Ram za slike od šperploče

27/01/2019 Projekti 4317 Views
Na slikama čuvamo drage uspomene. Posebne fotografije uramljujemo kako bi mogli stalno da uživamo u njima. Pogledajte kako  sami možete da napravite originalni ram za slike od obične šperploče.

Na slikama čuvamo drage uspomene. Posebne fotografije uramljujemo kako bi mogli stalno da uživamo u njima. Pogledajte kako  sami možete da napravite originalni ram za slike od obične šperploče.


Potreban alat: testera, vinkla, ručno rende, šilo, krunasta testera, bušilica, šmirgl papir, četkica, termo-lepak

Potreban materijal: šperploča 4mm, lak za drvo


Za ovaj projekat izrade interesantnog rama za slike od šperploče, očigledno nam treba šperploča. Mi smo koristili šperploču debljine 4mm koja je skinuta sa nekog starog kreveta. Na njoj nacrtajte dva kvadrata jedan je dimenzija 12x12cm, a drugi 10x10cm. Ove dimenzije nisu mogu biti i drugačije u zavisnosti kog formata je slika koja će biti u ovom ramu.

Za ovaj projekat izrade interesantnog rama za slike od šperploče, očigledno nam treba šperploča. Mi smo koristili šperploču debljine 4mm koja je skinuta sa nekog starog kreveta. Na njoj nacrtajte dva kvadrata jedan je dimenzija 12x12cm, a drugi 10x10cm. Ove dimenzije nisu mogu biti i drugačije u zavisnosti kog formata je slika koja će biti u ovom ramu.


Ručnom testerom isecite ove kvadrate iz komada šperploče

Ručnom testerom isecite ove kvadrate iz komada šperploče


provera pravog ugla ugaonikom

Gotovo da je nemoguće da ručnom testerom napravite rezove pod pravim uglom. Ovaj problem rešava ručno rende. Prođite ručnim rendetom preko jedne ivice. Na ovu ivicu naslonite ugaonik i vidite kako stoji sledeća ivica u odnosu na ovu obrađenu. Ručnim rendetom obradite tu sledeću ivicu tako da je između njih prav ugao. Isti postupak uradite sa sledećom ivicom i tako do kraja. Dobićete kvadrat kod kojega su sve ivice, međusobno, pod pravim uglom


određivanje sredine kvadrata

Sledeća stvar koju treba da uradimo je da na manjem delu (10×10) napravimo rupu na sredini. Sredinu kvadrata ćemo najlakše odrediti ako povučemo dijagonale kroz ćoškove kvadrata. U mestu gde se dijagonale preseku je sredina kvadrata. Označite ovu tačku šilom.


bušenje šperploče krunastom testerom

Koristeći krunastu testeru probušite rupu na sredini ovog manjeg komada. Mi smo koristilii burgiju prečnika 60mm. Prečnik ove burgije će zavisiti od veličine komada šperploče. Ako pravite veći ram, koristićete burgiju većeg prečnika i obrnuto.


pravljenje nosača za ram za slike od šperploče

Prilikom sečenja šperploče preostao je jedan mali komad. Njega ćemo iskoristiti kao oslonac za ram slike. Komad je dimenzija 10x7cm. Sam ram ne bi trebao da stoji pod pravim uglom u odnosu na površinu na kojoj stoji. Zbog toga oslonac mora da drži ram pod nekim uglom. Ovaj ugao smo napravili tako što smo na komadu šperploče od duže ivice odmerili 2cm i tu tačku spojili sa suprotnim ćoškom, kao na slici. Isecite šperploču po ovoj liniji.


šmirglanje šperploče

Kada ste i ovo uradili dolazi na red šmirglanje. Šmirglanje je važan deo pripreme rama za završnu obradu. Išmirglajte sva tri dela, prvo šmirgl papirom veće granulacija a zatim finijiom granulacijom. Nakon toga vlažnom pamučnom krpom odstranite prašinu sa površine šperploče.


lepljenje rama za slike od šperploče

Oslonac ili postolje, uz pomoć lepka za drvo, pričvrstite tačno na sredinu većeg komada šperploče (12×12). Ostavite 24 časa da se lepak potpuno osuši i dobro učvrsti oslonac rama za slike.


lakiranje šperploče

Na red dolazi lakiranje. Lak za drvo na uljanoj bazi nanosite u dugačkim pokretima od kraja do kraja. Kada se prvi sloj laka potpuno osuši ošmirglajte sve površine šmirgl papirom fine granulacije kako bi poravnali prvi sloj i odstranili drvena vlakna koja su se podigla prilikom nanošenja laka.  Pre nanošenja sledećeg sloja laka vlažnom krpom odstranite svu prašinu koja je ostala nakon šmirglanja. Za završnu obradu mogli ste uzeti i neku drugu tehnku. Akrilnim bojama ste mogli ofarbati ram ili koristiti laneno ulje ili mineralno ulje za potpuno prirodan izgled.


ram za slike od šperploče

Kada se lak za drvo potpuno osušio spojite dve ploče i proverite kako se uklapaju, da li se godovi lepo poklapaju, odrediti međusobni položaj ploča i sl. Kada ste sve to uzeli u obzir možete da završite ovaj projekat.


nanošenje termo-lepka na ram za slike od šperploče

Dve ploče ćemo spojiti sa malo termo-lepka. Za ovo koristite vrlo malu količinu termo lepka, bukvalno dve male kapljice u ćoškovima. Na ovaj način ćete lako ponovo razdvojiti ploče ako želite da promenite sliku u ovom neobičnom ramu od šperploče Umesto termo lepka možete koristiti i neke male šrafove za drvo ili da probušite obe ploče i da ih vežete mašinskim šrafovima sa maticama. Kako god želite.


ram za slike od šperploče

I to je to. U ovaj ram pored slika možete da postavite i neki tekst ili, Vama bitnu poruku.

Related articles