Problem sa kvakom na vratima

11/08/2018 Popravke 11538 Views
Svako se susreo sa problemom da se kvaka na vratima „svlači“. Primetili ste da dotezanje šrafa ima samo kratkotrajni efekat a onda po starom. Evo načina kako da to rešite jednom zauvek.

Svako se susreo sa problemom da se kvaka na vratima „svlači“. Primetili ste da dotezanje šrafa ima samo kratkotrajni efekat a onda po starom.


Potreban alat: Bušilica, brusilica, bonsek, šrafciger, turpija

Potreban materijal: Šraf, flomaster


kvaka na vratima

Naravno u ovakvim situacijama uvek postoji i mogućnost da se kvaka skroz izvuče a Vi ostanete zatvoreni u prostoriji. Da bi se izbegle ove neprijatne situacije evo kako se problem može trajno rešiti i to po principu Uradi Sam.


kvaka na vratima

Da bi znali zbog čega se ovo dešava da najpre vidimo kako to sve funkcioniše. Kvake zajedno drži šraf,  koji se ušrafljuje u plastični deo druge kvake. Vremenom od potezanja kvake, svaki put kada se vrata zatvaraju, dolazi do trošenja plastičnog dela. Svaki put se šraf dodatno zateže i sve više useca. Na kraju zatezanje više ne pomaže jer koliko god Vi da zategnete šraf on će lagano da kliže po metalu.


kvaka

Šta treba uraditi? Prvo pronađite odgovarajući šraf koji ima isti prečnik i navoj kao i rupa u kvaki. Dužina šrafa mora biti ista kao i širina kvake ili duži.


bušenje kvake bušilicom

Sa druge strane, potrebno je bušilicom izbušiti rupu tačno na mestu gde je prethodni šraf ostavio trag. Burgija kojom se buši mora biti istog prečnika kao i novi šraf. Ideja je sledeća. Umesto da se šrafom steže klin druge kvake, novi šraf će proći kroz njega.


montiranje kvake na vrata

Sada sve vratite na mesto, a umesto starog šrafa uvrnite novi do kraja. Naravno, šraf nema potrebe da izbija na drugu stranu kvake a ne bi ni estetski bilo lepo.


montiranje kvake na vrata

Flomasterom označite mesto do kojeg šraf ulazi u kvaku.


šraf

To bi u ovom slučaju izgledalo ovako. Po toj liniji ćemo iseći šraf.


sečenje šrafa brusilicom

Za sečenje je najbolje upotrebiti brusilicu ali može poslužiti i testera za metal, odnosno bonsek.


zasecanje šrafa bonsekom

Sledeće što treba da uradite je da usečete prorez na vrhu šrafa kao što je to pokazano na slici.


montiranje kvake na vrata

Prorez koji ste usekli u šraf služiće kao uporište za šrafciger. Ostaje Vam samo da šraf ušrafite kroz obe kvake.


kvaka na vratima

Ušrafite šraf tako da se on poravna sa kvakom. Ukoliko postoji oštra ivica obradite je turpijom. Na oštre ivice se lako može poseći tako da na to obavezno obratite pažnju. I to je to. Na ovaj način ste postigli da kvaka nikada više ne sklizne.

Related articles