Priručna petrolejska lampa

26/09/2018 Projekti 6736 Views
Ako ste u prirodi ili samo želite da napravite romantičnu atmosferu vrlo lako možete da napravite priručnu petrolejsku lampu.

Ako ste u prirodi ili samo želite da napravite romantičnu atmosferu vrlo lako možete da napravite priručnu petrolejsku lampu.


Potreban alat: Makaze, nož

Potreban materijal: mala flaša, zavoj, petrolej za osvetljenje


staklena flašica i zavoj

Od materijala potrebno je da imate staklenu flašicu sa čepom i parče pamučne krpe ili pamučni zavoj, kao u našem slučaju.


zavoj i staklena flašica

Pamučni zavoj se može iskoristiti za pravljenje fitilja ove male lampe. Potrebno je odseći komad zavoja u dužini 2-3 visine flašice.


motanje zavoja

Sada zavoj treba iseći, po dužini na tri dela. To ćete najlakše učiniti ako urolate zavoj..


sečenje zavoja

A onda makazama presečete rolnu zavoja. Ovu tehniku smo koristili i u jednoj drugoj foto-priči pod nazivom komarnik ili mreža protiv komaraca. Obično je teško makazama iseći materijale slične tekstilu uzduž a da rez bude paralelan. Na ovaj način rešavate taj problem.


pravljenje fitilja od zavoja

Krajeve dobijenih traka međusobno zavežite u čvor. Sada samo treba da ispletete pletenicu od ovih pamučnih traka. Za one koji ne znaju kako da to urade, sledi uputstvo.


pravljenje fitilja od zavoja

Proces pletenja pletenice se svodi da se jedna traka postavi između ostale dve i tako naizmenično do kraja. Na slici su trake označene brojevima od 1 do 3. U prvom koraku traka sa brojem 1 se postavi između traka 2 i 3.


pravljenje fitilja od zavoja

U drugom koraku traka obeležena sa brojem 3 se postavlja između traka sa brojevima 2 i 1


pravljenje fitilja od zavoja

Sada traku broj 2 stavite između traka obeleženih brojevima 3 i 1. Otprilike, pravilo je da traku stavite između dve trake koje su prethodno ukrštena.


pravljenje fitilja od zavoja

I ove korake ponavljate do kraja.


fitilj od zavoja

Fitilj će biti nošto kraći u odnosu na prvobitnu dužinu traka od platna.


dve čaše i flašica

Sada ste spremni za pravljenje priručne petrolejske lampe. Ukoliko je sadržaj flašice neko jako alkoholno piće može da posluži kao pogonsko gorivo. Ipak, ovo je petrolejska lampa a i alkohol je šteta sagorevati kada se može korisnije iskoristiti. Dakle, sipajte to pićence u čaše…


odstranjivanje dihtunga sa čepa

A zatim iz čepa izvadite kružić koji služi da dihtuje. Ovo je bitno da uradite jer bi ovaj materijal počeo da gori i dimi prilikom gorenja lampe.


bušenje čepa nožem

Sledeće što treba da uradite je da napravite otvor u centru čepa kroz koji ćete provući filter. To ćete najlakše uraditi nožem praveći dva reza u obliku krsta.


probušen čep

Stranice „krsta“ izbacite prema napolje kako bi lakše provukli fitilj.


natapanje fitilja u petroleju

Pre nego što provučete fitilj, natopite ga petroleumom za osvetljenje.


provlačenje fitilja kroz rupu na čepu

Kada provučete fitilj, pomoću noža ponovo vratite stranice „krsta“ kako bi se fitilj fiksirao.


priručna petrolejska lampa

I to je to. Opustite se pijuckajući piće sa početka priče uz romantični odsjaj koji dopire od priručne petrolejske lampe.

Related articles