarije

22/06/2018 Procedure 13514 Views
Priprema podloge za farbanje stolarije je više od pola posla. Od nje će zavisiti izgled, kvalitet i dugotrajnost zaštite drveta. Evo kako da to pravilno uradite.

Pre nego što krenete u farbanje stolarije dobro razmislite. Ovaj proces nije ni lagan ni brz. Ukoliko ste ipak odlučili da ne zovete majstora nego želite da se pohvalite kako je to Vaših ruku delo, onda idemo polako.


Potreban alat: Fen sa vrućim vazduhom, špahtla, vibraciona brusilica, šmirgl papir

Potreban materijal:  drvena piljevina, lepak za drvo


skidanje stare farbe uz pomoć fena i špahtle

Priprema podloge za farbanje stolarije je više od pola posla. Od nje će zavisiti izgled, kvalitet i dugotrajnost zaštite drveta. Pre početka rada dobro pregledajte stolariju. Ako je stolarija prefarbavana više puta ili je ispucala na nekim mestima mora se skinuti do drveta. Ako je farba ispucala samo na nekim mestima ta mesta se gule. Na mestima gde farba čvrsto stoji, potrebno ju je samo obrusiti  (matirati) finim šmirgl papirom kako bi se novi sloj boje bolje „uhvatio“.


guljenje stare farbe uz pomoć fena i špahtle

Na mestima gde je neophodno skidanje stare farbe to je moguće učiniti na nekoliko načina. Nekada se koristio plamenik kojim se stara farba spaljivala a zatim odstranjivala špahtlom. Ovaj način je zahtevao rad na otvorenom jer se pri tom procesu stvarao dim i neugodan miris, plus postojala je direktna opasnost od požara. Sada se koristi fen sa vrućim vazduhom koji efikasno skida staru boju. Postoji i treći način koji podrazumeva korišćenje himijskih sredstava koja razgrađuju farbu i omogućavaju njeno lako skidanje. Ova metoda se ne preporučuje zbog količine sredstva koje treba utrošiti i njegove visoke cene. Pored toga ove hemikalije mogu da se koriste samo na otvorenom ili u dobro provetrenoj prostoriji zbog svojih otrovnih isparenja. Na kraju drvo tretirano ovim hemikalijama je potrebno oprati nitro razređivačem i ostaviti 2-3 dana da se izvetri. U suprotnom organska otapala koja se nalaze u drvetu mogu da odlepe i novi sloj farbe.


guljenje stare farbe uz pomoć fena i špahtle

Korišćenjem fena sa vrelim vazduhom farba se izlaže temperaturi usled čega omekšava i počinje da se skuplja. Usled toga procesa ona se sama odlepljuje od podloge i lako se skida špahtlom. Korišćenje fena ne stvara dim niti neugodne mirise tako da se bez problema može koristiti u zatvorenim prostorijama. Sam proces je jednostavan. Fenom se zagreva površina farbe ispred špahtle kojom se polako odstranjuje stara farba. Ukoliko postoji više slojeva farbe u nekim situacijama nećete uspeti da ih sve skinete u jednom prolazu. Dovoljno je ovaj proces ponoviti i skinućete svu farbu do drveta. Kod korišćenja fena treba voditi računa o još jednoj stvari. Nikada ne treba vruć vazduh usmeravati prema staklu jer će ono pući usled velike promene temperature. Pored toga treba voditi računa da fen izduvava vazduh koji ima oko 500 stepeni i treba paziti da se drvo ne pregreje usled čega će da ispuca.


drvena vrata sa kojih je skinuta stara farba

U nekim projektima može da se pojave pukotine ili razmaci koje želite da zatvorite. Ukoliko su ti prostoji mali možete to da popunite u procesu gitovanja, međutim ukoliko su oni veći ili se radi o spoljašnjoj stolariji gde se izbegava gitovanje morate potražiti drugo rešenje.


drvena piljevina

Evo jednog elegantnog rešenja. Svaki Uradi Sam majstor negde u svom alatu ima i malo drvene piljevine. Kada brusite drvo dobro je sačuvati nešto drvene piljevine za ovakve situacije.


popunjavanje šupljina između dasaka piljevinom i lepkom za drvo

Drvenu piljevinu treba pomešati sa lepkom za drvo tako da se dobije elastična masa pogodna za popunjavanje rupa. Običnom špahtlom nagurajte piljevinu i lepak u pukotine i zagladite koliko možete. U sledećem koraku kada budete šmirglali površinu potpuno ćete izravnati ove „zakrpe“. Ispunu čini uglavnom drvo tako da će se istovetno ponašati pri promeni temperature kao i okolno drvo što neće dovesti do pucanja boje.


šmirglanje stolarije

I na kraju šmirglanje. Ovo je bitan deo zbog toga što njime odstranjujete ostatke farbe i izravnavate podlogu. Za ovo brušenje koristite šmirgl papir granulacije 80. Brušenje izvodite duž godova, odnosno linije drventa, nikako popreko. Bruženje možete obaviti i ručno tako što ćete parče letvice obmotati šmirgl papirom. Letvica će omogućiti lakše držanje šmirgl papira a i ravnije šmirglanje. Odmah treba naglasiti da je ovo mukotrpan posao i da je bolje da nabavite neku od vibracionih mašina za šmirglanje. Naročito su pogodne trouglaste, kao na slici, jer omogućavaju šmirglanje ćoškova i nepristupačnih mesta. Kada dobro sve obrusite i odstranite u potpunosti staru farbu spremni ste za sledeći korak a to je gitovanje drvene stolarije.

Related articles