Reparacija drvene daske za sečenje

02/04/2022 Improvizacije , Popravke , Procedure , Saveti 3405 Views
daska za sečenje

Daska za sečenje je nešto bez čega ne možemo da zamislimo ozbiljnu kuhinju. Daska za sečenje je nezaobilazni alat pri pravljenju bilo kog obroka. S obzirom da su ove daske za seckanje namirnica u direktnom kontaktu sa hranom koju konzurimamo, kao i noževi, moramo da posvetimo naročitu pažnju održavanju. Prilikom sečenja nož pravi tanke rezove na površini daske za sečenje, koji se pri dužoj upotrebi produbljuju. U tim zasecima ostaju delići hrane koji se kvare i predstavljaju odličnu podlogu za razvoj bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom. Saznajte kako da rešite ovaj, potencijalno opasan, problem u Vašoj kuhinji.


Potreban alat: šmirgl papir različite granulacije

Potreban materijal: mineralno ulje


plastična daska za sečenje

Najpre da kažemo da postoje dve dominantne vrste dasaka za sečenje u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljene. Najčešće korišćene daske su napravljene od drveta, materijala koji se tradicionalno koristio za pravljenje dasaka za seckanje. I u novije vreme daske izrađene od plastike, odnosno od polietilena. Postoje i daske izrađene od bambusa koji, tehnički, nije drvo nego trava ipak zbog svojih karakteristika može da se svrsta u kategoriju kuhinjski dasaka za sečenje izrađenih od drveta.


daska za sečenje sa noževima

Da kažemo nešto o prednostima i manama jedne i druge vrste. Glavna prednost plastične daske je u tome što ona može da se pere u mašini za pranje sudova i na taj način efikasno sanitizovati površinu na visokoj temperaturi, što je kod drvenih nemoguće jer usled ovog tretmana drvo puca i stvara se još više mesta gde hrana može da se zadržava. Sa druge strane postoji problem zaseka u kojima se nalaze fragmenti hrane koji ni mašina za sudove ne može očistiti. U ovom segmentu se pojavljuje velika prednost drveta koje ima prirodni antimikorbni efekat zbog postojanja tanina u samom drvetu koji ubija većinu bakterija koje bi se razvile na ostacima hrane u pukotinama. Još jedan prednost drveta je što je to mekan materijal i kao takav ne otupljuje oštricu noža pri sečenju, ali takođe zbog te osobine ne bi trebalo koristiti reckave noževe za sečenje na drvenoj dasci. Takođe, drvenu dasku koju koristite za sečenje nemojte koristiti kao podlogu za vruće šerpe. Velika toplota stvara mikropukotine na površini daske u koje se kasnije zaglavljuju sitni delići hrane i tu trule.


kuhinjske drvene daske za sečenje

Sada kada smo se upoznali sa problemima useka u površini daske za sečenje vidimo da je održavanje veoma bitno kako Vaša kuhinjska daska za sečenje ne bi postala leglo bakterija, gljivica i buđi. Najpre, ne preporučuje se da koristite samo jednu dasku za sečenje svih namernica. Preporuka je da imate jednu za sečenje povrća, drugu za sečenje sirovog mesa, treću za sečenje ribe i četvrtu za sečenje termički obrađenih namirnica (prženo, pečeno, kuvano) i slično.


pranje daske za sečenje

Posle svake upotrebe dasku za sečenje treba oprati toplom vodom. Drvene daske nemojte potapati u vodi već samo isperite pod mlazom tople vode, pri tome nikako nemojte koristiti žicu i slična pomagala koja oštećuju mekanu drvenu površinu.


čišćenje kuhinjske daske

Jednom u 2-4 meseca, zavisnosti od učestalosti korišćenja daske za sečenje, treba sprovesti poseban tretman čišćenja drvene daske za sečenje. Prvo se cela površina obilato premaže sirćetom koje ima izrazito dezinfekciono dejstvo. Ostavite neki minut da sirće deluje a zatim ga isperite pod mlazom tople vode a nakon toga daslu osušite ubrusom. Nakon toga površinu posolite sa solju i sodom bikarbonom i sa polovinom limuna dobro istrljajte površinu. Soda bikarbona i limun odstranjuju neprijatne mirise. Posle ribanja ostavite 5-10 minuta da ova mešavina deluje pa isperite dasku za sečenje toplom vodom.


sušenje daske za sečenje

Nakon pranja dasku za sečenje je neophodno osušiti prirodno, na sobnoj temperaturi, nikako je ne stavljati na radijator ili neki drugi izvor toplote jer to može da izazove nove mikropukotine. Sušenje je važan deo svakog pranja daske za sečenje i nemojte žuriti sa odlaganjem daske već omogućite da se ona potpuno osuši. Ovo je važno zato što je za razvoj baktereja, koje mogu da izazovu trovanje hranom, neophodna vlažna sredina. Ako dasku za sečenje dobro osušite posle pranja ukinućete im glavni uslov za razvoj. Iz tog razloga se i koristi sol kod čišćenja drvene daske za sečenje jer ona izvlači vlagu iz drveta i time sprečava rast mikroorganizama.


luk na drvenoj dasci za seckanje

Ipak, koliko god se mi trudili da održavamo našu dasku za sečenje čistom vremenom će se zarezi na njenoj površini produbiti i povećati njihov broj tako da održavanje više neće biti efikasno. U tom slučaju plastična daska se mora zameniti novom dok drvena može da se reparira i tako joj se produži vek trajanja.


daska za seckanje

Ova reparacija drvene daske može da se uradi i da bude uspešna ako daska za sečenje ima samo zarese kao posledica sečenja ali ne i ako ima duboke pukotine drveta. Ukoliko su se pojavile pukotine ovakva daska mora da se zameni novom.


šmirgl papir na drvenoj dasci

Da bi se reparirala površina drvene daske za sečenje mora da se odstrani površinski sloj daske u kojem se nalaze rezovi. To ćemo uraditi šmirglanjem sa tri granulacije šmirgl papira.


šmirglanje drveta

Prvo ćemo koristiti najgrublji šmirgl papir granulacije 40 kojim ćemo odstraniti sloj drveta u kojem se nalaze rezovi i nečistoće zarobljene u drvetu. Ova prva faza je i najvažnija tako da nemojte da žurite. Važno je da nakon šmirglanja ovim šmirgl papirom na dasci ne ostane ni jedan rez noža. Takođe vodite računa da ravnomerno skinete sloj sa cele površine tako da daska za sečenje ostane ravna. Iako deluje da ima mnogo posla ovaj sloj je debljine samo 1-2 mm i može da se skine za nekoliko minuta šmirglanja.


šmirglanje drvene daske

Nakon toga sledi fino šmirglanje kako bi se dobila potpuno glatka površina daske za sečenje mesa. Kao što ste videli ranije važno je da površina bude glatka kako se na njoj ne bi zadržavali delovi hrane. Fino šmirglanje započinjemo šmirgl papirom granulacije 100


šmirglanje daske

A završavamo granulacijom 180. Nakon ovoga možete primeniti i šmirgl papir još finije granulacije ali nema potrebe. Površina je sasvim dovoljno glatka nakon ovog šmirglanja.


odprašivanje daske posle šmirglanja

Kada ste završili šmirglanje dasku za sečenje treba odprašiti, odnosno odstraniti svu prašinu. Prvo prašinu iščetkajte a nakon toga ostatke pokupite vlažnom krpom. Dasku ostavite na provetrenom mestu kako bi se dobro osušila.


mineralno ulje

Sledeći korak nije neophodan ali je veoma koristan, a sastoji se u nanošenju ulja na drvenu dasku. Ulje zatvara pore na drvetu i stvara zaštitni sloj. Ulje koje se koristi mora biti potpuno neškodljivo za ljudsku ishranu. Obično je to prirodno mineralno ulje namenjeno za drvene kuhinjske daske ali u nedostatku njega efikasno se može koristiti i ulje semenki badema i grožđa. Ne preporučuje se korišćenje maslinovog ulja jer drvo postaje masno i lepljivo. Nanošenje ulja se preporučuje i posle svakog tretmana sirćetom, solju, sodom bikarbonom i limunom.


impregnacija drveta mineralnim uljem

Pre nego što se pristupi nanošenju ulja drvo mora biti potpuno suvo jer će se ulje bolje upiti, odnosno dublje prodreti u pore drveta. Nanošenje je potpuno jednostavno, sipajte manju količinu ulja na drvenu površinu i razmažite ga krpom ili prstima. Bitno je da se cela površina drveta dobro premaže.


impregnacija drveta mineralnim uljem

Nakon nanošenja ulja ostavite neko vreme da drvo upije ulje, a zatim pamučnom krpom obrišite višak ulja koji nije mogao da bude upijen u drvo. Ovako tretiranu dasku ostavite 24 časa na provetrenom mestu da se ulje osuši, nakon toga dasku možete koristiti. Nakon ove reparacije, praktično, ste dobili novu dasku za sečenje. Ovu reparaciju možete ponoviti više puta sve dok se daska za sečenje ne istanji previše.

Related articles