Projektor za mobilni telefon

07/01/2019 Projekti 5168 Views
Povremeno je zanimljivo fotografije ili video materijal sa vašeg telefona pogledati zajedno sa prijateljima na velikom ekranu. Pogledajte kako.

Povremeno je zanimljivo fotografije ili video materijal sa vašeg telefona pogledati zajedno sa prijateljima na velikom ekranu.


Potreban alat: skalpel, makaze

Potreban materijal: lupa, termo lepak


kartonska kutija, termo lepak, lupa, makaze

Za takve prilike možete napraviti priručni projektor i koristiti ga kako kod kuće tako i van nje za projekcije na zidovima ili drugim svetlim jednobojnim površinama. Na slici je prikazan potreban alat, pribor i materijal.


lupa

Prvo sa lupe odstranite dršku.


lupa

Staklo lupe postavite na jednu stranicu kutije i obeležite krug gde ćete iseći rupu.


nanošenje termo lepka na karton

Skalpelom napravite rupu odgovarajućeg prečnika,  na njene ivice stavite termo lepak i zalepite lupu. 


projektor za mobilni telefon

U kutiji postavite držač mobilnog telefona. Držač može biti kupovni ili se može napraviti od kartona ili univera kao što je unašem primeru. Držač nemojte fiksirati za kutiju jer ćete kasnije trebati da ga pomerate kako bi izoštrili sliku.


projektor za mobilni telefon

Kada ste sve postavili na svoje mesto isprobajte projektor. Zamračite prostoriju, postavite mobilni u držač i proverite da li projektor radi kako treba. Da bi izoštrili sliku možete da približavate i odaljavate projektor od zida kao i da približavate i odaljavate mobilni od lupe. U slučaju da lupa koju ste koristili ima previše slabo uvećanje možete iza ili ispred lupe koju ste zalepili na kutiju dodati još jednu lupu.


projektor za mobilni telefon

Kada pronađete pravu kombinaciju razdaljina mobilnog telefona od lupe i projektora od zida i dalje možete eksperimentisati sa veličinom slike na zidu. U zavisnosti od jačine osvetljaja ekrana vašeg mobilnog telefona sa ovim projektorom može se dobiti slika veličine i do 150cm.


projektor za mobilni telefon

Na fotografiji je slika na zidu koju daje ovaj projektor. Još ostaje da odaberete vaš omiljeni film i da uživate sa prijateljima. Napomena: S obzirom na to da lupa daje obrnutu sliku potrebno je da pre puštanja filma zaključate rotaciju ekrana i telefon u držač postavite naopako.

Related articles