Privezak od gipsa

01/05/2018 Projekti 5478 Views
Uvek je lepo posedovati komad nakita. Ukoliko ga sami napravite, zadovoljstvo je duplo veće. Eko kako da sami  sebi, ili voljenoj osobi, napravite nešto lepo.

Pravljenje nakita je uvek zabavno, a na kraju imate novi komad nakita. Ukrasi se mogu praviti od najrazličitijih materijala, pa i od građevinskog materijala kao što je gips.


Potreban alat: bušilica, pljosnata četka

Potreban materijal: Čep od dezodoransa, wd 40, gips, šmirgl papir, akrilna podloga i boja


dva čepa od dezodoransa

Za izradu priveska od gipsa biće Vam potreban neki šablon ili kalup. To može biti bilo koji predmet koji će definisati oblik i veličinu priveska. U našem slučaju je korišćen zatvarač boce dezodoransa.


Nanošenje WD-40 na unutrašnjost plastičnog čepa

Zatim kalup treba pripremiti. Unutrašnje površine treba premazati nekim lubrikantom kako se gips ne bi zalepio za ivice kalupa. Mi smo koristili WD-40 sprej ali može da posluži i obično jestivo ulje, brašno, puder i sl.


mešanje gipsa sa vodom

Nakon toga pripremite smesu gipsa i vode takve gustine da se može uliti u kalup. Kada se radi sa gipsom uvek se on sipa u vodu a ne obrnuto.


izliven gips u plastične čepove

Zatim naspite tečni gips u kalupe. U ovoj fazi gledajte da sipate toliko gipsa da privezak bude malo deblji nego što će biti debljina gotovog priveska. Kada ste to uradili lupkajte kalup o neku tvrdu površinu ili još bolje da ga stavite na neku vibrirajuću površinu, kako bi što više balončića izašlo iz gipsa. Zarobljenji vazduh u gipsu, posle stvrdnjavanja, će ostaviti niz malih rupica u medaljonu a i postojanje šupljina smanjuje čvrstoću priveska.


Privezak od gipsa

Posle desetak minuta, zavisno od temperature i vlage, može se izvaditi privezak iz kalupa. Još uvek je vlažan i lako se lomi. Pažljivo ga ostavite na toplo mesto da se završi proces sušenja.


šmirglanje priveska od gipsa

Posle sušenja potrebno je izbrusiti ravnu površinu medaljona i ujedno ga šmirglanjem dovesti na željenu debljinu.


privezak od gipsa

Posle šmirglanja dobijate lepu ravnu i glatku površinu medaljona.


bušenje priveska od gipsa

Sledeće što treba da uradite je da probušite rupu u medaljonu kroz koju ćete provući kožnu traku ili lančić. Rupu izbušite burgijom prečnika 4mm.


rupa u privesku od gipsa

Ovo se može uraditi i u fazi izlevanja priveska tako što bi se postavila čačkalica na mesto gde treba da bude rupa. Nakon stvrdnjavanja čačkalica se izvadi i na njenom mestu ostaje rupa.


šmirglanje priveska od gipsa

Na kraju treba ispolirati sve površine gipsanog priveska sa finom, vodenom šmirgl papirom granulacije 1000 – 2000.


dva priveska od gipsa

Poliranjem se odstranjuju sve sitne nepravilnosti na površini priveska od gipsa. Ukoliko se privezak samo farba ovaj korak je obavezan ukoliko se privezak ukrašava nekom od tehnika koja će prekriti površinu priveska onda nije obavezno polirati površinu.


nanošenje akrilne podloge na privezak od gipsa

Kako je gips porozan materijal koji upija, potrebno je na privezak naneti akrilnu podlogu. Preko nje može da se farba bez bojazni da će gips da upije svu farbu. Ovako tretirana površina gipsanog priveska će biti dobra podloga za bilo koje ukrašavanje.


Farbanje priveska od gipsa

Na kraju ostaje da se privezak ofarba. Ukoliko želite da se privezak ravnomerno oboji koristite parče sunđera kojim ćete natapkati boju na površinu priveska. A možete koristiti i pljosnatu četkicu kako bi na površini napravili brazde.


privezak od gipsa

Boju nanesiti u 2-3 sloja uvek povlačeći četkicu u istom pravcu. Posle svakog sloja brazde postaju sve uočljivije. Naravno, akrilnim bojama mogu da se nacrtaju određeni motivi ili ispišu neki tekstovi na privesku od gipsa. Takođe, može se privezak ukrasiti i tehnikom dekupaž.

Related articles